• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par informācijas tehnoloģijām sekmīgam biznesam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2000., Nr. 401/403 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopīpašuma taisnīgu sadali

Vēl šajā numurā

10.11.2000., Nr. 401/403

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par informācijas tehnoloģijām sekmīgam biznesam

P2.JPG (35755 BYTES) Forumā "Biznesa dienas 2000" — SIA "Latvijas Mobilais telefons" stends

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā no 8. līdz 10. novembrim notiek "Biznesa dienas 2000". Izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" šoreiz piedāvā 140 dalībnieku ekspozīcijas trīs izstādēs — 4. telekomunikāciju un sakaru līdzekļu, 5. specializētajā uzņēmuma vadības un 14. biroju tehnikas un aprīkojuma izstādē. Vienlaikus notiek 4. starptautiskā visaptverošās kvalitātes vadības konference "Kvalitātes vadība konkurētspējas veicināšanai".

Atklājot izstādi, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Lilija Stelpe teica:

— Šī izstāde parāda Latvijas gatavību pievienoties Eiropas jaunajai ekonomikai. Izstādi apvieno tas, kas šodien ir bizness, sakari, informācijas tehnoloģijas, uzņēmuma vadība un, protams, birojs, no kura ir atkarīga mūsu darbinieku spēja strādāt augstvērtīgi. Šo biznesa dienu ietvaros notiek ļoti daudz semināru, kuros iespējams iepazīties ar jaunākajiem informācijas tehnoloģijas sasniegumiem, ar e-komercijas izmantošanu ikdienas darbā un vadības sistēmām, ar kvalitātes menedžmentu, izcilu uzņēmējdarbības vadības modeli, kas liecina, ka mūsu uzņēmēji ir izglītoti un konkurē ar attīstīto valstu uzņēmējiem. Runājot par mūsu uzņēmējiem, jāuzsver, ka kvalitātes vadības visaptverošā menedžmenta sistēma ir cieši saistīta ar informācijas tehnoloģiju sistēmu. Pagājušā gada uzvarētāja – firmas "Dati" — vadības sistēma ir elektroniskā formā. Tas liecina, ka informācijas tehnoloģijas ir viens no progresīvākajiem un ātrākajiem uzņēmuma vadīšanas līdzekļiem, kas ļauj to koriģēt un uzlabot.

Šodien Latvijā ir ļoti spēcīgas konsultantfirmas, kas spēj konkurēt ar starptautiskajiem konsultantiem. Tās ir saņēmušas piedāvājumus kopā ar citu valstu firmām konsultēt tās Austrumeiropas valstis, kuras izvēlas tirgus ekonomikas attīstības ceļu. To, ka Latvijas uzņēmējs ir kļuvis konkurētspējīgs un interesants ārzemju investoriem šajā infrastruktūrā, ko šodien var aplūkot izstādē, apliecina tas, ka nākamgad Latvijā notiks "Baltijas partneriāde 2001", kurā piedalīsies vairāk nekā 200 mazo un vidējo Latvijas uzņēmumu un to partneri. Šādus rezultātus devis mūsu konsultantu darbs, ieviešot uzņēmumos vadības sistēmas, sakārtojot kvalitātes jautājumus un pats galvenais — nodrošinot informācijas tehnoloģijas strauju attīstību. Šodien tika precizēti "Baltijas partneriādes" finansiālie aprēķini. Aicinu visus, sevišķi mazās un vidējās konsultantfirmas, pieteikties šajā "Baltijas partneriādē" Tirdzniecības un rūpniecības kamerā.

Novēlu nodibināt jaunus kontaktus, rast jaunus biznesa partnerus un saistīt šo darbību ar informācijas tehnoloģiju ieviešanu katrā uzņēmumā, kā arī aktīvi iesaistīties Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu WEB tālākā attīstībā, kuras koncepciju pašlaik gatavo Ekonomikas ministrija. Tā sāks darboties no 2001. gada janvāra. Mūsdienās ražošanas attīstību var nodrošināt tikai informācijas tehnoloģiju izmantošana jebkurā ražošanas procesa sadaļā. Pretējā gadījumā mēs varam palikt ārpus vilciena. Veiksmīgu sadarbību un ļoti labus rezultātus izstādē!

Visas starptautiskās specializētās izstādes sniedz uzņēmējiem noderīgu informāciju, jo tajās piedalās nozīmīgāko nozaru uzņēmumi. Piemēram, biroja tehniku piedāvā "3 M" pārstāvniecība Latvijā, kā arī pasaulē pazīstamas firmas "Canon", "Konica", "Minolta", telekomunikāciju pakalpojumus — "Lattelekom", "Latvijas Mobilais telefons"; biznesa konsultācijas — "Invest -Rīga", "Zygon Baltic Consulting", programmatūras — "Columbus IT Partner", "DATI grupa", "Fortech", "Elva", "Tilde" un citas.

Apritējis gads, kopš darbojas Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC). Mārketinga nodaļas vadītājs Alvils Hincs uzsver, ka nelielais kolektīvs paveicis tiešām daudz. Patlaban Grīziņkalnā izveidots moderns bāzes objekts. Privatizētās padomju laika atompatvertnes, kas atrodas dziļi zem zemes, arī kalpo kā sava veida drošības garants. DEAC noslēdzis līgumus ar pasaulē pazīstamām IT un komunikāciju kompānijām, piemēram, "Microsoft", "IBM", "Lotus", "Telia", bet sakarus nodrošina SIA "Lattelekom".Tādējādi klientiem iespējams piedāvāt visplašāko pakalpojumu klāstu. Pieslēdzoties datu centram, iespējams izmantot tā rīcībā esošās programmas un citus resursus, kā arī infrastruktūru, ietaupot paša uzņēmuma līdzekļus. Turklāt DEAC garantē saviem klientiem drošu datu glabāšanu un pieejamību jebkurā laikā no jebkuras vietas uz zemeslodes, kur vien ir pieejamas komunikācijas.

Arvien lielāku nozīmi iegūst biznesa konsultācijas. Atklājot izstādi, tika sveikti veiksmīgākie šīs nozares uzņēmumi. Piemēram, firma "ARCIS", kas konsultē darījumu informācijā un tās tiesiskā uzraudzībā, kā arī ārējā un iekšējā drošībā. Uzņēmums veido nedrošo partneru datu bāzi, veic monitoringu.

Īpaši atzīmējams ir uzņēmuma "Zygon Baltic Consulting" veikums kvalitātes vadības sistēmas ieviešanā, atbilstoši ISO 9000 standartiem. Firmas darbinieki konsultē kvalitātes, vides, arodveselības un drošības sistēmu ieviešanā, arī stratēģiskajā plānošanā, personāla resursu attīstībā, efektīvākā vadīšanā un mārketingā. Sadarbībā ar šo firmu vairāki Latvijas uzņēmumi ieguvuši ISO 9000 sertifikātu. Todien firma saņēma balvu "Gada konsultants".

Savukārt Latvijas Nacionālās kvalitātes biedrības (LNKB) prezidents profesors Narimants Salenieks iepazīstina ar līdz šim paveikto. Galvenokārt tā ir speciālistu sagatavošana un apmācība atbilstoši kvalitātes vadības sistēmas ISO 9000 standartiem. Šobrīd jau sertificēti vairāk nekā 70 Latvijas uzņēmumu. Tomēr šis skaitlis ir ievērojami mazāks nekā Lietuvā, kur sertificēti 140, un Igaunijā, kur sertificēti apmēram 115 uzņēmumu. Šogad stājies spēkā jaunais "Kvalitātes vadības sistēmas" standarts ISO 9001 - 2000. Tas ļauj uzņēmumiem izstradāt efektīvākas kvalitātes vadības sistēmas, pilnveidot procesa vadību un piedāvāt klientiem arvien augstākas kvalitātes produktus. Līdz ar to paveras iespējas jaunu tirgu iekarošanā, komercdarbības paplašināšanā un konkurētspējas palielināšanā.

LNKB Kvalitātes sistēmas institūts organizē profesionālās mācības uzņēmumos, kā arī sniedz konsultācijas kvalitātes vadības sistēmas ieviešanā. ISO 9000 kvalitātes vadības sistēma jau ieviesta tādos uzņēmumos kā "MODO Paper Latvia", "Hanza Elektronika", "VAE Rīga", "Gutta", "Jauda", "Signum", "Jūras servisa kompānija".

Pirms četriem gadiem aktīvu apmācības kursu kvalitātes vadībā izgāja piena un zivju pārstrādes nozarē strādājošie speciālisti. Loģisks iznākums ir iekļaušanās Eiropas Savienības tirgū, uz kurieni tiek eksportēta arī Latvijas piena un zivju produkcija. Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma HACCP ieviesta akciju sabiedrībās "Brīvais vilnis", "Gutta", "Rīgas Piena kombināts", "Latvijas balzams". Kā labu sadarbības piemēru, ieviešot kvalitātes vadības sistēmu, N.Salenieks minēja Sanitāro robežinspekciju, kas savu darbību vērš uz sertifikāta EN 4500 iegūšanu.

Rīgas Tehniskajā universitātē Ražošanas kvalitātes institūts izveidojis kopnozaru studijas programmu kvalitātes un drošuma inženieru, vadītāju, maģistru un doktoru sagatavošanā visdažādākajās ražošanas nozarēs. Ar jauno gadu divgadīgo apmācības kursu uzsāks diplomētie inženieri. Sadarbībā ar Latvijas Transporta attīstības un izglītības asociāciju notiek nodarbības loģistikā. Eiropas Savienības TEMPUS projekta ietvaros tiek īstenota programma "Transporta profesionāļu mācības starptautiskā transportā un biznesā". Šo apmācību organizēšanā piedalās speciālisti arī no Zviedrijas, Lielbritānijas un Grieķijas. Latvijā nepieciešams sagatavot apmēram 200 līdz 300 transporta nozares speciālistu. Patlaban notiek pāreja uz drošas un efektīvas transporta sistēmas izveidi. Viens no galvenajiem stūrakmeņiem ir transporta kustības drošības palielināšana. Šobrīd tiek veikts aktīvs darbs drošības sistēmas pilnveidošanā un ilgtspējīgas vides aizsardzības sistēmas veidošanā loģistikā. Uzņēmumiem ir jāstrādā ar domu, kā prasmīgi iekļauties tīklveida industrijā, jo vecās vadības sistēmas zaudējušas savu efektivitāti. Piemēram, patlaban Liepājas lidostas speciālisti kopā ar partneriem no Somijas, Igaunijas un Vācijas veido industriālo transporta tīklu. Ar e-komercijas palīdzību tiek veidota jauna pārvadājumu sistēma, kas ļauj preces piegādāt līdz ikviena pasūtītāja durvīm.

N.Salenieks vērsa uzmanību uz to, ka uzņēmēji cenšas apgūt kvalitātes vadības sistēmu un ieviest to savos uzņēmumos. Turklāt šis kvalitātes audits būtiski atšķiras no iekšējā audita, kas zināmā mērā ir pārmantots no vecās padomju iekārtas. Iepriecina, ka tieši mūsu valsts augstākās mācību iestādes — Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Jūras akadēmija, Latvijas universitāte — jauno tehnoloģiju ieviešanā ieņem vadošo vietu.

Arī šogad, tāpat kā divus iepriekšējos gadus, izstādes noslēgumā tiks sveikti Latvijas Kvalitātes balvas ieguvēji.

Visas šīs dienas Ķīpsalā notiek arī izstāžu dalībnieku prezentācijas, semināri, konferences.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

P4.JPG (16373 BYTES)
Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Lilija Stelpe;

P1.JPG (20861 BYTES)
firmas "DEAC" Mārketinga nodaļas vadītājs Alvils Hincs;

P3.JPG (19827 BYTES)
Latvijas Nacionālās kvalitātes biedrības prezidents profesors Narimants Salenieks.

Foto: Vilnis Klintsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!