• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labāku pārrobežu konsolidāciju Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2006., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepilnību novēršanu platjoslas pārklājumā

Vēl šajā numurā

23.03.2006., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labāku pārrobežu konsolidāciju Eiropas Savienībā

Eiropas Komisija ir sākusi apspriešanos par to, kā uzlabot apvienošanās un pārņemšanas gadījumu apstiprināšanu uzraudzības iestādē banku pakalpojumu, apdrošināšanas un vērtspapīru nozarēs. Saskaņā ar pašreizējiem ES noteikumiem dalībvalstu uzraudzības iestādes var bloķēt ierosinātās apvienošanās un pārņemšanas, ja tās uzskata, ka tādējādi tiek apdraudēta mērķsabiedrības “stabila un piesardzīga vadība”. Eiropas Komisijas 2005.gada pārskatā šo noteikumu nekonsekventa piemērošana finanšu pakalpojumu nozarē tika atzīta par potenciālu šķērsli pārrobežu konsolidācijai ES finanšu nozarē. Pārskatot šo jomu, Eiropas Komisija aicina finanšu pakalpojumu nozares dalībniekus paust viedokļus par to, kā uzlabot šo noteikumu skaidrību un pārskatāmību un vislabāk nodrošināt to saskanīgu piemērošanu visā ES. Balstoties uz saņemtajām atbildēm, 2006.gada vasarā tiks publicēts ziņojums, pēc kura Eiropas Komisija vajadzības gadījumā varētu ierosināt grozījumus esošajos ES tiesību aktos. Apspriešanās ietvaros visas ieinteresētās personas tiek aicinātas iesniegt atbildes līdz 2006.gada 19.aprīlim.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Eiropas finanšu uzņēmumiem jābūt konkurētspējīgiem pasaules līmenī, ne tikai pašiem savā starpā. Pašreizējie noteikumi par apstiprināšanu uzraudzības iestādē rada pārāk daudz iespēju protekcionismam un atšķirībām uzraudzības praksē. Ja mēs patiešām vēlamies atvieglot pārrobežu konsolidāciju finanšu nozarē, mums jānodrošina, lai šie noteikumi būtu absolūti skaidri un pārskatāmi un tiktu piemēroti saskanīgi. Un lai tie nepieļauj politisku iejaukšanos.”

Papildu informācija

Jautājums par vāju pārrobežu konsolidāciju finanšu nozarē tika apspriests ekonomikas un finanšu ministru neformālajā sanāksmē Ševeningenē 2004.gada 10. un 11.septembrī. Ministri lūdza Eiropas Komisijai izpētīt iespējamos šķēršļus, kas kavē pārrobežu apvienošanās un pārņemšanas finanšu nozarē. Tie varētu būt gan atšķirīga uzraudzības prakse, gan citi plašāki faktori.

Šajā sakarā Eiropas Komisija ir sākusi pārskatīt esošos banku nozares noteikumus (Banku direktīvas 2000/12/EK 16.pantu) par uzraudzības iestāžu veiktiem līdzdalības apjoma novērtējumiem, kas ļauj dalībvalstīm piesardzības nolūkā bloķēt līdzdalības iegūšanu, pārsniedzot noteiktu līmeni (tā saukto “būtisko līdzdalību”). Tā kā tiesību akti šajā jomā ir ļoti līdzīgi attiecīgajiem tiesību aktiem vērtspapīru un apdrošināšanas nozarēs, tika uzskatīts, ka ir lietderīgi paplašināt pārskatu, iekļaujot arī šīs nozares, lai saglabātu un tālāk veicinātu starpnozaru saskanību.

Šī apspriešanās ir būtiska sastāvdaļa pārskatā par uzraudzības iestāžu novērtējumiem, un, balstoties uz to, Eiropas Komisija varēs novērtēt, vai būtu nepieciešamas kādas izmaiņas esošajos noteikumos un kādā apjomā tās būtu vajadzīgas.

Šā darba ietvaros Eiropas Komisija ir veikusi pētījumu par iemesliem, kādēļ pārrobežu konsolidācija ES līdz šim bijusi vāja, secinot, ka galvenais kavēklis ir pārrobežu izmaksu sinerģiju trūkums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!