• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs, referējot LU zinātniskajā konferencē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2006., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās - par nacionālo sastāvu Rīgas pilsētā

Vēl šajā numurā

03.02.2006., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs, referējot LU zinātniskajā konferencē

Ārlietu ministrs Artis Pabriks trešdien, 1.februārī, uzstājoties Latvijas Universitātes 64.zinātniskās konferences plenārsēdē ar referātu “Ārpolitika kā nacionālās politikas sastāvdaļa”, uzsvēra, ka Latvijas ārpolitika nav nodalāma no iekšpolitiskajām interesēm.

“Pirms mēs definējam Latvijas ārpolitiskās intereses, ir jābūt skaidrībai, ko mēs vēlamies sasniegt Latvijas iekšpolitikā vismaz divu līdz četru gadu perspektīvā,” teica ministrs.

Artis Pabriks akcentēja, ka gan iekšpolitikā, gan ārpolitikā varam sākt pievērst daudz lielāku uzmanību iedzīvotāju labklājībai, ne tik daudz drošības jautājumiem, kā tas bijis līdz šim. “Arī labklājība, sociālās garantijas, ticība valsts institucionālajai sistēmai rada drošību – individuālo drošību,” uzsvēra ārlietu ministrs. Tāpēc Latvijai ir jāpievērš daudz lielāka uzmanība savu uzņēmēju aizstāvēšanai ārvalstīs un kompetentai interešu pārstāvēšanai Eiropas Savienībā.

Ministrs norādīja, ka turpmākajos gados Latvijai ir jādomā par starptautiskās ietekmes palielināšanu. Šis uzdevums iestrādāts arī jaunajā ārpolitikas koncepcijas projektā. Viņš kā piemēru minēja tādas mazās valstis kā Dānija, Zviedrija, Nīderlande, kas ar sekmīgo ekonomisko attīstību, labu institucionālo sistēmu ir spējušas panākt arī būtisku politisko ietekmi starptautiskajā sfērā.

A.Pabriks minēja, ka Latvijai 20.gadsimta sākumā bija jācīnās par Latvijas atzīšanu de iure, un, lai gan šis jautājums pēc neatkarības atgūšanas vairs nesagādāja raizes, tomēr iekšpolitiski joprojām jūtam padomju okupācijas sekas. Viņš uzsvēra, ka padomju režīms mainīja cilvēku vērtības un domāšanas veidu, bet mūsu demokrātiskā pieredze ļauj pamazām atgriezties pie šīm vērtībām.

Ārlietu ministrs ir Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas biedrs, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!