• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs par nevalstisko organizāciju vietu demokrātiskā sabiedrībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2006., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.02.2006., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs par nevalstisko organizāciju vietu demokrātiskā sabiedrībā

Pēdējā laikā parādījusies bīstama tendence diskusijā par nevalstisko organizāciju (NVO) lomu demokrātijā un to finansēšanas principiem, kas liek apšaubīt dažu diskusijas dalībnieku izpratni par demokrātijas pamatvērtībām.

Demokrātiskā valstī nevalstiskās organizācijas ir līdzeklis, ar kura palīdzību pilsoniskā sabiedrība var īstenot savas intereses. Apvienojoties reģionālās, tematiskās, nozaru nevalstiskās organizācijās, iedzīvotāji pauž savu nostāju, intereses par konkrētiem jautājumiem un var censties ietekmēt arī politisko procesu. Raugoties no varas viedokļa, iedzīvotāju apvienošanās šādās organizācijās ir atbalstāma, jo valsts institūcijām ir daudz vieglāk sadarboties ar organizētu cilvēku kopumu, kas jau formulējuši savu nostāju, un regulāri uzturēt ar to dialogu.

Nevalstisko organizāciju sadarbība un finansēšana pāri nacionālo valstu robežām ir normāla starptautiska prakse. Te ir daudz un dažādi piemēri – NVO, kas veic vēlēšanu novērošanu ārvalstīs, “Greenpeace” organizācija, Pasaules dabas fonds u.c. Varam atminēties arī tādas raidstacijas kā radio “Brīvā Eiropa” un “Amerikas balss”, kas veicināja demokrātisko ideju izplatīšanu okupētajā Latvijā. Šobrīd nevalstiskās organizācijas ir būtiskas sadarbības partneres, arī realizējot attīstības sadarbību Eiropas Savienības politikas ietvaros.

Protams, vadības uzdevums ir rūpīgi izvērtēt NVO iniciatīvas un raudzīties, vai tās atbilst valsts un sabiedrības interesēm. Tāpat amatpersonām un valsts drošības iestādēm jāreaģē, ja nevalstiskās organizācijas darbojas pret valsts drošību un sabiedrisko kārtību.

Tajā pašā laikā aizliegums Latvijas nevalstiskajām organizācijām saņemt finansējumu no ārvalstu partneriem vai nosakot nepārdomātus ierobežojumus to darbībai nav savienojams ar demokrātiskas valsts statusu. Tas liktu domāt, ka Latvija vēl nav politiski nobriedusi valsts un demokrātiskās vērtības mūsu valstī netiek respektētas. Aizlieguma ierosinātāji par sevi rada autoritāru politiķu priekšstatu, kurus baida demokrātija, sabiedrības līdzdalība politikā un iedzīvotāju kritika.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!