• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente, uzturoties valstsvizītē Izraēlas Valstī 2006.gada 19.-22.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2006., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.02.2006., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente, uzturoties valstsvizītē Izraēlas Valstī 2006.gada 19.–22.februārī

1.JPG (19548 bytes)
Oficiālās sagaidīšanas ceremonijas laikā vakar Jeruzalemē: Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Izraēlas Valsts prezidents Moše Kacavs
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien, 20.februārī, sāka valstsvizīti Izraēlas Valstī, tiekoties ar Izraēlas prezidentu Moši Kacavu (Moshe Katsav). Svinīgajā sagaidīšanas ceremonijā prezidente pateicās par ielūgumu apmeklēt Izraēlu – vietu, kurai ir bagāta kultūras vēsture un ar kuru Latvija veido aktīvas diplomātiskās attiecības. Uzrunājot Izraēlas prezidentu, viņa atzīmēja, ka ebreju kopienai ir sena vēsture Latvijā un Latvijai ir būtiski atbalstīt mazākumtautības valstī, pētīt to vēsturi un mācīt skolās par 20. gadsimta traģiskajiem notikumiem, kas skāruši arī ebreju kopienu. Izraēlas prezidents sarunā ar Latvijas prezidenti pateicās Latvijai, ka tā ir atbalstījusi ebreju kopienu.

Savā uzrunā prezidente aicināja vairot iecietību pasaulē un atzīt valstu tiesības uz pastāvēšanu un brīvību. “Mēs visi esam brāļi un māsas šajā pasaulē, un mums ir ar cieņu un iecietību jāizturas citam pret citu,” sacīja prezidente.

Daudz uzmanības sarunās ar Izraēlas prezidentu tika pievērsts Tuvo Austrumu miera procesam un veidiem, kā panākt tālāku situācijas stabilizēšanos un ilgstošu mieru. Paužot Latvijas nostāju, prezidente aicināja grupējumu “Hamas”, kas ir guvis uzvaru vēlēšanās Palestīnas pašpārvaldē, ievērot starptautiskās diplomātijas normas un atzīt Izraēlas Valsti. Viņa atzīmēja, ka terorisms nevar būt līdzeklis, kā panākt savus mērķus. “Starptautiskajā diplomātijā ir jāsēžas pie sarunu galda un jāpanāk situācijas atrisinājums sarunu ceļā,” atzīmēja prezidente.

Apmeklējot visu pasaules kristiešu vissvēto vietu, kur katrs nāk ar savu ticības gaismu, — Kristus kapa baznīcā, Svētajā pilsētā Jeruzalemē, 20.februārī

2.JPG (18328 bytes)

Pārrunājot divpusējās attiecības, Izraēlas prezidents pauda gandarījumu par to, ka Latvijas prezidenti pavada liela uzņēmēju delegācija, kurai ir konkrētas intereses sakaru paplašināšanā ar Izraēlas uzņēmējiem gan informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju jomā, gan farmācijā, tūrismā, lauksaimniecībā, banku un finanšu sektorā.

Pārrunājot šķēršļus, kas kavē ekonomisko attiecību paplašināšanos, abas puses atzīmēja, ka pirmdien parakstītais līgums par nodokļu dubulto neaplikšanu (Latvijas Republikas valdības un Izraēlas Valsts valdības konvencija “Par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”) palīdzēs

stimulēt sakaru veidošanos. Vēl minēts, ka būtu jāpanāk tiešo avioreisu satiksme starp Latviju un Izraēlu, lai veicinātu abu valstu attiecības ekonomikā un citos sektoros. Uzmanība tika pievērsta arī zinātnes nozarei, minot, ka pastāv sadarbības projekti gan fizikā, gan citās zinātnes nozarēs, kam ir liels potenciāls attīstībai.

Tiekoties ar Izraēlas prezidentu 20.februārī

Abu prezidentu sarunā tika spriests arī par novembrī Rīgā gaidāmo NATO galotņu sanāksmi. Prezidente atzīmēja, ka šodien NATO pārveidojas, reaģējot uz jauniem drošības izaicinājumiem pasaulē, un tas būs viens no svarīgākajiem tematiem arī Rīgā gaidāmajā galotņu sanāksmē.

Tika pārrunāta arī ANO reformu gaita. Izraēlas prezidents izvaicāja Latvijas prezidenti par viņas nostāju ANO reformu jautājumos.

Tiekoties ar Izraēlas ministriem 20.februārī

Vakar, Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Jeruzalemē tiekoties ar Izraēlas ārlietu ministri Cipi Livni (Tzipi Livni), abas puses pauda gandarījumu par Latvijas un Izraēlas sadarbību starptautiskajās organizācijās. Valsts prezidente atzīmēja, ka sadarbība ar Izraēlu dažādās starptautiskajās organizācijās ir bijusi ļoti auglīga un veicinājusi tālāku sadarbību.

Abas puses padziļināti apspriedās par jautājumiem, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) un Tuvo Austrumu dialogu, par ilgstoša miera nodibināšanu Tuvajos Austrumos, kā arī par ES nostāju Irānas atbruņošanās jautājumā. Izraēlas ārlietu ministre arī iztaujāja Latvijas prezidenti par nostāju ANO reformu jautājumā. Īpaši tika akcentēts jautājums par to, kā padarīt ANO daudz efektīvāku un kā panākt, lai tās rezolūcijas tiktu īstenotas.

Izraēlas ārlietu ministre pateicās Vairai Vīķei-Freibergai par viņas konsekvento nostāju, nosodot jebkādas antisemītisma, rasisma vai citas neiecietības formu izpausmes.

Sarunā ar Izraēlas transporta un izglītības ministru Meiru Šētritu (Meir Sheetrit) tika apspriesta Latvijas un Izraēlas sadarbība izglītības un transporta jomā, atzīmējot, ka labas iestrādes jau tiek īstenotas sadarbībā starp Latvijas un Izraēlas vēstures skolotāju asociācijām, kā arī labs potenciāls ir saredzams abu valstu sadarbībā izglītības un satiksmes jomās. Tika pievērsta uzmanība nepieciešamībai atklāt tiešo avioreisu starp Latviju un Izraēlu, un sarunā pieļauta ieceres īstenošana jau šā gada pavasarī.  

Valsts prezidenta preses dienests

Apmeklējot evaņģēliski luterisko Pestītāja baznīcu Jeruzalemē 20.februārī
5.JPG (24423 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Tiekoties ar Jeruzalemes Grieķu pareizticīgo baznīcas patriarhu 20.februārī

6.JPG (16727 bytes)
Valsts prezidenta preses dienesta foto

3.JPG (15483 bytes)
Valsts prezidenta preses dienesta foto


4.JPG (14400 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!