• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Moldovas sadarbību turpmāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2006., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 14.marta sēdē

Vēl šajā numurā

16.03.2006., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Moldovas sadarbību turpmāk

Ārlietu ministrs Artis Pabriks, tiekoties ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Marianu Lupu un premjerministru Vasili Tarlevu, pārrunāja situāciju Piedņestras reģionā un pagājušā gada nogalē premjerministru parakstīto Moldovas un Ukrainas muitas deklarāciju. Moldovas amatpersonas informēja, ka aptuveni 90% nozīmīgāko Piedņestras uzņēmumu ir reģistrēti Moldovā, tādējādi atvieglojot preču un kravu plūsmas kontroli pāri robežai. Artis Pabriks apliecināja, ka Latvija pozitīvi vērtē šādas deklarācijas noslēgšanu, kas palīdz risināt situāciju reģionā.

Moldovas parlamenta priekšsēdētājs atzina, ka Eiropas Savienībai (ES) Moldova galvenokārt saistās ar Piedņestras problēmu. Viņš arī atzina, ka Moldovai ir aktīvi jāīsteno reformas, lai tuvinātu attiecības ar ES. Parlamenta prezidents pauda cerību, ka jaunais līgums, kas sekos Moldovas un ES partnerības un sadarbības līgumam, noteiktāk iezīmēs ES un Moldovas attiecību tiesisko pamatu. Runājot par ES tehnisko palīdzību Moldovai (TACIS programma), Marians Lupu uzsvēra, ka tā vairs neatbilst šodienas vajadzībām, kā arī lūdza Latvijas atbalstu citu ES finanšu līdzekļu iegūšanā. Artis Pabriks aicināja parlamenta priekšsēdētāju par Moldovas vajadzībām informēt ne tikai Eiropas Komisiju, bet arī aizstāvēt Moldovas viedokli divpusējās attiecībās ar ES dalībvalstīm. Ministrs aicināja Moldovu turpināt aktīvi noteikt sadarbības jomas, kur Moldovai būtu nepieciešama Latvijas palīdzība.

Artis Pabriks pauda vēlmi pēc iespējas drīzāk parakstīt attīstības sadarbības līgumu, kas noteiktu abu valstu sadarbības attīstības jomā praktiskās un tehniskās nianses. Viņš informēja arī par jaunu sadarbības projektu, kurā ir iesaistīta Zviedrija. Lai veiksmīgāk attīstītu Moldovas tautsaimniecību, Artis Pabriks aicināja Moldovu orientēties uz ES tirgu.

Sarunās ar Marianu Lupu pārrunātas arī attiecības ar reģiona valstīm. Savukārt sarunā ar Vasili Tarlevu liela uzmanība pievērsta enerģētiskās drošības jautājumam.

Pirms Moldovas-Ukrainas robežkontroles punkta apmeklējuma trešdien, 15.martā, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Moldovas prezidentu Vladimiru Voroņinu un pārrunāja Eiropas Savienības robežnovērošanas misijas darbību. Vladimirs Voroņins misiju novērtēja pozitīvi, lūdzot ārlietu ministra Arta Pabrika atbalstu, lai nodrošinātu tās darbību visu diennakti. Savu lūgumu viņš izteicis arī ES ģenerālsekretāram Havjeram Solanam.

Artis Pabriks solīja, ka Latvija centīsies virzīt jautājuma par Moldovu iekļaušanu aprīļa Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes dienas kārtībā, pievēršot īpašu uzmanību ES robežnovērošanas misijas jautājumam. Sarunas gaitā Vladimirs Voroņins informēja par Moldovas sadarbību ar citām reģiona valstīm un atzina, ka ļoti veiksmīgs dialogs izveidojies ar Baltijas un Skandināvijas valstīm.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!