• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un Krievijas konsultācijām cilvēktiesību jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2006., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un NATO sadarbību civili militārajā jomā

Vēl šajā numurā

07.03.2006., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un Krievijas konsultācijām cilvēktiesību jautājumos

3.martā Vīnē notika Eiropas Savienības (ES) un Krievijas konsultācijas par cilvēktiesību un pamatbrīvību jautājumiem.

No ES puses, pārstāvot ES Austrijas prezidentūru, sarunās piedalījās Engelberts Toiermans (Engelbert Theuermann), Austrijas Ārlietu ministrijas direktors cilvēktiesību jautājumos, Mihaels Matīsens (Michael Matthiessen), ES Padomes ģenerālsekretāra un ES Augstā pārstāvja kopējās ārējās un drošības politikas jautājumos personīgais pārstāvis cilvēktiesību jautājumos, Rolfs Timanss (Rolf Timans), Eiropas Komisijas Cilvēktiesību un demokratizācijas nodaļas vadītājs, un, pārstāvot nākamo ES Somijas prezidentūru, Esko Kiuru (Esko Kiuru), vēstnieks cilvēktiesību jautājumos. Krievijas delegāciju konsultācijās vadīja Vladimirs Paršikovs, Krievijas Ārlietu ministrijas Humanitārās sadarbības un cilvēktiesību departamenta direktors.

Konsultāciju laikā ES pauda bažas par cilvēktiesību situāciju Krievijā, īpaši Čečenijā, nevalstisko organizāciju stāvokli pēc jaunā šādu organizāciju darbību reglamentējošā likuma spēkā stāšanās, cilvēktiesību ievērošanu bruņotajos spēkos un citiem jautājumiem, kā arī notika izvērsta tematiska diskusija par rasisma un ksenofobijas izpausmēm.

Konsultācijās tika diskutēts arī par Krievijas starptautisko saistību izpildi, tajā skaitā par Eiropas Padomes rekomendāciju īstenošanu un Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildi, kā arī apspriesta nesenā ANO augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos Luīzas Arbūras vizīte Krievijā un ANO reformas jautājumi.

Atbildot uz Krievijas jautājumiem, ES informēja par cilvēktiesību attīstību dažādās ES dalībvalstīs. Attiecībā uz minoritātēm piederošu personu tiesību aizsardzību Krievijai tika norādīts, ka visas ES dalībvalstis pilnībā atbilst Kopenhāgenas kritērijiem, un atzīmēts, ka nepieciešama minoritāšu integrācija sabiedrībā.

ES un Krievijas konsultācijas cilvēktiesību jautājumos notiek jau trešo reizi. Pirmais konsultāciju posms notika 2005.gada 1.martā Luksemburgā, otrais – 2005.gada 8.septembrī Briselē. Vienošanās par konsultācijām tika panākta pēc ES iniciatīvas 2004.gadā. Konsultāciju mērķis ir atklātā un konstruktīvā viedokļu apmaiņā veicināt cilvēktiesību ievērošanu Krievijā, kā arī stiprināt cilvēktiesību nozīmi ES ārpolitikā. Nākamais ES un Krievijas cilvēktiesību konsultāciju posms plānots 2006.gada otrajā pusē.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!