• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ekonomisko sadarbību ar ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2006., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Ukrainas turpmāko sadarbību

Vēl šajā numurā

03.03.2006., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ekonomisko sadarbību ar ASV

KARINS01.JPG (11342 bytes)
Krišjānis Kariņš
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Otrdien, 1.martā, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš atklāja Latvijas ekonomisko pārstāvniecību Vašingtonā, ASV. Tā ir jau desmitā Latvijas ekonomiskā pārstāvniecība ārvalstīs. Pārstāvniecībai būs liela nozīme biznesa kontaktu dibināšanā ar potenciālajiem ASV investoriem, kā arī Latvijas uzņēmējiem – jaunu sadarbības iespēju apzināšanai. Ekonomisko pārstāvniecību ASV vadīs Uldis Salenieks. Atklājot pārstāvniecību, ministrs dāvāja tās vadītājam pārstāvniecības viesu grāmatu un Latvijas karogu, novēlot pārstāvniecībai sekmes darbā un īstenot daudz aktivitāšu, kas stiprinātu Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš pārstāvniecības atklāšanā uzsvēra: “ASV kā lielākā kapitāla eksportētāja pasaulē ir svarīgs ekonomiskais partneris arī Latvijai. Tomēr, ņemot vērā to, cik nozīmīgs ir ASV tiešo investīciju apjoms pasaulē un iekšējā tirgus maksātspēja, Latvijas un ASV tirdzniecībā un investīciju piesaistē vēl ir milzīgs neizmantots potenciāls. Tas nozīmē, ka pastāv lielas iespējas gan palielināt ASV investīciju plūsmu uz Latviju, gan arī Latvijas eksporta pieaugumu uz ASV.”

Tikšanās laikā ar pārstāvniecības vadītāju Uldi Salenieku ministrs sniedza skatījumu par ASV un Latvijas ekonomiskās sadarbības virzieniem, uzsverot Latvijas interesi piesaistīt investīcijas jomās, kurās tiek ražoti produkti un sniegti pakalpojumi ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, biotehnoloģiju nozarē, IT sektorā, finanšu sektorā, u.c. Tas ne tikai veicinātu zināšanās balstītas ekonomikas attīstību, bet arī nodrošinātu Latvijas iedzīvotājiem augstāku atalgojumu. Savukārt Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības ASV vadītājs U.Salenieks informēja par pārstāvniecības darba plāniem un jau tuvākajā laikā plānotajiem pasākumiem. Pārstāvniecība jau šobrīd organizē divus nozīmīgus pasākumus – finanšu semināru ASV 2.martā un ASV biznesa, investīciju un tirdzniecības iespēju misiju Baltijas valstīs maijā Rīgā.

 

Ekonomikas ministrs un pārstāvniecības vadītājs piedalījās arī Latvijas vēstniecības ASV jaunās ēkas svinīgajā atklāšanā. Pasākuma dalībnieki tika informēti par Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības darba uzsākšanu, kas stiprinās Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību, un ikvienam pieņemšanas viesim tika dāvinātas šokolādes konfektes ar Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības simboliku.

Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības ārvalstīs ir viens no galvenajiem valsts instrumentiem, kā veicināt eksportu un piesaistīt ārvalstu investīcijas Latvijai. Pārstāvniecības darbojas kā reģionālie tirgus menedžeri, palīdzot uzņēmējiem risināt ar ārējo ekonomisko darbību saistītus jautājumus. To uzdevums ir nodrošināt uzņēmumus ar informāciju par ārējo tirgu iespējām un palīdzēt sadarbības partneru meklējumos. Pārstāvniecības veic arī ārējo tirgu pētījumus, izplata informāciju par Latvijas eksporta potenciālu un valsts labvēlīgo vidi investīciju piesaistei.

Latvijas ekonomiskās pārstāvniecības jau ir 10 valstīs – Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Krievijā, Kazahstānā, Nīderlandē un tagad arī Amerikas Savienotajās Valstīs. Šobrīd norisinās darbs pie ekonomiskās pārstāvniecības atvēršanas Japānā, ko plānots paveikt vēl šogad.

ASV ir svarīgs Latvijas ekonomiskais partneris. ASV ir viena no retajām valstīm, ar kuru Latvijai ir pozitīva tirdzniecības bilance. 2005.gada pirmajā pusgadā pēc ārējās tirdzniecības apgrozījuma apjoma ASV bija 15.lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris.

2005.gada pirmajā pusgadā LR ārējās tirdzniecības apgrozījums ar ASV sasniedza 106,5 miljonus ASV dolāru. Latvijas eksportā uz ASV dominē metāli un to izstrādājumi, koksne un tās izstrādājumi. Pašreizējie statistikas dati parāda ASV investoru aktivitāti – ASV uzkrāto tiešo investīciju apjoms Latvijā 2005.gada III ceturksnī sasniedza 371 miljonu ASV dolāru, ierindojot ASV 6.vietā lielāko investoru sarakstā. Visvairāk tiek investēts vairumtirdzniecībā un komisijas tirdzniecībā, apstrādes rūpniecībā, nekustamajos īpašumos, finanšu starpniecībā, kā arī viesnīcu un restorānu biznesā. ASV kapitāla dalība Latvijas uzņēmumos kļūst aizvien biežāka. 2006.gada 1.februārī Latvijā bija reģistrēti 1440 uzņēmumi ar ASV kapitāla līdzdalību.

 

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš ASV tikās ar Latvijas goda konsuliem ASV un pārrunāja iespējamo sadarbību ekonomisko attiecību stiprināšanā starp Latviju un ASV. Tikšanās laikā pārrunāta šā gada maijā plānotās ASV biznesa, investīciju un tirdzniecības iespēju misijas Baltijas valstīs norise Rīgā, aicinot goda konsulus aktīvāk iesaistīties misijas plānošanā. Misijas galvenais mērķis ir informēt ASV uzņēmējus par iespējām uzsākt biznesu un attīstīties Latvijā.

Tikšanās laikā ministrs uzsvēra goda konsulu nozīmību, izplatot informāciju par Latvijas līdzšinējiem ekonomikas sasniegumiem un turpmākiem plāniem, kas var rosināt ASV uzņēmējus apsvērt iespēju investēt un strādāt Latvijā. Tieši informācija par biznesa iespējām Latvijā ir būtiska, lai veicinātu ASV uzņēmēju interesi par Latviju. Ministrs arī informēja goda konsulus, ka 1.martā atvērta Latvijas ekonomiskā pārstāvniecība Vašingtonā, kas ir nozīmīgs solis Latvijas un ASV ekonomiskās sadarbības stiprināšanā.

Lai plašāk informētu ASV uzņēmējus par iespējām uzsākt biznesu un attīstīties tieši Latvijā, šī gada maijā Rīgā tiek plānota ASV biznesa, investīciju un tirdzniecības iespēju misija Baltijas valstīs. Plānots, ka misijas ietvaros Latviju apmeklēs arī ASV uzņēmēju delegācija. Lai veicinātu Latvijas atpazīstamību ASV un ieinteresētu ASV uzņēmējus apmeklēt Latviju un paplašināt savu darbību tieši mūsu zemē, ministrs aicināja goda konsulus aktīvi iesaistīties šā pasākuma organizēšanā.

 

Darba vizītes ASV ietvaros ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš tikās ar ASV Tirdzniecības departamenta sekretāra vietnieku Dāvidu Sampsonu (David Sampson).

Tikšanās laikā tika runāts par Latvijas un ASV divpusējo ekonomisko sadarbību. ASV ir svarīgs Latvijas ekonomiskais partneris, un Latvija vēlas veicināt divpusējās ekonomiskās attiecības ar šo valsti, īpašu uzmanību pievēršot ASV investīciju veicināšanai. Sarunas laikā ministrs uzsvēra Latvijas pievilcīgo uzņēmējdarbības un investīciju vidi.

D.Sampsons atzinīgi novērtēja Latvijas ekonomisko attīstību un paveikto piecpadsmit gadu laikā, pārveidojot tautsaimniecību no plānveida ekonomikas uz tirgus modeli, kā arī progresu intelektuālā īpašuma aizsardzībā un aicināja arī turpmāk pievērst valdības uzmanību šai jomai.

Informējot par Latvijas ekonomisko attīstību, K.Kariņš īpaši uzsvēra eksporta izaugsmi, sevišķi tādās eksporta nozarēs kā kokrūpniecība, metālapstrāde un mašīnbūve, pārtikas produktu ražošana, tekstilrūpniecība, tūrisms. Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, ministrs informēja arī par valdības plāniem palielināt ieguldījumus zinātnē un izglītībā.

Lai veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību, tika uzsvērta Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības ASV atvēršanas nozīme. Pārstāvniecībai būs liela nozīme kontaktu dibināšanā ar potenciālajiem ASV investoriem, kā arī Latvijas un ASV uzņēmēju jauno sadarbības iespēju apzināšanā. Ministrs aicināja ASV Tirdzniecības departamentu popularizēt gan Latvijas pārstāvniecības piedāvātās iespējas, gan maijā plānotās biznesa, investīciju un tirdzniecības misijas pasākumu Rīgā.

Misijas pasākumā Rīgā ieradīsies ASV Tirdzniecības departamenta sekretāra vietnieka asistents Eiropas lietās Ēriks Stjuarts. K.Kariņš izteica pateicību par ASV Tirdzniecības departamenta atbalstu misijas organizēšanā.

Tikšanās laikā pārrunātas arī aktualitātes Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTC). Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir nozīmīgs Krievijas iestāšanās process PTO. Kā galveno priekšnosacījumu Krievijas uzņemšanai PTO Latvija ir izvirzījusi, lai daudzpusējo sarunu rezultātā tiktu sakārtota Krievijas dzelzceļa kravu pārvadājumu tarifu sistēma.

Ministrs K.Kariņš arī minēja, ka Latvijas iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā ir viena no valsts ārpolitikas prioritātēm. Savukārt D.Sampsons informēja, ka organizācijā plānotas iekšējas reformas, pēc kurām dienas kārtībā varētu nonākt jautājums par  jaunu dalībvalstu uzņemšanu.

Amatpersonas pārrunāja arī enerģētikas pieaugošo lomu globālajā ekonomikā. Enerģētika ir tautsaimniecības attīstības mugurkauls, tāpēc Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi Latvijas enerģētikas attīstības pamatnostādnes, kuru mērķis ir enerģētiskā drošība un neatkarība, darbības virzienu dažādošana un augsta energoefektivitāte.

 

Ceturtdien K.Kariņš uzrunāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Latvijas Komercbanku asociācijas rīkotā biznesa semināra “ASV un Latvijas finanšu sektoru sadarbības veicināšana” dalībniekus, akcentējot Latvijas ekonomisko izaugsmi, pievilcīgo investīciju vidi un attīstīto finanšu sektoru.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!