• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par telekomunikāciju liberalizāciju ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2006., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127840

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2006.gada 9.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

10.02.2006., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par telekomunikāciju liberalizāciju ES

Progresa ziņojumā, ko otrdien, 7.februārī, publicējusi Eiropas Komisija, teikts, ka ES dalībvalstu un Eiropas Komisijas regulāri veiktā ekonomikas analīze par konkurenci elektronisko komunikāciju tirgus jomās un Eiropas Komisijas veiktā valstu noteikumu projektu rūpīgā pārbaude sagatavo ceļu uz brīviem tirgiem, ko regulē vienīgi konkurences tiesības. Regulēšana šajā nozarē attiecas vienīgi uz operatoriem, kuru būtiskā ietekme tirgū varētu liegt patērētājiem pilnībā gūt labumu no telekomunikāciju liberalizācijas. Ja tirgus analīze skaidri liecinājusi, ka konkurence ir noturīga, regulēšana tikusi ierobežota vai atcelta pilnībā, tomēr darāmā vēl ir daudz. Līdz 2005.gada 30.septembrim sešpadsmit ES dalībvalstīs netika konstatēta efektīva konkurence vienā vai vairākās no 18 ES noteiktajām elektronisko komunikāciju tirgus jomām, un šīs valstis ir veikušas pasākumus, kā veicināt konkurenci attiecīgajās tirgus jomās. Piecās dalībvalstīs konstatēts, ka pastāv tikai daļēja konkurence vienā vai vairākās šajās tirgus jomās, un tās piemērojušas aizsardzības līdzekļus tur, kur konkurence nepastāv. Deviņām dalībvalstīm vēl jāziņo Eiropas Komisijai par veikto analīzi ikvienā no 18 tirgus jomām. No analizētajām tirgus jomām (152 no 450) 123 konkurence nepastāv, 19 pastāv pilnīga konkurence un 10 – daļēja konkurence.

“Reglamentējoša apspriešanās, saskanība un pārskatāmība visā ES bruģē ceļu uz vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem elektronisko komunikāciju nozarē,” sacīja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “Uzņēmumi var būt droši, ka vienots noteikumu kopums visā ES tiek piemērots vienādi, tādējādi radot viņos pārliecību par ieguldījumu drošību visā ES. Galu galā patērētāji varēs baudīt izvēles priekšrocības e-komunikācijas pakalpojumu un produktu un konkurējošu cenu jomā.”

“Eiropas Komisija palīdz patērētājiem gūt labumu no elektronisko komunikāciju vienotā tirgus, nodrošinot, ka šīs nozares regulēšana balstās uz visaptverošu ekonomikas analīzi un konkurences tiesību principiem,” piebilda konkurences komisāre Nēlī Krusa.

Apspriešanās vairo saskanību

Kā liecina Eiropas Komisijas ziņojums, pirmajos divos gados Kopienas apspriešanās mehānisms elektronisko komunikāciju tirgu konkurētspējas jomā līdzējis vairot saskanību, galvenokārt attiecībā uz to, kādos gadījumos un kad operatoriem tiek piemēroti reglamentējoši aizsardzības līdzekļi. Jautājumos par līdzekļu izvēli aizsardzībai pret tirgus nepilnībām Eiropas Komisija cieši sadarbojas ar valstu reglamentējošām iestādēm, gādājot, lai tie būtu atbilstoši un, cik iespējams, saskanīgi, tomēr atzīstot, ka izvēlēto aizsardzības līdzekļu sīkākas detaļas dažādās dalībvalstīs joprojām var atšķirties. Ziņojumā arī konstatēts, ka apspriešanās mehānisms tirgus dalībniekiem veicinājis pārskatāmību.

Konkurētspējas sīka pārbaude

Kopienas apspriešanās mehānisms, kas noteikts Direktīvas 2002/21/EK 7.pantā, ir pamatā e-komunikāciju tiesiskajam regulējumam, kas stājās spēkā 2003.gada 23.jūlijā. Regulējumam raksturīga dinamiska pieeja – tajā paredzēts, ka valstu reglamentējošās iestādes regulāri veic uz konkurences tiesībām balstītu savas valsts iekšējā tirgus analīzi un piemēro aizsardzības līdzekļus pret tirgus nepilnībām, piemēram, nesamērīgu cenu noteikšanu vai tīkla piekļuves liegšanu konkurentam.

Aizsardzības līdzekļu piemērošana

Ierosinātajiem aizsardzības līdzekļiem jāizriet no šā tiesiskā regulējuma instrumentu kopuma, un par tiem jāveic apspriešanās visas ES mērogā. Mehānisms arī pilnvaro Eiropas Komisiju sniegt atsauksmes par šiem priekšlikumiem vai atsevišķos gadījumos tos noraidīt. Kopumā sistemātisks un ES līmenī koordinēts konkurences novērtējums attiecīgajās tirgus jomās ir pamatā regulējuma samazināšanas procesam, līdz tiks panākts, ka visas tirgus nepilnības varēs atrisināt konkurences tiesību ietvaros.

Ņemot vērā Kopienas apspriešanās mehānisma ietvaros gūtās atziņas, Eiropas Komisija pētīs, kā tālāk vienkāršot procedūras visām iesaistītajām pusēm un atjaunināt to tirgus jomu sarakstu, kas pakļaujamas regulēšanai, lai pielāgotos jaunām tehnoloģijām un tirgus attīstības tendencēm. Šis darbs ietilps gaidāmajā pārskatā par tiesisko regulējumu elektronisko komunikāciju jomā, kurā būs minēti ieteikumi par attiecīgiem tirgiem. Turklāt Eiropas Komisija apsvērs, kādā mērā agrāko monopolu elektronisko komunikāciju tirgus jomu atvēršana, balstoties uz šāda veida Kopienas apspriešanās mehānismu, var kalpot par paraugu citām ES tīklu nozarēm, piemēram, transporta, enerģētikas un pasta tirgiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!