• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs: - tiekoties ar EDSO misijas vadītāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2000., Nr. 418/420 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Rudens sesijas 16.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

21.11.2000., Nr. 418/420

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs:

— tiekoties ar EDSO misijas vadītāju

Vakar, 20.novembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar EDSO misijas Latvijā vadītāju Pīteru Semnebiju ( Peter Semneby ).

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar sadarbību starp Latviju un EDSO, kā arī iekšpolitisko situāciju mūsu valstī.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja veiksmīgo sadarbību, kas izveidojusies ar EDSO misijas iepriekšējo vadītāju Torstens Ornu. Viņš sacīja, ka daudzi no jautājumiem, ar ko nodarbojusies EDSO misija, Latvijā jau ir sakārtoti. Pēdējā laikā mūsu valsts sasniegusi ievērojumu progresu jomās, kas visciešākajā veidā saistītas ar šīs organizācijas mandātu. J.Straume uzsvēra, ka sekmīgi funkcionē liberalizētais Pilsonības likums un tā rezultātā būtiski pieaudzis naturalizēto personu skaits. Pieņemts starptautiskajiem, tostarp arī EDSO, standartiem atbilstošs Valsts valodas likums, un sadarbībā ar EDSO izstrādāti un pieņemti Valsts valodas likumu īstenojošie noteikumi. Darbs turpinās arī pie citiem sabiedrības integrāciju veicinošiem pasākumiem — sabiedrības integrācijas programmas un latviešu valodas apguves valsts programmas.

Arī EDSO misijas vadītājs sacīja, ka sadarbība starp EDSO un Latviju attīstījusies veiksmīgi. Pieņemtais Valsts valodas likums, to īstenojošie noteikumi, kā arī grozījumi Pilsonības likumā liecina, ka Latvija neatgriezeniski iet demokrātijas nostiprināšanas virzienā. Definējot EDSO tālākos mērķus, misijas vadītājs uzsvēra, ka organizācijas darbs būtu veidojams tā, lai sekmētu Latvijas ārpolitisko mērķu — integrācija Eiropas Savienībā un NATO — īstenošanu. Lai gan misijas mandāts faktiski uzskatāms par izpildītu, P.Semnebijs sacīja, ka turpmākā sadarbība varētu veidoties izglītībā, ombudsmeņa institūcijas iedibināšanā, kā arī praktiski realizējot pieņemtos Valsts valodas likumu īstenojošos noteikumus.

Pārrunājot naturalizācijas procesa norisi, J.Straume akcentēja, ka pieņemtā likumtiesiskā bāze ir labvēlīga šī procesa sekmīgai norisei. Statistika liecina, ka no visiem pilsonības pretendentiem, kas mēģinājuši kārtot naturalizācijas eksāmenus, vairāk nekā 95% to ir izdarījuši veiksmīgi. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta nepilsoņu skaita samazināšanā, tomēr naturalizācija ir un tai arī jābūt personas brīvas gribas izpausmei. Šajā jomā nozīmīgu ieguldījumu sniedz gan Naturalizācijas pārvalde, gan citas valsts institūcijas, informējot sabiedrību par iespējām iegūt mūsu valsts pilsonību.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka vēl viena joma, kurā varētu izvērsties mūsu valsts un EDSO sadarbība, ir Latvijas un Krievijas attiecību uzlabošana.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!