• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs sapņojam par stabilu un plaukstošu kontinentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2000., Nr. 432/434 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz Latvijas jaunās saliņas Austrijā, Vīnē

Vēl šajā numurā

30.11.2000., Nr. 432/434

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs sapņojam par stabilu un plaukstošu kontinentu

Vakar, 29.novembrī, noslēdzās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas triju dienu darba vizīte Briselē, bet šodien sākas vienas dienas darba vizīte Somijas Republikā

Foto: A.F.I./epa

EU-SOLANA-LATVIA0000057.JPG (46614 BYTES)

Vakar Briselē: Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Havjers Solana un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 29.novembrī, tikās ar ES Padomes ģenerālsekretāru Havjeru Solanu. Sarunas laikā galvenā uzmanība tika pievērsta kopējai Eiropas drošības un aizsardzības politikai. Valsts prezidente pauda Latvijas ieinteresētību atbalstīt Eiropas kopējās drošības iniciatīvas, kā arī apstiprināja Latvijas vēlmi dot ieguldījumu kopējiem Eiropas spēkiem, tajā skaitā ātrās reaģēšanas un krīzes novēršanas vienībām.

Tika pārrunāta nesen Briselē notikusī dalībvalstu un kandidātvalstu aizsardzības ministru tikšanās. H.Solana augstu novērtēja Latvijas izteikto atbalstu un piedāvājumu dot ieguldījumu militārās policijas vienībās, mediķu un atmīnēšanas vienībās. Pēc Solanas paustā uzskata, līdz 2003.gadam kopējie Eiropas drošības un aizsardzības spēki tiks izveidoti un jau tagad ir veikti administratīvie pasākumi to radīšanai. Abas amatpersonas augstu novērtēja Eiropas drošības un aizsardzības politikas panākumus aizvadītā gada laikā kopš Helsinku sanāksmes.

Tika runāts par Eiropas Savienības un NATO attiecībām un savstarpējo sadarbību. Šajā aspektā spriests arī par Latvijas gaitu uz NATO, kā arī par iestāšanās sarunu procesu Eiropas Savienībā. Prezidente pievērsās tiem jautājumiem, pie kuriem Latvija vēl pašlaik aktīvi strādā, kā arī pie jau paveiktā. Viņa iepazīstināja Havjeru Solanu ar sabiedrības integrācijas programmu un tās īstenošanu.

Runājot par Eiropas Savienības paplašināšanos, H.Solana augstu novērtēja Progresa ziņojumu par Latviju un atzīmēja, ka Latvijai ir ievērojami panākumi reformu politikā un eirointegrācijā. Tika pārrunāta situācija Balkānu reģionā, kā arī Valsts prezidente informēja par aktualitātēm Baltijas jūras reģionā un sadarbību ar kaimiņvalstīm.

Valsts prezidente vakar tikās ar Eiropas Parlamenta prezidenti Nikolu Fontēnu. V.Vīķe–Freiberga un N.Fontēna pārrunāja Eiropas Savienības paplašināšanās aktualitātes, tika spriests par Latvijas Progresa ziņojumu. Pēc prezidentes sacītā, šis ir vēsturisks laiks Eiropai, jo tieši tagad veidojas tās nākotne. Prezidente augstu novērtēja Eiropas Parlamenta lomu jaunās Eiropas veidošanā, kā arī abas puses atzīmēja nepieciešamību pēc vēl plašākas informācijas sabiedrībā dalībvalstīs un kandidātvalstīs par Eiropas Savienību, tās esošajām un topošajām dalībvalstīm.

V.Vīķe–Freiberga un N.Fontēna bija vienisprātis arī jautājumā par to, ka visdemokrātiskākais veids, kā valstij izlemt par savu nākotni un to, vai iesaistīties Eiropas Savienībā, ir rīkot tautas nobalsošanu šajā jautājumā. Prezidente informēja N.Fontēnu par sabiedrības saliedēšanos Latvijā, par valsts ekonomisko izaugsmi šī gada laikā, kā arī par turpmākajiem plāniem, lai nostiprinātu administratīvo kapacitāti un tieslietu sistēmu.

Valsts prezidente stāstīja N.Fontēnai par dažādu tautību Latvijas iedzīvotāju sasniegumiem kultūrā, sportā, zinātnē un citās jomās, kas tādējādi liek Eiropā un citur pasaulē vairāk uzzināt par cilvēkiem, kas pārstāv Latviju. Viņa atzīmēja arī to, ka Latvijā arvien vairāk paplašinās to cilvēku skaits, kas zina vairākas svešvalodas, un ne tikai visplašāk runātās pasaulē, bet arī dažādas citas Eiropas un pasaules valodas. N.Fontēna, atbildot uz šo stāstījumu, sacīja, ka ir svarīgi veicināt Eiropas Parlamentā pieejamās programmas jauniešu apmaiņai, izglītībai, kā arī kultūras kontaktiem starp Latviju un dalībvalstīm. Tika runāts arī par mazo Eiropas valodu lomu jaunajā Eiropā. Prezidente informēja par latviešu un līvu valodas vēsturi.

N.Fontēna informēja Latvijas prezidenti par Eiropas Parlamenta aktualitātēm un nākamajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2004.gadā. N.Fontēna pauda cerību, ka nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs piedalīties arī kāda tagadējā kandidātvalsts.

Valsts prezidente vakar tikās ar Eiropas Parlamenta deputātiem, kas ir atbildīgi par ziņojumu sagatavošanu par Latviju vai arī ir saistīti ar Latviju. Sarunā skarts Eiropas Savienības paplašināšanās process, gaidāmā starpvaldību konference Nicā, kā arī Latvijas perspektīvas Eiropas Savienības paplašināšanās kontekstā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!