• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs par ES Pakalpojumu direktīvas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2006., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs par izstrādāto Nacionālo attīstības plānu

Vēl šajā numurā

21.02.2006., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs par ES Pakalpojumu direktīvas projektu

16.februārī Eiropas Parlamentā notika balsojums pirmajā lasījumā par direktīvas projektu par pakalpojumiem iekšējā tirgū. Kā jau bija paredzams pēc 14.februārī notikušajām debatēm Eiropas Parlamentā, vairākuma atbalstu guva divu lielāko Eiropas Parlamenta frakciju – Eiropas Tautas un demokrātu grupas un sociālistu grupas – kompromisa variants, kurš paredzēja no pakalpojumu direktīvas projekta svītrot Latvijai būtisko izcelsmes valsts principu. Apstiprinātajā projektā svītroti arī panti, kas regulēja administratīvo šķēršļu novēršanu darbinieku nosūtīšanas gadījumā.

Tā kā balsojums ir Latvijas interesēm nelabvēlīgs, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš ir izveidojis starpministriju darba grupu, kuras uzdevums būs lemt par Latvijas turpmāko rīcību pēc notikušā balsojuma un Latvijas pozīcijas precizēšanu. Tiks vērtētas arī iespējas, sadarbojoties ar līdzīgi domājošām dalībvalstīm, panākt Latvijas interesēm neatbilstošu priekšlikumu bloķēšanu direktīvas projekta turpmākajā virzībā Eiropas Savienības Ministru padomē. Tāpēc Ekonomikas ministrija aicina Ārlietu ministriju, sadarbojoties ar LR vēstniecībām ārvalstīs, apzināt ES dalībvalstu viedokļus un pozīciju par direktīvas projekta tālāko virzību.

Ekonomikas ministrija jau iepriekš pauda bažas par turpmākām iespējām jauno dalībvalstu uzņēmumiem brīvi konkurēt ES tirgū pakalpojumu sektorā, ja tiek svītrots izcelsmes valsts princips, un uzskata, ka šāds direktīvas projekts nav atbalstāms.

Izcelsmes valsts princips paredz, ka pakalpojumu sniedzēji citā ES dalībvalstī darbojas pēc savas valsts likumiem, izņemot atsevišķas jomas. Ekonomikas ministrija uzsver, ka šis princips ir viens no galvenajiem instrumentiem brīvas pakalpojumu kustības nodrošināšanai Eiropas Savienības iekšējā tirgū un tas mazina esošās normatīvo aktu atšķirības ES dalībvalstīs, kas ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem jaunu tirgu apgūšanai pakalpojumu sektorā, kā arī turpmākai ekonomiskajai izaugsmei.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!