• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 14. februāra noteikumi Nr. 139 "Noteikumi par atsevišķu bīstamas ķīmiskas vielas saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasībām un par videi kaitīgo preču sarakstu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2006., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128396-noteikumi-par-atsevisku-bistamas-kimiskas-vielas-saturosu-iekartu-un-produktu-lietosanas-un-markesanas-prasibam-un-par-videi-ka...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.140

Dabas lieguma "Ventas ieleja" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

17.02.2006., Nr. 29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 139

Pieņemts: 14.02.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.139

Rīgā 2006.gada 14.februārī (prot. Nr.9 47.§)

Noteikumi par atsevišķu bīstamas ķīmiskas vielas saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasībām un par videi kaitīgo preču sarakstu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" 11.panta otrās daļas 13.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka atsevišķu bīstamo ķīmisko vielu saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasības un videi kaitīgo preču sarakstu.

2.Šo noteikumu 1.pielikumā minētās videi kaitīgās preces ir aizliegts ievest Latvijā, kā arī izplatīt.

II. Polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošu iekārtu lietošana un marķēšana

3.Polihlorētos bifenilus vai polihlorētos terfenilus saturošas iekārtas ir iekārtas, kuras satur vai ir saturējušas polihlorētos bifenilus vai polihlorētos terfenilus (transformatori, kondensatori, konteineri) un kuras nav attīrītas (turpmāk – iekārta).

4.Iekārtu attīrīšana ir polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu aizstāšana ar šķidrumu, kurš nesatur polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus, kā arī citas operācijas, kas atvieglo iekārtu, materiālu vai šķidrumu pārstrādi vai apglabāšanu.

5.Iekārtas, par kurām ir pamatotas aizdomas, ka tās var saturēt polihlorētos bifenilus vai polihlorētos terfenilus, apsaimnieko tāpat kā polihlorētos bifenilus vai polihlorētos terfenilus saturošas iekārtas.

6.Ja polihlorēto bifenilu vai polihlorēto terfenilu tilpums iekārtā ir lielāks par 5dm3, iekārtas īpašnieks vai lietotājs iesniedz Valsts vides dienesta attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē informāciju par šādām iekārtām (2.pielikums).

7.Šo noteikumu 6.punktā minēto iekārtu īpašnieki vai lietotāji rakstiski informē Valsts vides dienesta attiecīgo reģionālo vides pārvaldi, ja mainījies iekārtu skaits vai polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu daudzums.

8.Valsts vides dienesta attiecīgā reģionālā vides pārvalde reizi gadā apkopo šo noteikumu 6. un 7.punktā minēto informāciju par iepriekšējo gadu un nosūta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrai. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra apkopo saņemto informāciju un nodrošina tās pieejamību sabiedrībai.

9.Līdz šo noteikumu 6.punktā minēto iekārtu attīrīšanai, sadedzināšanai vai apglabāšanai iekārtas īpašnieks vai lietotājs nodrošina iekārtu ar neizdzēšamu (iekaltu vai iegravētu) marķējumu atbilstoši šo noteikumu 3.pielikuma 1.punktā noteiktajam paraugam. Marķējumu ar tādu pašu saturu iekārtas īpašnieks vai lietotājs piestiprina arī pie tās ēkas un telpas durvīm, kurā atrodas minētā iekārta.

10.Transformatorus, kuri satur vairāk nekā 0,05% (no svara) polihlorētā bifenila vai polihlorētā terfenila, attīra, līdz polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu koncentrācija ir 0,005% (no svara). Transformatorus attīra, ja to sadedzināšana vai apglabāšana rada lielāku risku cilvēku veselībai un videi. Ja transformatoros esošo vielu, kura satur polihlorētos bifenilus vai polihlorētos terfenilus, aizstāj ar aizstājējvielu, aizstājējviela nedrīkst saturēt polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus un radīt lielāku risku cilvēku veselībai un videi. Pēc attīrīšanas transformatorus marķē atbilstoši šo noteikumu 3.pielikuma 2.punktā noteiktajam paraugam. Transformatoru attīrīšana nedrīkst kavēt polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu sadedzināšanu vai apglabāšanu.

11.Persona, kas uzglabā, attīra vai pārstrādā polihlorētos bifenilus, polihlorētos terfenilus un iekārtas, reģistrē tai piegādāto polihlorēto bifenilu, polihlorēto terfenilu un iekārtu izcelsmi, raksturīgās īpašības, polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu daudzumu un saturu un izsniedz īpašniekiem un lietotājiem, kuri piegādā polihlorētos bifenilus, polihlorētos terfenilus un iekārtas, izziņu. Izziņā norāda piegādāto polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu fizikālās un ķīmiskās īpašības un daudzumu.

12.Pārstrādes vai apglabāšanas iekārtas apsaimniekotājs reģistrē informāciju par savākto, pārstrādāto un apglabāto polihlorēto bifenilu, polihlorēto terfenilu un iekārtu izcelsmi, raksturīgajām īpašībām, polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu daudzumu un saturu un reizi gadā iesniedz šo informāciju Valsts vides dienesta attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē un pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgā iekārta atrodas.

13.Iekārtas, kurās polihlorēto bifenilu vai polihlorēto terfenilu tilpums ir mazāks nekā 5 dm3 un kuras ir citu iekārtu sastāvdaļas, pēc tam, kad tās pārtrauc izmantot, ja tas ir praktiski iespējams, atdala no attiecīgajām iekārtām, atsevišķi savāc un pārstrādā vai apglabā.

14. Aizliegts atdalīt polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus no citām vielām, lai tos atkārtoti izmantotu, kā arīuzsākt jaunu polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošu iekārtu ekspluatāciju.

15.Polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošos transformatorus var lietot tikai tādā gadījumā, ja tie atbilst tehniskajām prasībām un nenotiek polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošu šķidrumu noplūde vidē.

III. Bīstamas vielas saturošu bateriju un akumulatoru lietošana un marķēšana

16.Bīstamas vielas saturoša baterija vai akumulators ir elektriskās enerģijas avots, kurā enerģija rodas, tieši pārveidojoties ķīmiskajai enerģijai, un kurš sastāv no vienas vai vairākām primārām (atkārtoti neuzlādējamām) vai sekundārām (atkārtoti uzlādējamām) daļām (turpmāk – baterija vai akumulators), kas atbilst šo noteikumu 17.punktā minētajām prasībām.

17. Šajā nodaļā noteiktās prasības attiecas uz:

17.1. baterijām vai akumulatoriem, kuri satur:

17.1.1.vairāk nekā 25mg dzīvsudraba uz vienu daļu, izņemot sārma–mangāna baterijas;

17.1.2. vairāk nekā 0,025% (no svara) kadmija;

17.1.3. vairāk nekā 0,4% (no svara) svina;

17.2. sārma–mangāna baterijām, kas satur vairāk nekā 0,025% dzīvsudraba (no svara).

18.Baterijas un akumulatorus marķē. Marķējumā ietver norādes par:

18.1.baterijas vai akumulatora savākšanu atsevišķi no pārējiem atkritumiem;

18.2. baterijas vai akumulatora iespējamo pārstrādes veidu;

18.3. smago metālu saturu baterijā vai akumulatorā.

19. Ja bateriju vai akumulatoru nevar izņemt bez speciāla aprīkojuma, atbilstoši šo noteikumu 18.punktam marķē attiecīgo iekārtu, kurā atrodas šī baterija vai akumulators.

20.Marķējuma simbols, kurā norādīta prasība savākt bateriju vai akumulatoru atsevišķi no pārējiem atkritumiem (4.pielikums), sedz 3% no baterijas vai akumulatora lielākās virsmas (cilindriskajām daļām – no baterijas vai akumulatora virsmas), un tā maksimālais izmērs ir 5x5cm. Ja baterijas vai akumulatora virsmas laukums ir tāds, ka simbolu izmēri ir mazāki par 0,5x0,5cm, katru bateriju vai akumulatoru nemarķē, bet uz tā iepakojuma iespiež 1x1cm lielu attiecīgo simbolu. Ražotājs vai importētājs var izvēlēties vienu no šo noteikumu 4.pielikumā minētajiem marķējuma simboliem.

21.Marķējuma simbols, kas norāda smago metālu saturu baterijās vai akumulatoros, sastāv no attiecīgā metāla apzīmējuma. Marķējuma simbolu ar norādi par smago metālu saturu iespiež zem marķējuma simbola, kurš satur norādi par bateriju vai akumulatoru atsevišķu savākšanu. Tā izmērs ir ne mazāks kā viena ceturtā daļa no platības, kuru aizņem šo noteikumu 20.punktā minētais marķējuma simbols.

22.Visi marķējuma simboli tiek iespiesti salasāmi, skaidri un neizdzēšami.

23.Baterijas vai akumulatorus nedrīkst ievietot iekārtās, ja pēc izlietošanas lietotājs tos nevar viegli izņemt, izņemot:

23.1.iekārtas, kuru baterijas vai akumulatori ir sakausēti, sametināti vai citādi pastāvīgi piestiprināti pie citām iekārtas daļām, lai nodrošinātu strāvas plūsmu atbilstoši rūpnieciskajam patēriņam un uzturētu informācijas tehnoloģiju un saimnieciskās darbības aprīkojuma datu apstrādes funkcijas, ja tas tehniski nepieciešams;

23.2.standartelementus zinātniskajā un tehniskajā aprīkojumā un tādu medicīnisko iekārtu baterijas vai akumulatorus, kuras uztur cilvēka dzīvības funkcijas un kuru darbību nepieciešams uzturēt nepārtraukti. Šādā gadījumā baterijas un akumulatorus atļauts izņemt tikai kvalificētam personālam;

23.3.pārvietojamas iekārtas, kur nekvalificētu personu veikta bateriju vai akumulatoru nomaiņa var apdraudēt lietotāja drošību vai ietekmēt iekārtas darbību, un profesionālās iekārtas, kas paredzētas lietošanai īpaši jutīgā vidē, arī gaistošu vielu klātbūtnē.

24.Iekārtām, kuru baterijas vai akumulatorus lietotājs nevar izņemt bez speciāla aprīkojuma, pievieno instrukciju. Instrukcijā lietotāju informē par bateriju un akumulatoru kaitīgumu un izlietoto bateriju vai akumulatoru drošu izņemšanu.

IV. Noslēguma jautājumi

25.Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 12.marta noteikumus Nr.117 "Noteikumi par atsevišķu bīstamas ķīmiskas vielas saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasībām un par videi kaitīgo preču sarakstu" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 46.nr.).

26.Noteikumu II nodaļā minētās iekārtas attīra vai apglabā un tajās esošos polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus sadedzina vai apglabā līdz 2010.gada 31.decembrim.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1)Padomes 1996.gada 16.septembra Direktīvas 96/59/EK par polihlorbifenilu un polihlorterfenilu deponēšanu;

2) Padomes 1991.gada 18.marta Direktīvas 91/157/EEK par baterijām un akumulatoriem, kuros ir dažas bīstamas vielas;

3) Padomes 1993.gada 4.oktobra Direktīvas 93/86/EEK, ar ko tehnikas attīstībai pielāgo Padomes Direktīvu 91/157/EEK par baterijām un akumulatoriem, kuros ir dažas bīstamas vielas;

4) Padomes 1998.gada 22.decembra Direktīvas 98/101/EK, ar ko tehnikas attīstībai pielāgo Padomes Direktīvu 91/157/EEK par baterijām un akumulatoriem, kuros ir dažas bīstamas vielas.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Vides ministrs R.Vējonis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 18.februāri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 14.februāra noteikumiem Nr.139

Videi kaitīgās preces

Preces kods atbilstoši Latvijas kombinētajai nomenklatūrai

Videi kaitīgās preces nosaukums

Ex 8506 10 190

Visas baterijas un akumulatori, kas satur vairāk nekā 0,0005% dzīvsudraba (no svara) (arī, ja šīs baterijas vai akumulatori iebūvēti ierīcēs), izņemot pogveida daļas, kurās dzīvsudraba saturs nepārsniedz 2 % (no svara)

Vides ministrs R.Vējonis

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 14.februāra noteikumiem Nr.139

Informācija par polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošām iekārtām

03.JPG (49430 bytes)

Vides ministrs R.Vējonis

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 14.februāra noteikumiem Nr.139

Polihlorētos bifenilus un polihlorētos terfenilus saturošu iekārtu marķējuma paraugi

04.JPG (54694 bytes)

Vides ministrs R.Vējonis

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 14.februāra noteikumiem Nr.139

Bateriju un akumulatoru marķēšanai izmantojamie simboli (par bateriju un akumulatoru atsevišķu savākšanu)

05.JPG (27635 bytes)

Vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!