• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas barikāžu laiku izstādē Varšavas universitātē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2006., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosinājumu izveidot Eiropas Tehnoloģiju institūtu

Vēl šajā numurā

24.02.2006., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas barikāžu laiku izstādē Varšavas universitātē

Varšavas universitātes Senajā bibliotēkā 20.februārī atklāta fotogrāfiju izstāde “Latvijas barikādes 1991”. Sadarbībā ar universitāti pasākumu rīkoja Latvijas vēstniecība Polijā un Latvijas Tautas frontes muzejs.

Izstāde “Latvijas barikādes 1991” ir veidota, izmantojot Latvijas Tautas frontes muzeja arhīva, Latvijas Ārlietu ministrijas, Latvijas Saeimas, Latvijas Valsts prezidenta kancelejas arhīvu oriģinālu dokumentu kopijas. Izstādē atspoguļoti latviešu tautas nacionālās neatkarības centieni pirmajās protesta akcijās, manifestācijās 1987.gadā, cilvēktiesību aizstāvju grupas “Helsinki 86”, tautas kustības “Latvijas Tautas fronte” organizētajos visas Latvijas tautas pasākumos laikā līdz 1991.gadam. Izstādē aplūkojami materiāli no nevardarbīgās pretošanās vēsturē atzītās unikālās akcijas “Baltijas ceļš”, 1991.gada janvāra barikādēm, kas vēlreiz apliecināja tautas brīvības alkas un pārliecību par Latvijas valsts neatkarību. Cerības piepildījās 1991.gada 23.augustā, kad sākās Latvijas valsts atjaunotās suverenitātes starptautiskā atzīšana.

Latvijas vēstnieks Polijā Dr.Alberts Sarkanis izstādes atklāšanā uzsvēra, ka “pirms 85 gadiem Antantes valstis atzina Latvijas Republiku de iure un Polija bija starp pirmajām valstīm, kas pievienojas Latvijas neatkarības atzīšanai. Septiņdesmit gadus vēlāk pēc daudziem traģiskiem 20.gadsimta notikumiem Latvijai līdz ar saviem kaimiņiem Igauniju un Lietuvu atkal nācās cīnīties par brīvību un neatkarību – nu jau ne ar ieročiem, bet ar gara spēku un solidaritāti. Pirms piecpadsmit gadiem barikādes tika celtas pret tumsas draudīgiem spēkiem. Demokrātija un katras tautas, ikviena indivīda brīvas izvēles iespējas ir tās vērtības, kuru dēļ apdraudējumu laikā ir jābūvē barikādes – gan uz ielām, gan cilvēkam pašam sevī. Jo cilvēces vēsturē lielas katastrofas ir notikušas, ja labas gribas cilvēki ir klusējuši tad, kad laiks un apstākļi prasīja aktīvu rīcību. 20.gadsimta 90.gados Latvijas tauta neklusēja.”

Pasākuma ietvaros tika prezentēta arī Jana Rutkeviča enciklopēdiskā grāmata “Latvijas bruņotie spēki 1918–1940”, kas pēdējos gados ir plašākais šāda veida izdevums par Latvijas armiju.

Izstādes atklāšanā un grāmatas atvēršanā piedalījās Varšavas universitātes prorektors prof. Vojcehs Tigeļskis, Varšavas akadēmiskie, kultūras un izglītības pārstāvji, kā arī Polijas TV un radio žurnālisti. Pasākumā uzrunas teica arī Latvijas 8.Saeimas Kultūras, zinātnes un izglītības komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, Latvijas Tautas frontes muzeja direktore Meldra Usenko.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!