• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasākumiem Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure 85.gadadienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2006., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126627

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente 1991.gada janvāra barikāžu dienu 15 gadu atceres dievkalpojumā Doma baznīcā 2006. gada 20. janvārī:

Vēl šajā numurā

26.01.2006., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasākumiem Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure 85.gadadienā

Ārlietu ministrija, atzīmējot Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure 85.gadadienu jeb tā dēvēto Diplomātu dienu, organizē vairākus sarīkojumus.

26.janvārī

•Pulksten 11 plānota ziedu nolikšana I un II Meža kapos valstsvīru un diplomātu Jāņa Čakstes, Zigfrīda Annas Meierovica, Imanta Daudiša un Daces Krievānes atdusas vietās.

•Pulksten 13 paredzēts svinīgs pasākums Latvijas Kara muzejā. Ievadā būs skatāmi vēsturiski kadri no dokumentālās filmas “Jānis Čakste”, klātesošos uzrunās Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks un Kara muzeja direktore Aija Fleija. Latvijas Kara muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Juris Ciganovs prezentēs dokumentu, fotogrāfiju un vēsturisko liecību mantojumu. Pasākumā aicināti piedalīties Rīgā rezidējošie ārvalstu vēstnieki un militārie atašeji. Sarīkojumu kuplinās Rīgas Doma meiteņu koris diriģentes Airas Birziņas vadībā.

•Pulksten 17.30 plānota svinīgā pieņemšana Rīgas Latviešu biedrības namā. Tiks pasniegti ārlietu ministra atzinības raksti par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas Republikas stiprināšanā.

27.janvārī

•Pulksten 14 Ārlietu ministrijas 3.stāvā zālē paredzēta vēsturnieka Aināra Lerha grāmatas “Latvijas Republikas ārlietu dienests. 1918–1941” prezentācija.

Ar Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu “Latvijas vēstures institūta apgādā” iznākusī grāmata ir pirmais plašākais monogrāfiskais pētījums par Latvijas Republikas ārlietu dienestu starpkaru periodā.

Monogrāfijā iztirzāti Latvijas ārlietu resora tapšanas un attīstības posmu galvenie fakti, izvērtēti tā administratīvās darbības pamatvirzieni (1918–1940) un nozīmīgākās izmaiņas ārlietu dienesta struktūrā pēc valsts okupācijas (1940–1941). Turpmāk laikā no 1940. līdz 1991.gadam, kamēr Latvijā nebija likumīgas valdības un turpinājās valsts okupācija un aneksija, Latvijas diplomātiskais un konsulārais dienests ārzemēs turpināja darboties kā de iure atzītās Latvijas Republikas vienīgā izpildvaras iestāde.

Grāmatā autors uzsver, ka Latvijas ārlietu dienests ir vienīgā Latvijas Republikas institūcija, kura darbojusies bez pārtraukuma kopš valsts nodibināšanas 1918.gadā. Dienesta pastāvēšana ir reāla juridiska liecība par Latvijas valsts turpināšanos un tās starptautiskās atzīšanas nepārtrauktību. Autors velta grāmatu Latvijas starpkaru perioda diplomātu piemiņai. Savukārt grāmatas prezentācija ir viens no Ārlietu ministrijas rīkotajiem pasākumiem saistībā ar Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure 85.gadadienu.

Grāmatas autors Dr. hist. Ainārs Lerhis ir Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētnieks. A.Lerhis strādājis arī Ārlietu ministrijā, bijis līdzautors vairākām grāmatām, kuru sagatavošanā un izdošanā piedalījusies Latvijas Ārlietu ministrija: “Latvijas ārlietu dienesta rokasgrāmata” (1997) un “Dokumenti par Latvijas valsts starptautisko atzīšanu, neatkarības atjaunošanu un diplomātiskajiem sakariem. 1918–1998” (1999).

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!