• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 10.janvāra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2006., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Kazahstānas Republikas prezidentu

Vēl šajā numurā

11.01.2006., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 10.janvāra sēdē

Par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās “Rīgas siltuma” kapitāldaļas

Ministru kabinets otrdien, 10.janvārī, akceptēja Ekonomikas ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās a/s “Rīgas siltums” kapitāldaļas, pamatojot to ar nepieciešamību nodrošināt valsts pārvaldes funkciju izpildi. Valdība noraidīja gan Francijas energokompānijas SIA “Dalkia City Heat”, gan Somijas energokompānijas “Fortum” iesniegtos ierosinājumus privatizēt valstij piederošās a/s “Rīgas siltums” akcijas.

Ekonomikas ministrija vienlaikus lūdza valdību lemt par valstij piederošo a/s “Rīgas siltums” kapitāldaļu nodošanu Rīgas pašvaldībai, taču šī jautājuma izskatīšana tika atlikta uz divām nedēļām. Izanalizējot atbilstošo likumdošanu un ņemot vērā situāciju, ka a/s “Rīgas siltums” piegādā 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgas iedzīvotājiem, Ekonomikas ministrija uzskata, ka pareizākā rīcība būtu valstij piederošās akcijas uzņēmumā nodot Rīgas pašvaldības īpašumā. Siltumapgādes organizēšanas funkciju likumdevējs pašvaldībai ir deleģējis kā vienu no svarīgākajām pašvaldības autonomajām funkcijām, likumā “Par pašvaldībām” (15.panta pirmās daļas 1.punkts) nosakot, ka pašvaldībai ir jāorganizē komunālo pakalpojumu, tai skaitā siltumapgādes, sniegšana iedzīvotājiem.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš norāda, ka valdībai, pieņemot lēmumu par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās akcijas a/s “Rīgas siltums”, vienlaikus bija jāpieņem lēmums tās nodot Rīgas domes īpašumā. Šāds lēmums veicinātu tālāko uzņēmuma attīstību, kā rezultātā ieguvēji būtu visi patērētāji. Tas būtiski samazinātu risku iespējamajai tiesvedībai.

Ekonomikas ministrija saņēmusi arī zvērināta advokāta Egila Radziņa atzinumu. Viņš norāda, ka Ministru kabinets var noraidīt SIA “Dalkia City Heat” valstij piederošo a/s “Rīgas siltums” akciju privatizācijas ierosinājumu un pieņemt lēmumu par atteikumu nodot privatizācijai minēto valsts īpašuma objektu, ņemot vērā, ka valstij piederošās a/s “Rīgas siltums” akcijas ir pamatoti nepieciešamas Rīgas pašvaldībai tai likumā “Par pašvaldībām” noteikto valsts pārvaldes funkciju veikšanai. Citi kritēriji, kas minēti Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmajā daļā, pēc E.Radziņa domām, nav konstatējami.

Ministrija uzsver, ka Latvijai ir svarīga ārvalstu investīciju ieplūšana Latvijā un nevajadzētu jautājumu par investīciju vidi Latvijā saistīt ar privatizāciju. Ekonomikas ministrija un tās pārraudzībā esošā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra veic virkni aktivitāšu, lai veicinātu šo investīciju ienākšanu Latvijā, tādējādi sekmējot mūsu tautsaimniecības izaugsmi. Tāpēc ministrija pauž gandarījumu par tik liela franču investora kā SIA “Dalkia City Heat” ienākšanu un veiksmīgo darbību mūsu valstī, kā arī par uzņēmuma izteikto gatavību strādāt ar vietējām pašpārvaldēm, lai izvērstu savstarpēji izdevīgu sadarbību un turpinātu uzņēmuma tālāko attīstību. Vienlaikus jāatzīmē, ka Ministru kabineta Komiteja vakar akceptēja jaunā Koncesiju likuma projektu, kura mērķis ir radīt labvēlīgu vidi privātā kapitāla piesaistei publiskās infrastruktūras un pakalpojumu nodrošināšanai.

Kā zināms, “Rīgas siltuma” akcionāri ir Latvijas valsts – 230 597 akcijas jeb 48,995% no sabiedrības pamatkapitāla (akciju turētāja – valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”); Rīgas dome – 230 621 akcija jeb 49% no sabiedrības pamatkapitāla; SIA “Dalkia City Heat” – 9 414 akcijas jeb 2% no sabiedrības pamatkapitāla; kā arī valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” – 24 akcijas jeb 0,005% no sabiedrības pamatkapitāla.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!