• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 12. janvāra rīkojums Nr. 18 "Par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās akciju sabiedrības "Rīgas siltums" akcijas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2006., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.18

Par starpministriju darba grupu politikas plānošanas sistēmas attīstības pamatnostādņu izstrādei

Vēl šajā numurā

18.01.2006., Nr. 11

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 18

Pieņemts: 12.01.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.18

Rīgā 2006.gada 12.janvārī (prot. Nr.2 2.§)

Par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas

 

1.Ministru kabinets (Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1050) ir izskatījis sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” (vienotais reģistrācijas Nr.40003718848, Vaļņu iela 1, Rīga, LV-1050) 2005.gada 15.septembrī iesnieg­to privatizācijas ierosinājumu (reģistrēts Privatizācijas aģentūras privatizācijas ierosinājumu reģistrā 2005.gada 15.septembrī ar Nr.3.2). Privatizācijas ierosinā­jumam pievienota sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” 2005.gada 1.septembrī izdotā pilnvara Guntaram Kokorevičam pārstāvēt minēto sabiedrību.

2.2005.gada 25.novembrī saņemts Fortum Power and Heat Oy (P.O. Box 100 FI-00048 Fortum, Finland) privatizācijas ierosinājums (reģistrēts Privatizācijas aģentūras privatizācijas ierosinājumu reģistrā 2005.gada 25.novembrī ar Nr.3.6).

3.Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” un Fortum Power and Heat Oy ierosina privatizēt valstij piederošos 48,99% akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akciju.

4. Pēc privatizācijas ierosinājumu izskatīšanas Ministru kabinets konstatē turpmāko.

5.Ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” 2005.gada 22.decembra vēstuli Nr.52 ierosinātājs informē par privatizācijas tiesiskajiem un ekonomiskajiem aspektiem (piedāvājums Rīgas pilsētai).

6.Akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāls ir 47065600 latu, un vienas akcijas nominālvērtība ir 100 latu.

7.Akciju sabiedrība “Rīgas siltums” (juridiskā adrese — Cēsu iela 3a, Rīga, LV-1012) ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 1996.gada 14.martā ar Nr.000328675 un pārreģistrēta komercreģistrā 2004.gada 8.maijā ar vienoto reģistrācijas Nr.4000328675.

8. Akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcionāri:

8.1.Latvijas valsts — 230597 akcijas — 48,995% no akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāla (akciju turētājs — valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”);

8.2.Rīgas dome — 230621 akcija — 49% no akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāla;

8.3.sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” — 9414 akciju — 2% no akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāla;

8.4.valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” — 24 akcijas — 0,005% no akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāla.

9.Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizā­cijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo daļu Ministru kabinets vai pašvaldības dome (padome), lemjot par valsts vai pašvaldības īpašuma objekta, kā arī apbūvēta un neapbūvēta zemesgabala nodošanu privatizācijai, izvērtē, vai attiecīgais objekts vai zemesgabals ir nepieciešams valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu. Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta piektajā daļā noteikts, ka lēmumā par atteikumu nodot privatizācijai jānorāda, kuras valsts pārvaldes funkcijas veikšanai vai kādas komercdarbības veikšanai attiecīgais objekts ir nepieciešams.

10.Rīgā akciju sabiedrībai “Rīgas siltums” siltumapgādes jomā ir domi­nējošs stāvoklis. 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgai, pārvada un sadala akciju sabiedrība “Rīgas siltums”. Rīga pēc iedzīvotāju skaita ir lielākā Latvijas Republikas administratīvā teritorija. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2005.gada sākumā Rīgas iedzīvotāju skaits bija 731762, un tas veidoja 31,7% no kopējā Latvijas Republikas iedzīvotāju skaita (faktisko iedzīvotāju skaits Rīgā varēja būt ievērojami lielāks). No tā izriet, ka akciju sabiedrības “Rīgas siltums” darbība ietekmē lielas Rīgas iedzīvotāju daļas siltumapgādi, un tas Latvijas klimatiskajos apstākļos ir būtisks apsvērums.

11.Ilglaicīga tautsaimniecības un iedzīvotāju stabila apgāde ar enerģiju par ekonomiski pamatotām un minimālām cenām (tarifiem) atbilstoši pieprasī­tajam daudzumam un kvalitātei spēj lielā mērā nodrošināt valsts ekonomisko un politisko drošību un patstāvību un veicināt visas tautsaimniecības efektivitātes un konkurētspējas paaugstināšanos.

12.Akciju sabiedrībai “Rīgas siltums” jānodrošina centralizēta, nepār­traukta, ekonomiski pamatota, pieprasītajam daudzumam un vides aizsardzības nosacījumiem atbilstoša siltumapgāde. Tā ir vienīgais valsts pārvaldes instru­ments, ar kuru ir iespējams ietekmēt siltumapgādi Rīgas pilsētā, tādēļ ir svarīgi nezaudēt valsts pārvaldes kontroli pār šo sabiedrību (pašlaik valsts pārvaldes kontrole tiek īstenota, izmantojot valstij piederošos 48,995% pamatkapitāla un Rīgas domei piederošos 49% pamatkapitāla).

13.Akciju sabiedrība “Rīgas siltums” apgādā lielu Rīgas iedzīvotāju daļu ar siltumenerģiju. Siltumapgādes organizēšana ir valsts pārvaldes funkcija, kas īstenojama sabiedrības interešu labā. Privatizācijas subjektam, ja tas privatizēs valstij piederošās akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas, pienākums nodrošināt Rīgas iedzīvotājus ar siltumapgādi būs uzskatāms par līgumisku, un tā izpilde būs atkarīga no privatizācijas subjekta gribas. Līdz ar to uzskatāms, ka tirgus nebūtu spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu šajā jomā.

14.No minētajiem apsvērumiem secināms, ka akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akciju privatizācija būtu neatbilstoša sabiedrības interesēm.

15.Ievērojot minētos apsvērumus un pamatojoties uz Valsts un pašvaldī­bu īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo un piekto daļu, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 6. un 9.pantu un 10.panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabinets nolemj noraidīt sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Dalkia City Heat” un Fortum Power and Heat Oy privatizācijas ierosinājumus par valstij piederošo 48,99% akciju sabiedrības “Rīgas siltums” pamatkapitāla privatizāciju un atteikt nodot privatizācijai valstij piederošās 230597 akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas, jo tās nepieciešamas valsts pārvaldes funkcijas veikšanai (siltumapgādes organizēšanai).

16.Šo rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā (Antonijas iela 6, Rīga, LV-1010) mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Ministru prezidenta vietā — ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās J.Reirs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!