• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju vakcinēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2000., Nr. 404/405 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par intelektuālo īpašumu

Vēl šajā numurā

14.11.2000., Nr. 404/405

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iedzīvotāju vakcinēšanu

Piektdien, 10. novembrī, Labklājības ministrijā (LM) notika preses konference par Aizsardzības akadēmijā notikušā difterijas uzliesmojuma izmeklēšanas rezultātiem un Labklājības ministrijas izstrādāto plānu difterijas apkarošanai. Preses konferencē piedalījās labklājības ministra padomnieks Viktors Jaksons, Nacionālā vides veselības centra epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs un Labklājības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Gita Rūtiņa.

V.Jaksons izteica cerību, ka neskaidrais gadījums Aizsardzības akadēmijā neatbaidīs cilvēkus no vakcinēšanās pret difteriju. "Vakcinēšanās ir visu mūsu kopējās interesēs. Tam būtu jākļūst par mūsu iedzīvotāju pilsoņa pienākumu un goda lietu."

Runājot par masveida saslimšanu Aizsardzības akadēmijā, J.Perevoščikovs uzsvēra, ka slimības ierosinātāja ir bijusi difterija un arī citi mikroorganismi, kas izraisa elpošanas ceļu slimības. Tālākai izpētei analīzes nosūtītas uz ASV. Uz jautājumu, kā varēja saslimt kadeti, kas bija vakcinēti, J.Perevoščikovs atbildēja, ka vakcinēšanās pilnībā nepasargā no saslimšanas ar difterijas vieglajām formām, taču izslēdz smagas komplikācijas vai nāves gadījumus. Līdz šim visi no difterijas mirušie Latvijā nebija vakcinējušies. Vislielākais nāves gadījumu skaits ir to iedzīvotāju vidū, kas vecāki par 40 gadiem. Vakcinēto saslimšanu var izraisīt intensīvs kontakts ar slimniekiem vai nepiemēroti sadzīves apstākļi. Tieši sliktie sadzīves apstākļi Aizsardzības akadēmijā, kā uzskata speciālisti, bija par iemeslu slimības uzliesmojumam. Ņemot vērā straujo difterijas izplatību Latvijā, arī Pasaules veselības organizācijas eksperti norāda uz nepieciešamību iedzīvotājiem vakcinēties, kas tos pasargātu no difterijas izraisītajiem invaliditātes vai nāves gadījumiem.

Tā kā Latvijā ir reģistrēta augstākā saslimstība ar difteriju Eiropā, Labklājības ministrija ir izstrādājusi pretpasākumus difterijas apkarošanai, kuros ietilpst iespējami plašāka iedzīvotāju skaita vakcinācija. Ir izstrādāta jauna iedzīvotāju vakcinācijas shēma, kas paredz biežāku vakcinēšanos. Lielāka uzmanība tiks pievērsta tādām riska grupām kā karavīri, ieslodzītie, no alkohola un narkotikām atkarīgie, kā arī medicīniskais personāls. Paredzēts izveidot vakcinācijas punktus narkoloģiskajās slimnīcās. Kā apgalvoja LM speciālisti, vakcīnu pietiks visiem. Vides veselības centrs ir paredzējis veidot teritoriālās imunizācijas komisijas, kas kopā ar pašvaldībām nodrošinātu iedzīvotāju vakcinēšanu, īpašu uzmanību pievēršot patversmēm un sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. LM aicina arī visus ģimenes ārstus pārliecināt savus pacientus par vakcinēšanās nepieciešamību. Difteriju uzveikt iespējams tikai kopējiem spēkiem.

Rūta Kesnere, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!