• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par birokrātijas samazināšanu nelielu subsīdiju saņemšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2006., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par glābšanas un pārstrukturēšanas atbalstu zvejniecībai

Vēl šajā numurā

14.03.2006., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par birokrātijas samazināšanu nelielu subsīdiju saņemšanai

Eiropas Komisija (EK) ierosina atbrīvot vairāk mazo subsīdiju saņēmēju no pienākuma sniegt paziņojumu, kas pašreiz jāpilda saskaņā ar EK līguma noteikumiem par valsts atbalstu. Tas ietilpst plašāku priekšlikumu kontekstā – Rīcības plānā par valsts atbalstu, kas paredzēts, lai vienkāršotu noteikumus par valsts atbalstu un lai padarītu precīzākas ekonomiskas analīzes par subsīdijām. EK ierosina paaugstināt pašreizējo de minimis regulā noteikto griestu līmeni no EUR 100 000 līdz EUR 150 000. Subsīdijas, kas nepārsniedz šo slieksni, netiek uzskatītas par valsts atbalstu un par tām nebūs jāsniedz Komisijai iepriekšējs paziņojums. Priekšlikumā arī ir virkne aizsardzības pasākumu, lai izvairītos no šo noteikumu ļaunprātīgas izmantošanas. Dalībvalstis tiks aicinātas izteikties par priekšlikumu, pirms Eiropas Komisija to pieņems galīgi. 

Nēlī Krēsa, par konkurences jautājumiem atbildīgā komisāre, teica: “Esmu apņēmusies modernizēt un uzlabot noteikumus par valsts atbalstu padomē. Tiek izstrādāti arī tālāki pasākumi, lai vienkāršotu, konsolidētu un paplašinātu esošos grupvida atbrīvojumus. Šis dokumentu kopums dalībvalstīm ļaus rīkoties elastīgāk, sniegt atbalstu mērķtiecīgāk un jo īpaši ļaus atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumos.”

Saskaņā ar pašreizējiem de minimis regulas noteikumiem finanšu atbalsts kādam konkrētam uzņēmumam trīs gadu laikā nedrīkst būt lielāks par EUR 100 000, lai uzskatītu, ka tas būtiski neietekmē konkurenci un tirdzniecību starp dalībvalstīm, līdz ar to tas nav uzskatāms par valsts atbalstu. Paceļot noteiktos griestus līdz EUR 150 000, tiek ņemta vērā inflācija un IKP pieaugums ES kopš pēdējās de minimis griestu pacelšanas. Pašreizējais priekšlikums arī paplašina piemērošanas jomu, jo ar zināmiem nosacījumiem to var attiecināt uz lauksaimniecības produktu pārdošanu un pārstrādi. Saskaņā ar Eiropas Komisijas priekšlikumu un jo īpaši ar jauno projektu attiecībā uz grupāliem atbrīvojumiem par dažiem reģionālā atbalsta veidiem de minimis noteikuma spektrs attieksies tikai uz tā dēvētajiem pārredzamajiem atbalsta veidiem, kuriem var iepriekš precīzi noteikt tur ietverto atbalsta summu.

Šo projektu nosūtīs dalībvalstīm pirmajām apspriedēm un komentāriem. Saskaņā ar Padomes Regulu (EK) 994/98 no jūnija līdz novembrim notiks tālākas dalībvalstu un ieinteresēto aprindu apspriedes.

 De minimis priekšlikums ir daļa no Komisijas 2005.gada jūnijā īstenotā Rīcības plāna par valsts atbalstu. Šajā dokumentā ir izklāstīti visaptverošu valsts atbalsta noteikumu pamatprincipi nākamo piecu gadu laikā. Īpaši dokumentā izklāstīts, kā Eiropas Komisija plāno izmantot EK līguma noteikumus par valsts atbalstu, lai mudinātu dalībvalstis sniegt savu artavu “Stratēģijā izaugsmei un nodarbinātībai”, samazinot vispārējo atbalsta līmeni, vienlaikus koncentrējoties uz atlikušo atbalstu, lai uzlabotu ES rūpniecības konkurētspēju, radītu pastāvīgu nodarbinātību, gādātu par sociālo un reģionālo kohēziju un uzlabotu valsts pakalpojumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!