• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesvedības uzsākšanu pret valstīm, kas nenodrošina atjaunojamās elektroenerģijas veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2006., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzlabojumiem ES vienotajā pakalpojumu tirgū

Vēl šajā numurā

06.04.2006., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesvedības uzsākšanu pret valstīm, kas nenodrošina atjaunojamās elektroenerģijas veicināšanu

Kopienas tiesību akti par atjaunojamo elektroenerģiju bija jātransponē valsts tiesībās līdz 2003.gada oktobrim. Pret astoņām valstīm, kas šo termiņu nav ievērojušas, Eiropas Komisijai otrdien, 4.aprīlī, nācās uzsākt tiesvedību. Palielināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu ir viena no prioritātēm, ko paredz nesen publicētā Eiropas Komisijas Zaļā grāmata par Eiropas stratēģiju ilgtspējīgai, konkurētspējīgai un drošai enerģijai.

“Eiropai pilnībā jāizmanto atjaunojamo enerģijas avotu potenciāls. Un šo mērķi var sasniegt, tikai ilgtermiņā apņemoties pilnveidot un izmantot atjaunojamo enerģiju un visām dalībvalstīm aktīvi iesaistoties zaļās enerģijas veicināšanā,” teica Andris Piebalgs, par enerģētiku atbildīgais komisārs.

No dalībvalstīm, kuras nav nodrošinājušas atbilstību Kopienas tiesību aktiem, ar ko veicina atjaunojamo elektroenerģiju Eiropā, četras (Itālija, Polija, Čehija un Apvienotā Karaliste) nav Eiropas Komisijai ziņojušas par sasniegtajiem panākumiem, veicinot no atjaunojamiem enerģijas avotiem ražotās elektroenerģijas izmantošanu, un piecas (Itālija, Latvija, Kipra, Grieķija un Īrija) nav veikušas visus obligātos pasākumus, lai pienācīgi veicinātu atjaunojamo enerģiju. Atjaunojamās elektroenerģijas tiesību akti paredz, ka dalībvalstīm jāievieš normatīvi un administratīvi noteikumi un pasākumi – godīga piekļuve tīklam un izcelsmes apliecinājums–, lai paplašinātu atjaunojamās elektroenerģijas izmantošanu.

Tāpēc Eiropas Komisija ir uzsākusi tiesvedības procedūru, sagatavojot oficiālu paziņojuma vēstuli. Attiecīgās dalībvalstis divu mēnešu laikā var Eiropas Komisijai iesniegt savus novērojumus. Pēc tam Eiropas Komisija var lemt par nākamā procedūras posma uzsākšanu, nosūtot pamatotu atzinumu par šiem novērojumiem, tādējādi ierosinot lietu Eiropas Kopienu tiesā.

Direktīvas mērķis ir veicināt no atjaunojamiem enerģijas avotiem ražotās elektroenerģijas izmantošanu. Direktīvā noteikts uzdevums – līdz 2010.gadam no atjaunojamiem enerģijas avotiem ražotās elektroenerģijas daļai kopējā Eiropas elektroenerģijas patēriņā jāsasniedz 21%. Patlaban šī daļa ir 14%. Dalībvalstīm jāparedz savi mērķlielumi un jāievieš attiecīgi pasākumi, lai sasniegtu direktīvā noteikto uzdevumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!