• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu patentu aizsardzības sistēmu ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2006., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu impulsu debatēm par ES nākotni

Vēl šajā numurā

20.01.2006., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu patentu aizsardzības sistēmu ES

Eiropas Komisija ir sākusi sabiedriskas konsultācijas par to, kā vislabāk varētu ievērot ieinteresēto personu vajadzības turpmākā rīcībā patentu politikas jautājumos, lai veidotu vienotu patentu aizsardzības sistēmu visā Eiropas Savienībā (ES). Lai gan Kopienas patenta izstrāde joprojām ir prioritārs jautājums, Kopiena arī uzklausa viedokļus par to, kādi Eiropas patentu sistēmas uzlabošanas pasākumi būtu veicami tuvākajā nākotnē. Komisija mudina izteikties visas ieinteresētās puses, tai skaitā arī rūpniecības pārstāvjus un atsevišķas personas. Konsultācijas paredzēts pabeigt 2006.gada 31.martā.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs izteicās: “Labi intelektuālā īpašuma noteikumi ir būtiski svarīgi jauninājumu stimulēšanai un jaunu produktu sekmīgai izstrādāšanai, tie veicina izaugsmi un darba vietu radīšanu. Mēs Eiropā vēlamies maksimāli palielināt šīs priekšrocības, īstenojot ideju par vienotu patentu tirgu. Tādēļ es lūdzu gan uzņēmumus, gan arī atsevišķas personas izteikt savu viedokli par to, kas mums būtu jādara šā mērķa sasniegšanai. Tajā pašā laikā mēs, protams, turpināsim izstrādāt Kopienas patentu, kam mūsu politikā ir galvenā vieta.”

Eiropas Komisija ir apņēmības pilna strauji kāpināt ES rūpniecības konkurētspēju un uzlabot pamatnosacījumus tās darbībai. Šim nolūkam Eiropas Komisijas jaunajā rūpniecības politikā, kas tika izvirzīta 2005.gada 5.oktobrī, kā viena no septiņām svarīgākajām starpnozaru politikas iniciatīvām tika noteiktas rūpnieciskā īpašuma tiesības, kas ietver arī patentus. Ievērojot “labāka regulējuma” principu, Eiropas Komisija ir sākusi apspriešanos, lai nodrošinātu, ka ikviens jauns priekšlikums ES patentu jomā atspoguļo ieinteresēto pušu vajadzības. Apspriešanās procesā galvenā uzmanība pievērsta trim svarīgākajiem jautājumiem: Kopienas patentam, iespējamiem uzlabojumiem pašreizējā Eiropas patentu sistēmā, kā arī jomām, kurās iespējama saskaņošana. Eiropas Komisija arī vēlas uzklausīt viedokļus par to, kādus pasākumus varētu veikt laikā, kad turpinās Kopienas patenta izstrāde, jo īpaši esošās Eiropas patentu sistēmas ietvaros vai ar dalībvalstu tiesību aktu tuvināšanu un valstu patentu savstarpēju atzīšanu panākot valstu patentu sistēmu ciešāku atbilstību. Šajā sakarā īpašu interesi izraisa tiesiskais regulējums jurisdikcijai strīdos par patentiem.

No ieinteresētajām personām saņemtā informācija veidos pamatu apspriešanas sanāksmei, kuru Eiropas Komisija paredzējusi rīkot 2006.gada 13.jūnijā Briselē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!