• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atvieglojumiem uzņēmumu īpašumtiesību nodošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2006., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ģenētiski modificētu kultūru līdzāspastāvēšanu tradicionālajai un organiskajai lauksaimniecībai

Vēl šajā numurā

23.03.2006., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atvieglojumiem uzņēmumu īpašumtiesību nodošanā

Ik gadu izzūd tūkstošiem ekonomiski stabilu uzņēmumu– galvenokārt mazie un vidējie uzņēmumi (MVU). Tas notiek tādēļ, ka īpašumtiesību nodošana izrādās pārlieku sarežģīta, turklāt Eiropas uzņēmēji noveco– katrs trešais ES uzņēmējs, jo īpaši no tiem, kuri vada ģimenes uzņēmumus, nākamo desmit gadu laikā plāno beigt darbību. Tiek lēsts, ka ik gadu šis process skar pat līdz 690000 uzņēmumu, kas dod darbu 2,8miljoniem cilvēku. Daudziem nododamajiem uzņēmumiem neizdodas atrast pārņēmējus. Tādēļ Eiropas Komisija šonedēļ nākusi klajā ar iniciatīvu šīs problēmas risināšanai. Eiropas Komisija aicina dalībvalstis gādāt, lai nodokļu sistēmas būtu īpašumtiesību nodošanai labvēlīgas, tiktu nodrošināti izdevīgi finanšu nosacījumi, lai tiktu palielināta informētība, apsvērti “nefinanšu” faktori, atbalstīta darbaudzināšana un nodrošināta uzņēmumu nodošanas tirgu pārskatāmība. Šī iniciatīva ietilpst Eiropas Komisijas jaunajā stratēģijā MVU atbalstam, lai Eiropas Savienībā veicinātu izaugsmi un nodarbinātību. Stratēģija būs viens no galvenajiem tematiem pavasara Eiropadomes sanāksmē 2006.gada 23.un 24.martā.

Uzņēmējdarbības un rūpniecības komisārs Ginters Ferhoigens teica: “Ir nepieņemami, ka ik gadu mēs zaudējam tūkstošiem veiksmīgu uzņēmumu tikai tādēļ, ka uzņēmuma īpašumtiesību nodošana ir pārāk apgrūtinoša. Šodienas [14.marta] iniciatīva pievēršas šo problēmu risināšanai. Mēs vēlamies uzlabot ekonomisko vidi un radīt atbalsta pasākumus uzņēmumu nodošanai.”

Jau 1994.gadā Eiropas Komisija izteica detalizētus priekšlikumus par to, kā uzlabot uzņēmumu nodošanas nosacījumus, un kopš tā laika ir panākts zināms progress. Tomēr 1994.gada ieteikumu īstenošanas vēriens (55% ES kopumā, 60% vecajās dalībvalstīs un 45%– jaunajās) nav pietiekams. Tādēļ jādarbojas aktīvāk, un Eiropas Komisija dalībvalstīm iesaka pastiprināt centienus tālāk minētajās jomās.

1. Nodrošināt atbilstīgus finanšu nosacījumus

Īpaša nozīme uzņēmumu pārņemšanas veicināšanā ir to nodošanas finansēšanai. Uzņēmumu dibināšanas instrumentiem, aizdevumiem un garantijām jābūt pieejamām, ne tikai lai izveidotu jaunu uzņēmumu, bet arī esošo uzņēmumu pārņemšanai. Nosakot finanšu instrumentu summu, jāņem vērā, ka uzņēmumu nodošanai vajadzīgs lielāks finansējums nekā to dibināšanai.

2. Palielināt informētību, izmantot “nefinanšu” faktorus un atbalstīt darbaudzināšanu

No daudzām neveiksmēm varētu izvairīties, ja uzņēmumu nodošana tiktu plānota labu laiku iepriekš un būtu lūgts speciālista padoms. Dalībvalstīm būtu jāatbalsta pasākumi (piemēram, tirdzniecības kamerās), ar kuriem pievērst uzņēmumu īpašnieku uzmanību tam, ka nodošanai jāgatavojas laikus. Dalībvalstīm būtu aktīvi jāveicina un jāatbalsta darbaudzināšanas programmas, ko piedāvātu, piemēram, tirdzniecības un amatniecības kameras vai tamlīdzīgas organizācijas.

Piemēram, Nīderlandē un Austrijā uzņēmumu īpašniekiem, kad tie sasniedz noteiktu vecumu, tirdzniecības kameras nosūta vēstuli, kurā vērš uzmanību uz to, ka uzņēmumu nodošana jāsagatavo laikus.

3. Veicināt uzņēmumu nodošanas tirgus pārskatāmību

Lai atvieglotu uzņēmumu nodošanu trešām personām, jāveicina iespējas potenciālajiem pārdevējiem atrast potenciālos pircējus, izveidojot un atbalstot pakalpojumus, ko varētu izmantot abas puses. Šiem pakalpojumiem jābūt svarīgākiem par vienkāršām datu bāzēm, kurās ietverti nododamie uzņēmumi, – tiem jābūt vispusīgiem starpniecības pakalpojumiem, kas nodrošinātu pienācīgu un labi organizētu nodošanu, ievērojot partnerības garu.

Piemēram, Eiropas Komisijas 2004.gada projektā “Pārskatāmu biržu veicināšana uzņēmumu nodošanai” izvērtēta pašreizējā pircēju un pārdevēju kontaktu paraugprakse attiecībā uz MVU nodošanu trešām personām. Piemēram, Vācijā, Francijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē un Austrijā ir biržas, kuru darbību nodrošina tirdzniecības kameras vai tamlīdzīgas procesā neieinteresētas iestādes.

4. Nodrošināt uzņēmumu nodošanai labvēlīgas nodokļu sistēmas

Lai veicinātu uzņēmumu pārdošanu, ja īpašnieks ir tuvu pensionēšanās vecumam, jāapsver atbrīvojumi (arī daļēji) no uzņēmuma pārdošanā gūtā ienākuma aplikšanas ar nodokli. Situāciju uzlabotu arī īpaši nodokļu atvieglojumi attiecībā uz peļņu, ko no jauna iegulda citā uzņēmumā vai ko izmanto, lai finansētu uzņēmuma īpašnieka pensionēšanos. Piemēram, Francijā un Īrijā ir atbrīvojumi no nodokļiem, Beļģijā, Vācijā, Austrijā– nodokļa likmes samazinājumi, bet Apvienotajā Karalistē– pakāpeniski nodokļu atvieglojumi. Bieži vien uz šiem atvieglojumiem attiecina īpašus nosacījumus (nosakot pārdevēja minimālo vecumu vai to, ka īpašo nodokļu režīmu var izmantot tikai vienreiz).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!