• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ziemeļu padomes sesiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2000., Nr. 401/403 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Rudens sesijas 9. novembra sēdē

Vēl šajā numurā

10.11.2000., Nr. 401/403

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ziemeļu padomes sesiju

Šonedēļ no 6.līdz 8.novembrim Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā notika ikgadējā nu jau 52.Ziemeļu padomes (ZP) sesija. ZP ir pārstāvēti piecu Eiropas Ziemeļvalstu parlamenti — Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas. Sesijas darbā piedalījās Baltijas asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītājs, Saeimas deputāts Romualds Ražuks, kas pašlaik veic BA priekšsēdētāja pienākumus, kā arī divi BA prezidija locekļi no Igaunijas puses — Trivimi Velliste un Sīri Ovīra.

Pēc atgriešanās no Reikjavīkas vakar, 9.novembrī, Romualds Ražuks preses konferencē īpaši uzsvēra to, ka šajā ZP sesijā valdījusi sevišķi labvēlīga attieksme pret Baltijas valstīm. Šoreiz Ziemeļvalstu parlamentu pārstāvji galvenokārt apsprieduši ziemeļnieku sadarbības tālākās attīstības koncepciju. Radies iespaids, ka turpmāk Ziemeļvalstis tieksies sadarboties ar Baltijas valstīm kā līdzvērtīgām partnerēm, ņemot vērā to labos panākumus dažādās jomās un centienus drīzāk iestāties Eiropas Savienībā. Līdz ar to pašreizējā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu līdzšinējo sadarbības formulu "5+3" varētu nomainīt vienkāršāka formula "8", par ko īpaši iestājies Somijas premjerministrs Pāvo Liponens. Šāda pieeja jau tagad lielā mērā tiek īstenota, jo uz Ziemeļu padomes un Ziemeļu Ministru padomes sēdēm aizvien tiek uzaicināti arī Baltijas valstu parlamentu deputāti un ministri.

Sesijas laikā ZP konservatīvo partiju grupa pēc Zviedrijas Moderātu partijas iniciatīvas pat visai negaidīti nāca klajā ar ierosinājumu uzņemt Baltijas valstis Ziemeļu padomē. Par šo jautājumu notikušas ļoti spraigas debates. Sociāldemokrātu un centristu partijas tomēr oponējušas šim priekšlikumam, uzskatot, ka tas pagaidām ir priekšlaicīgs. Tā kā konservatīvie Ziemeļu padomē ir mazākumā, viņu iniciatīva balsojumā neguva atbalstu. Kā pretarguments izskanēja norādījums uz to, ka vēl nav zināms pašu baltiešu viedoklis attiecībā uz līdzdalību Ziemeļu padomē. Tāpēc, pēc Romualda Ražuka domām, jau drīzumā šī jautājuma risināšanā pozitīvā virzienā vajadzētu iesaistīties Saeimas Ārlietu komisijai un Ārlietu ministrijai, padarot iestāšanos Ziemeļu padomē par vienu no mūsu ārpolitiskajām prioritātēm. Ieinteresētība uzņemt Ziemeļu padomē Baltijas valstis apliecina, kā tās ir sasniegušas atbilstoši augstu attīstības pakāpi — īpaši parlamentārisma un demokrātijas ziņā.

Nākamā — 17.Baltijas asamblejas sesija notiks no 7. līdz 9.decembrim Viļņā, un tajā, kā parasti, paredzēta arī Ziemeļvalstu parlamentu pārstāvju līdzdalība. Savukārt 18. BA sesija tiks rīkota 2001.gada 31.maijā un 1.jūnijā Rīgā, kad notiks arī kopīga ZP un BA sēde. Tad, iespējams, jau konkrētāk varēs runāt par formulas "5+3" pārtapšanu Ziemeļu astoņniekā.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!