• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sagatavoto Publisko iepirkumu likuma projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2006., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par šodienas situāciju Latvijas enerģētikas nozarē

Vēl šajā numurā

17.02.2006., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sagatavoto Publisko iepirkumu likuma projektu

Trešdien, 15.februārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pabeidza darbu pie Publisko iepirkumu likuma sagatavošanas izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā.

Kā informē Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, “sagatavotais likumprojekts atbilst Eiropas Savienības direktīvām sabiedrisko iepirkuma jomā. Salīdzinot ar līdzšinējiem normatīvajiem aktiem, sagatavotajā likumprojektā ir paaugstinātas līgumcenu robežas, no kurām piemērojamas iepirkuma procedūras – cenu aptaujas, konkursi un citas procedūras; likumprojektā iestrādāts, ka viens no kritērijiem iepirkuma vērtēšanā var būt pretendenta veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas; kā arī, lai atvieglotu un paātrinātu noteiktus iepirkuma procesus, likumprojekts regulē elektroniskās izsoles un dinamiskās iepirkumu sistēmas piemērošanu.

Paaugstina sliekšņus iepirkuma procedūras piemērošanai

Tautsaimniecības komisija, gatavojot likumprojektu, atbalstīja Finanšu ministrijas piedāvājumu paaugstināt līgumcenas robežas jeb iepirkuma sliekšņus valsts un pašvaldības iepirkumiem, vienlaikus pastiprinot iepirkuma caurskatāmības principu un paredzot iespēju sabiedrībai sekot līdzi un uzraudzīt valsts un pašvaldību iepirkuma procedūras. Sagatavotais likumprojekts paredz, ka turpmāk iepirkuma procedūra – cenu aptauja – būs piemērojama preču un pakalpojumu iepirkumam ar līgumcenu robežās no 10 līdz 50 tūkstošiem latu un ar būvniecību saistītiem iepirkumiem robežās no 10 līdz 120 tūkstošiem latu. Savukārt, ja līgumcena preču un pakalpojumu iepirkumam pārsniegs 50 tūkstošus latu un ar būvniecību saistīto darbu iepirkumam 120 tūkstošus latu, būs piemērojama iepirkuma procedūra konkurss vai citas iepirkuma procedūras.

Sabiedrība būs galvenais uzraugs

Lai nodrošinātu iepirkumu caurskatāmību, valsts un pašvaldības iestādēm uzlikts par pienākumu iepriekš ar masu mediju starpniecību paziņot sabiedrībai par nodomu veikt iepirkumu. Tāpat ar masu mediju starpniecību iestādēm ir jādara zināms sabiedrībai, ar ko un par kādu summu ir noslēgts iepirkuma līgums. Tas attiecas uz visiem iepirkumiem, arī tad, ja iepirkuma līgumsumma ir mazāka par 10 tūkstošiem latu. Likumprojektā uzlabota arī cenu aptaujas caurskatāmība. Ja pašvaldības vai valsts iestāde plāno veikt iepirkumu ar cenu aptaujas starpniecību, tai savs nodoms būs jādara publiski zināms nevis trīs pašas izvēlētiem pretendentiem, bet gan visai sabiedrībai. Tādējādi beidzot tiks likvidētas iespējas nodot pasūtījumu “savējiem”, sabiedrībai nezinot.

Neatbalsta normu par labuma guvēju

Komisijas sēdē tika izskatīts, taču neguva atbalstu partijas “Jaunais laiks” priekšlikums, ka pretendentam uz valsts vai pašvaldību pasūtījumu ir jāatklāj tiešā labuma guvējs no šā iepirkuma. Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis atzina: “Uzskatu, ka tas bija labs priekšlikums, kura ieviešana būtu darījusi galu daudzām manipulācijām, ar kuru palīdzību valsts amatpersonas vai to tuvi radinieki gūst labumu no valsts budžeta. Diemžēl šis priekšlikums neguva komisijas atbalstu.”

Ievieš elektroniskās izsoles

Sagatavotais likumprojekts paredz dinamiskās iepirkuma sistēmas jeb elektroniskā izsoļu principa ieviešanu, kas novestu pie tā, ka ikdienā lietojamas preces, piemēram, papīru, pildspalvas u.c., valsts un pašvaldības iestādes iegādātos ar elektroniskā kataloga palīdzību. Šo katalogu veidotu īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās pakļautībā esošā Elektronisko iepirkumu aģentūra. Izveidotais katalogs ļaus iestādēm iepirkt preces par viszemāko cenu. “Domāju, ka ar laiku tas novedīs pie cenu samazināšanās ikdienā lietojamām precēm un tas ļaus ietaupīt nodokļu maksātāju līdzekļus, kas tiek tērēti administratīvām vajadzībām,” norādīja Dz.Zaķis.

Izvēlēsies pretendentus, kas maksā nodokļus

Trešajam lasījumam sagatavotajā likumprojektā ir iestrādāta norma, kas turpmāk ļaus izvēlēties būvdarbu veikšanai tādus pretendentus, kas neizmanto nelegālu darbaspēku un veic visus nodokļu maksājumus par saviem strādājošajiem. Pretendenta veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas varēs tikt izvēlētas kā viens no kritērijiem saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma izvēlei. Tam vajadzētu veicināt “aplokšņu algu” samazināšanos tajos uzņēmumos, kas veic darbu pie valsts pasūtījuma, kā arī novērst nelegālu strādnieku nodarbināšanu būvobjektos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!