• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas Progresa ziņojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2000., Nr. 399/400 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12573

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Padomes Ministru komitejas sesiju

Vēl šajā numurā

09.11.2000., Nr. 399/400

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas Progresa ziņojumu

Vakar, 8. novembrī, saskaņā ar 1997. gadā Luksemburgas Eiropas Savienības (ES) Padomē pieņemto lēmumu Eiropas Komisija apstiprināja kārtējo Progresa ziņojumu par visām ES kandidātvalstīm un Paplašināšanās stratēģisko dokumentu. Vērtējot ziņojuma rezolutīvo daļu, Latvija ar gandarījumu konstatē, ka ir sasniegts nozīmīgs progress visu Kopenhāgenas kritēriju izpildē. Jau trešo gadu Latvija saņem augstu reformu novērtējumu. Tas ir apliecinājums mūsu gribai iestāties ES.

Ziņojumā pozitīvi novērtēts paveiktais sabiedrības integrācijā, valdības politiskais atbalsts valsts pārvaldes reformai, makroekonomiskā stabilitāte, strukturālo reformu īstenošana un uzņēmējdarbības likumdošanas sakārtošana. Labs progress sasniegts iekšējā tirgus, vides, robežkontroles, finansu kontroles jomā. Institūciju stiprināšanas jomā īpaši atzinīgi ir novērtētas banku, konkurences politikas un valsts atbalsta institūcijas. Jāturpina darbs visās reformu jomās, tai skaitā brīva personu kustība, telekomunikācijas, sociālā politika un nodarbinātība, reģionālā politika. Latvijas pozitīvā vērtējuma pamatā ir ilgstošas un konsekventas reformas. Latvija veiks detalizētu Komisijas ziņojuma analīzi, lai turpinātu reformu procesu un būtu starp pirmajām valstīm, kas pabeidz iestāšanās sarunas.

Latvija apsveic Komisijas piedāvāto paplašināšanās stratēģiju, kas aicina uzsākt sarunas pēc būtības, atbildēt uz pārejas periodu pieprasījumiem, kā arī piedāvā "apdzīšanas" iespēju. Helsinku ES Padome skaidri noteica iespējas katrai kandidātvalstij iestāšanās sarunās virzīties individuālā ātrumā atbilstoši tās individuālajai objektīvajai gatavībai. Latvija izsaka pārliecību, ka kandidātvalstu atbilstības vērtējums ļauj izvairīties no grupu veidošanās.

Latvija uzskata, ka Komisijas vērtējums ļauj sākt sarunas par atlikušajām iestāšanās sarunu sadaļām Zviedrijas prezidentūras laikā. Līdz novembra beigām valdībā tiks apstiprinātas visas sarunu pozīcijas. Tās atspoguļo risinājumus daudzām problēmām, kuras minētas ziņojumā. Tādējādi iestāšanās sarunas ir būtisks reformu instruments tādās jomās kā lauksaimniecība, reģionālā politika u. c.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!