• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2006. gada 10. februāra noteikumi Nr. 45 "Grozījumi "Noteikumos par apdrošinātāju tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2006., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zāļu valsts aģentūras informācija

Par izmaiņām Latvijas Zāļu reģistrā

Vēl šajā numurā

15.02.2006., Nr. 27

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 45

Pieņemts: 10.02.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi Nr.45

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas

Rīgā 2006.gada 10.februārī padomes sēdes protokols Nr.8, 2. p.)

Grozījumi “Noteikumos par apdrošinātāju tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm”

Izdoti saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. un 2.punktu, 7.panta pirmās daļas 1. un 2.punktu un 17. panta 2. punktu un likuma “Par privātajiem pensiju fondiem” 23.1 panta septīto daļu

Izdarīt ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2004.gada 24.decembra lēmumu Nr.299 (prot. Nr. 49, 2. p.) apstiprinātajos “Noteikumos par apdrošinātāju tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm” (tālāk tekstā arī – noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

“Noteikumi par apdrošinātāju un privāto pensiju fondu tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm”.

2. Izteikt noteikumu izdošanas pamatojumu šādā redakcijā:

“Izdoti saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. un 2.punktu, 7.panta pirmās daļas 1. un 2.punktu un 17. panta 2. punktu, Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 40.panta septīto daļu un likuma “Par privātajiem pensiju fondiem” 23.1 panta septīto daļu”.

3. Izteikt noteikumu pirmo rindkopu šādā redakcijā:

““Noteikumi par apdrošinātāju un privāto pensiju fondu tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm” (tālāk tekstā – noteikumi) ir saistoši komercsabiedrībām apdrošināšanas akciju sabiedrības formā, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām un nedalībvalstu apdrošinātāju filiālēm, kā arī privātajiem pensiju fondiem, kuri atbilstoši licences nosacījumiem piedāvā noteikto izmaksu plānus, noteikto iemaksu plānus ar garantētu ienesīgumu vai pensiju plānus, kuros paredz biometrisko risku segumu. Apdrošinātājiem ir saistoši visi šo noteikumu punkti, izņemot 3.1punktu, un privātajiem pensiju fondiem ir saistošs šo noteikumu 1. un 3.1punkts.”

4. Papildināt noteikumus ar jaunu 3.1 punktu šādā redakcijā:

“3.1 TEHNISKO REZERVJU APRĒĶINĀŠANAS METODES PRIVĀTO PENSIJU FONDU PENSIJU PLĀNIEM

3.1 1. Pensiju fonda valde apstiprina tehnisko rezervju veidošanas kārtību, norādot vismaz šo noteikumu 1. punktā noteikto informāciju atbilstoši pensiju plāna un dalības līgumu nosacījumiem un metodiku pensiju tehniskās rezerves un papildu rezerves negatīvo noviržu gadījumiem aprēķināšanai. Pensiju fonda valde, apstiprinot tehnisko rezervju aprēķināšanā izmantojamās biometrijas tabulas, ievēro piesardzības principu, kā arī ņem vērā pensiju plānu dalībnieku struktūru un pensiju plānus raksturojošās iezīmes, it īpaši paredzamās izmaiņu tendences attiecīgajos riskos.

3.1 2. Pensiju tehnisko rezervi aprēķina privāto pensiju fondu piedāvātajiem noteikto izmaksu plāniem, kā arī noteikto iemaksu plāniem, kas garantē noteiktu ienesīgumu, un pensiju plāniem, kuros paredzēts biometrisko risku segums. Pensiju tehnisko rezervi aprēķina pēc aktuārmatemātiskajām metodēm, izmantojot perspektīvo aprēķinu metodi, kurā pensiju tehniskā rezerve ir vienāda ar starpību starp pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībniekiem pašreizējo vērtību un nākotnē saņemamo iemaksu pensiju plānā pašreizējo vērtību, izņemot 3.111. punktā minētos gadījumus, kad perspektīvās metodes piemērošana nav iespējama.

3.1 3. Izveidojot pensiju tehnisko rezervi, ņem vērā visas pensiju plāna saistības pret pensiju plāna dalībniekiem, tajā skaitā:

3.1 3.1. papildpensijas saņēmējiem pienākošos papildpensiju;

3.1 3.2. pensiju plānu dalībnieku uzkrājumus papildpensijai;

3.1 3.3. dalībniekiem garantētos biometrisko risku segumus;

3.1 3.4. citas garantijas pensiju plānu dalībniekiem saskaņā ar pensiju plāna un dalības līgumu nosacījumiem.

3.1 4. Pensiju tehnisko rezervi aprēķina, ņemot vērā visus pensiju plānā un dalības līgumā ietvertos nosacījumus, tajā skaitā:

3.1 4.1. nākotnē saņemamās iemaksas pensiju plānā;

3.1 4.2. nākotnē veicamās papildpensijas izmaksas;

3.1 4.3. summas, kas izmaksājamas, iestājoties pensiju plānā paredzēto iespējamo biometrisko risku gadījumam vai gadījumiem;

3.1 4.4. izmaksājamās summas dalības pensiju plānā izbeigšanai pirms pensijas vecuma iestāšanās;

3.1 4.5. papildus iegūstamos labumus iespējamo biometrisko risku iestāšanās gadījumos saskaņā ar pensiju plāna un dalības līgumu nosacījumiem;

3.1 4.6. izvēles iespējas dalības līguma nosacījumu izmaiņām vai līgumu pārveidošanai;

3.1 4.7. atbilstošos pensiju plāna izdevumus, t.sk. atskaitījumus administratīvajiem izdevumiem un pārvaldīšanas izdevumus.

3.1 5. Pensiju tehnisko rezervi aprēķina atsevišķi katram pensiju plāna dalībniekam, izmantojot pensiju plāna un dalības līguma nosacījumiem atbilstošas aktuārmatemātikas metodes un biometrijas tabulas un nodrošinot aprēķinātās pensiju tehniskās rezerves daļas saistību papildpensiju izmaksai nodrošināšanai un aprēķinātās pensiju tehniskās rezerves daļas iespējamo saistību biometrisko risku iestāšanās gadījumos izpildei atsevišķu uzskaiti. Pensiju tehniskā rezerve ir aprēķinātās pensiju tehniskās rezerves daļas papildpensiju izmaksai nodrošināšanai un aprēķinātās pensiju tehniskās rezerves daļas iespējamo saistību par biometrisko risku iestāšanās gadījumiem izpildei kopsumma. Pārrobežu darbības gadījumā izmanto biometrijas tabulas, kas atbilst iesaistītās valsts pensiju plāna dalībniekus raksturojošajām iezīmēm un kas var atšķirties no mītnes valsts pensiju plānu dalībniekus raksturojošajām iezīmēm.

3.1 6. Aprēķināto pensiju tehnisko rezervi palielina par statistiski pamatotu papildu rezervi negatīvo noviržu gadījumiem.

3.1 7. Tehnisko rezervju aprēķināšanas metodes un pieņēmumu bāze paliek nemainīga no viena finanšu gada uz nākamo. Izmaiņas ir attaisnojamas, ja būtiski mainās tiesiskie, demogrāfiskie vai ekonomiskie apstākļi, kas ir pieņēmumu pamatā.

3.1 8. Pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībnieku pašreizējās vērtības un nākotnē saņemamo iemaksu pensiju plānā pašreizējās vērtības aprēķināšanai ar perspektīvo aprēķinu metodi izmantojamo procentu likmi pensiju fonda valde nosaka, ievērojot piesardzības principu un pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībnieku valūtu. Pašreizējās vērtības aprēķināšanai izmantojamā maksimālā procentu likme nedrīkst būt augstāka par likmi 2.6 procentu apmērā.

3.1 9. Pensiju plāna dalībniekam aprēķinātā pensiju tehniskās rezerves daļa pensiju plāna saistību papildpensiju izmaksu nodrošināšanai nedrīkst būt mazāka par attiecīgajā brīdī dalības izbeigšanas gadījumā pārskaitāmo summu. Ja aprēķinu rezultātā iegūst negatīvu pensiju tehniskās rezerves daļu saistību papildpensiju izmaksu nodrošināšanai, to pielīdzina nullei.

3.1 10. Aprēķinātā pensiju tehniskās rezerves daļa iespējamo saistību par biometrisko risku iestāšanās gadījumiem izpildei nedrīkst būt negatīva.

3.1 11. Pensiju tehniskās rezerves aprēķināšanai retrospektīvo metodi piemēro tikai noteikto iemaksu plāniem, kam dalības līgumos nav noteikts konkrēts iemaksu biežums un apmērs. Pensiju tehniskās rezerves aprēķināšanā ar retrospektīvo metodi izmantojamā procentu likme nedrīkst būt zemāka par pensiju plāna dalībniekam garantēto ienesīguma procentu likmi.

3.1 12. Ja par kādu pensiju plānā paredzēto iespējamo biometrisko risku iestāšanās gadījumu vienam pensiju plāna dalībniekam paredzētā izmaksājamā summa ir lielāka par summu 0.5 procentu apmērā no pensiju fonda pašu līdzekļiem, tad šo risku pārapdrošina pie pārapdrošinātājiem, kas atbilst Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma nosacījumiem. Pārapdrošinātāja daļu pensiju tehniskajā rezervē aprēķina atsevišķi katram pensiju plāna dalībniekam atbilstoši pārapdrošināšanas līguma nosacījumiem.

3.1 13. Pensiju tehnisko rezervi papildus iegūstamajiem labumiem iespējamo biometrisko risku iestāšanās gadījumos saskaņā ar pensiju plāna un dalības līguma nosacījumiem izveido deklarētajiem, bet vēl konkrētam pensiju plāna dalībniekam nepiešķirtajiem un neizmaksātajiem papildus iegūstamajiem labumiem biometrisko risku iestāšanās gadījumos nākotnē noteiktā laika periodā.

3.1 14. Ja Komisijai rodas aizdomas, ka pensiju fonda lietotās tehnisko rezervju aprēķināšanas metodes varētu pilnībā neno­drošināt pensiju plānu dalībnieku intereses, t.i., pensiju plānā un dalības līgumos noteikto saistību izpildi, Komisijai ir tiesības pensiju tehnisko rezervju aprēķināšanai piemērot papildu un detalizētākas prasības, lai nodrošinātu pensiju plānu dalībnieku un papildpensijas saņēmēju tiesību adekvātu aizsardzību ar mērķi nodrošināt pensiju plānā un dalības līgumos noteikto saistību izpildi.”

5. Izteikt noteikumu 6. punktu šādā redakcijā:

“Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

6.1. Padomes 1991. gada 19. decembra Direktīvas 91/674/EEK par apdrošināšanas uzņēmumu gada pārskatiem un konsolidētajiem pārskatiem;

6.2. Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada 5. novembra Direktīvas 2002/83/EK par dzīvības apdrošināšanu;

6.3. Padomes 1973. gada 24. jūlija Pirmās direktīvas 73/239/EEK par normatīvo un administratīvo aktu koordināciju attiecībā uz uzņēmējdarbības sākšanu un veikšanu tiešās apdrošināšanas nozarē, kas nav dzīvības apdrošināšana;

6.4. Eiropas Parlamenta un Padomes 2003. gada 3. jūnija Direktīvas 2003/41/EK par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju darbību un uzraudzību.”

6. Grozījumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!