• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu tirgot bērniem nedrošas šķiltavas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2006., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128149

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Obligātā militārā dienesta likumā

Vēl šajā numurā

15.02.2006., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu tirgot bērniem nedrošas šķiltavas

Latvija atbalsta Eiropas Komisijas 9.februārī pieņemto lēmumu, kas dalībvalstīm liek veikt pasākumus, lai nodrošinātu, ka tirgū tiek pārdotas tikai bērniem drošas šķiltavas.

Ņemot vērā Eiropas Komisijas pieejamos datus par ugunsgrēkiem, ko Eiropas Savienībai (ES) ir izraisījuši bērni, rotaļājoties ar šķiltavām, šķiltavas ir atzīstamas par bīstamu preci, tāpēc ir atbalstāma šķiltavu aprīkošana ar drošuma mehānismiem, lai samazinātu savainojumu iespējamību, īpaši bērniem. Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu iespējamos nāves gadījumus un kaitējumu bērnu veselībai. Lēmums uzliek dalībvalstīm par pienākumu nodrošināt, ka pēc desmit mēnešiem pēc paziņojuma par šā lēmuma pieņemšanu tirgū tiks laistas tikai bērniem drošas šķiltavas. Ekonomikas ministrija izstrādās grozījumus nacionālajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu, ka desmit mēnešus pēc Eiropas Komisijas pieņemtā lēmuma spēkā stāšanās dienas tirgū būtu pieejamas tikai drošas šķiltavas.

Lēmums attiecināms uz vienreiz lietojamām un uzpildāmām šķiltavām, kā arī paredz aizliegt t.s. “jaunrades” šķiltavu (šķiltavu, kas kaut kādā veidā atgādina citu priekšmetu, ko parasti atzīst par bērniem pievilcīgu vai paredzētu lietošanai bērniem, vai kam ir izklaidējoši skaņas, gaismas vai animācijas efekti) tirdzniecību Eiropas Savienībā. Lēmums neattiecas tikai uz tādām uzpildāmām šķiltavām, kuru kalpošanas ilgums ir vismaz pieci gadi, kuras paredzēts droši uzpildīt un remontēt, kurām ir vismaz divu gadu ražotāja garantija un nomaināmas detaļas.

Šķiltavas ir uzskatāmas par bīstamu izstrādājumu, jo tās rada liesmu vai karstumu un satur uzliesmojošu degvielu. Ikdienā ir ļoti iespējams, ka bērni var tām brīvi piekļūt, darboties ar tām un izmantot nepiemērotā veidā (piemēram, rotaļāties), pakļaujot gan sevi, gan apkārtējos nopietnam riskam.

Šis lēmums tika pieņemts Eiropas Komisijas Vispārējā preču drošuma direktīvas 2001/95/EC komitejas sanāksmē, kas notika 8. un 9.februārī Briselē. Latvijas pozīciju šajā jautājumā aizstāvēja Ekonomikas ministrija.

Pašlaik diemžēl Latvijā netiek apkopota statistika par ugunsgrēkiem un citiem nelaimes gadījumiem, ko izraisījušas bērnu rotaļas ar šķiltavām. Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājaslapā pieejamās informācijas, 2005.gadā bērni, rotaļājoties ar uguni, izraisījuši 150 ugunsgrēkus. To, ka Latvijā notiek negadījumi, kuru iemesls ir šķiltavu nepareiza lietošana, pierāda vēl nesen, 2006.gada 20.janvārī, Jelgavā, Kazarmes ielā 31, dzīvojamajā mājā notikušais ugunsgrēks, kura iemesls bija trīsgadīga bērna rotaļas ar šķiltavām, kā rezultātā aizdedzies gultas matracis.

Kā liecina ES apkopotā statistika, dalībvalstīs ļoti daudzus negadījumus izraisījušas bērnu rotaļas ar šķiltavām. Pēc aptuvenām aplēsēm, Eiropā ik gadu vairāk nekā 2000 ugunsgrēku izraisa bērnu rotaļas ar šķiltavām, izraisot aptuveni 20 nāves gadījumus, simtiem traumu un nozīmīgu kaitējumu īpašumam.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!