• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Francijas Eiropas lietu ministres vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2006., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES finanšu atbalsta piešķiršanu olu un mājputnu nozarei

Vēl šajā numurā

31.03.2006., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Francijas Eiropas lietu ministres vizīti Latvijā

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien, 30.martā, Rīgas pilī tiekoties ar Francijas Eiropas lietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna), uzsvēra nepieciešamību pēc Eiropas Savienības vienotas politikas enerģētikas un ārējās politikas jomās, kā arī izteica gandarījumu par Latvijas un Francijas aktīvo politisko, ekonomisko un kultūras dialogu.

K.Kolonā nodeva prezidentei sveicienu no Francijas prezidenta Žaka Širaka, kurš augstu novērtējis prezidentes oficiālo vizīti Francijā pagājušā gada nogalē, kuras laikā ar lielām sekmēm Francijā notika festivāls “Pārsteidzošā Latvija”. ““Pārsteidzošā Latvija” tiešām noritēja ar lielām sekmēm, un tā bija lieliska iespēja Francijas sabiedrībai daudz vairāk un plašāk uzzināt par Latviju,” sacīja ministre. Prezidente sacīja, ka Latvijas cilvēkiem savukārt nākamā gada pavasarī būs iespēja baudīt franču kultūru, kā arī tālāk būvēt divu tautu kultūras un savstarpējās izpratnes tiltus, kas tik nepieciešami jaunās Eiropas nākotnei. Nākamajā pavasarī festivāls Latvijā ilgs trīs mēnešu garumā. Ministre arī pauda ieinteresētību atrast veidus, kā īstenot plašākus latviešu dainu tulkojumus franču valodā, lai francūžiem dziļāk atklātu latviešu pasaules izpratni, tradīcijas un dzīves filosofiju.

Abas puses apspriedās par aktualitātēm, izvēršot Latvijas un Francijas ekonomiskos sakarus, kuri pēdējā laikā guvuši jaunu stimulu.

Runājot par NATO tematiku, ministre atzīmēja, ka Francija vienmēr atbalstījusi Baltijas valstu dalību NATO, un izteica pārliecību par to, ka Rīgas NATO galotņu sanāksme būs sekmīga.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem

Ceturtdien, 30.martā, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns un komisijas deputāti tikās ar Francijas Eiropas lietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna).

Tikšanās laikā pārrunātas aktualitātes Eiropas Savienībā (ES), kā arī Latvijas un Francijas sadarbības attīstība.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs O.Kastēns informēja par aktuāliem komisijas darba jautājumiem un sadarbību ar ES institūcijām. Viņš arī pastāstīja, ka Latvija guvusi atbalstu maijā rīkot ES konferenci, kurā tiks skatīti jautājumi par komunikācijas saiknes uzlabošanu, ES turpmāko virzību un Latviju šajā organizācijā. O.Kastēns pateicās par Francijas valdības pieņemto lēmumu nepagarināt darbaspēka kustības ierobežojumus ar mūsu valsti.

Francijas Eiropas lietu ministre K.Kolonā uzsvēra, ka arī Francijas parlamenta nozīme ES lietās nostiprinās, piemēram, pirms katras Eiropas Padomes sēdes parlamentā notiek aktīvas debates. Svarīgi, lai ES un citu jautājumu risināšanā piedalītos visas iesaistītās puses, akcentēja ministre.

Pārrunājot ES kaimiņvalstu politiku, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs informēja viesi par Latvijas eirointegrācijas pieredzes nodošanu Ukrainai, Moldovai un Aizkaukāza valstīm.

Sarunas nobeigumā Francijas ministre novērtēja abu valstu divpusējās attiecības kā labas un atzīmēja, ka politiskā sadarbība ir brīva un kvalitatīva, arī kultūras jomā paplašinās kontakti – piemērs tam ir kultūras programmas apmaiņa abās valstīs. Tomēr būtu jāattīsta arī ekonomiskā sadarbība.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks ceturtdien, 30. martā, tiekoties ar Francijas Eiropas lietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna), vienojās, ka jāveicina Latvijas un Francijas ekonomisko attiecību veidošanās. Amatpersonas atzina, ka sadarbība politikā un kultūrā pēdējos gados ir ļoti strauji attīstījusies, bet ekonomikas sektors mazāk apgūts.

Artis Pabriks akcentēja, ka festivāls “Francijas pavasaris”, kas nākamgad notiks Latvijā, būs ne tikai Francijas kultūras pasākums, bet arī forums, kura ietvaros stiprināt abu valstu ekonomiskos un politiskos sakarus.

Ministri atzinīgi novērtēja enerģētikas jautājuma aktualizēšanos Eiropas Savienības institūciju dienaskārtībā, jo tas ir cieši saistīts ar valstu drošību, ekonomisko attīstību un Eiropas spēju konkurēt pasaules tirgū.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Eiropas Savienības kaimiņpolitiku, darbaspēka migrāciju, investīciju vidi Latvijā.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks un Francijas Eiropas lietu ministre Katrīna Kolonā parakstīja arī nodomu protokolu par festivālu “Francijas pavasaris”, kas plānots Latvijā 2007.gadā un būs atbildes solis 2005.gadā Francijā notikušajam festivālam “Pārsteidzošā Latvija”.

Festivāla programmu veidos mākslas izstādes, koncerti, teātra izrādes, konferences, zinātniska un ekonomiska rakstura notikumi. Tas norisināsies gan Rīgā, gan Latvijas reģionos.

Vēlāk nodomu protokolu parakstīs Francijas kultūras un komunikāciju ministrs Reno Donnedjē de Vabrs (Renaud Donnedieu de Vabres) un Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!