• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai aizšķērsotu ceļu ļaunumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2000., Nr. 391/393 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12445

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Slovākijas ārlietu ministra vizīti

Vēl šajā numurā

03.11.2000., Nr. 391/393

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai aizšķērsotu ceļu ļaunumam

Parakstīts vienošanās memorands — sadarbības instruments Latvijas un Apvienotās Karalistes kopcīņā pret noziedzību

Vakar, 2. novembrī, Iekšlietu ministrijā tika parakstīts Vienošanās memorands starp Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūru, Valsts policiju, Drošības policiju un Valsts ieņēmumu dienestu, arī Galveno muitas pārvaldi, un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Galveno policijas virsnieku asociāciju, Anglijas un Velsas Kroņa prokuratūras dienestu, Smago ekonomisko noziegumu biroju, Viņas majestātes Muitas un akcīzes dienestu, Nacionālo kriminālnodaļu un nacionālo kriminālizlūkošanas dienestu — "Par sadarbību smagās noziedzības, organizētās noziedzības, narkotisko vielu nelegālās aprites apkarošanā, cīņā ar terorismu un tamlīdzīgos abpusēju interesi skarošos jautājumos".

No Latvijas puses vienošanās memorandu parakstīja Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurore Rudīte Āboliņa, Muitas pārvaldes priekšnieks Aivars Krastiņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks un Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa. No Apvienotās Karalistes puses — Metropolitēna policijas juridiskā padomniece Samanta Bērda ( Samantha Bird ), Nacionālās kriminālizlūkošanas dienesta direktors Neils Beilijs ( Neil Bailey ) un Viņas majestātes Muitas un akcīzes dienesta juridiskā padomniece Anabella Orra (Bolta).

Pēc Vienošanās memoranda parakstīšanas Latvijas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš sacīja:

— Es gribu izteikt gandarījumu par šī Vienošanās memoranda parakstīšanu, jo par savu galveno ministra uzdevumu uzskatu tādu darba apstākļu nodrošināšanu, tādu līgumu slēgšanu un tādas auras radīšanu, lai mūsu dienestiem būtu iespējams strādāt vieglāk, radošāk, efektīvāk. Šāda memoranda parakstīšana, bez šaubām, paplašina šīs sadarbības iespējas.

M1.JPG (25314 BYTES) M2.JPG (15884 BYTES) M3.JPG (25343 BYTES)
Parakstot memorandu: no Apvienotās Karalistes puses — Viņas Majestātes Muitas un akcīzes dienesta juridiskā padomniece Anabella Ora, Metropolitēna policijas juridiskā padomniece Samanta Bērda, Nacionālās kriminālizlūkošanas dienesta direktors Neils Beilijs; no Latvijas puses — Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa; Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurore Rudīte Āboliņa un Muitas pārvaldes priekšnieks Aivars Krastiņš

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV" .

Apvienotās Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Stīvens Tomass Nešs:

— Vispirms es gribu apsveikt ministra kungu, jo viņš ir bijis dziļi iesaistīts šī memoranda sagatavošanas darbā. Es saprotu, ka tas ir bijis liels darbs apmēram gada garumā un prasījis daudz enerģijas. Šis memorands skar jomas, kas ir ārkārtīgi svarīgas arī Apvienotās Karalistes valdībai. Jo viens no svarīgākajiem mūsu valdības pienākumiem ir cīņa pret organizēto noziedzību, narkotiku izplatīšanu un terorismu. Es esmu ļoti priecīgs, ka tagad mums ir instruments, ar kuru varēsim labāk īstenot sadarbību starp Apvienoto Karalisti un Latviju šajā jomā. Tas būs ne vien ļoti nozīmīgi Apvienotās Karalistes un Latvijas divpusējo attiecību jomā. Tas būs arī ļoti būtisks ieguldījums Latvijas sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā. Es gribu uzsvērt, ka memoranda parakstīšana, protams, ir ļoti svarīgs notikums, taču šī memoranda īstenošana būs pat vēl svarīgāks process. Šis memorands paver durvis ļoti ciešai sadarbībai starp mūsu valstu attiecīgajiem dienestiem tuvākajos gados. Es ar nepacietību gaidīšu informāciju par konkrētu sadarbību starp dienestiem, uz kuriem attiecas šis memorands. No savas puses mēs darīsim visu nepieciešamo šīs sadarbības sekmēšanai.

Apvienotās Karalistes delegācijas vadītājs, Nacionālās kriminālizlūkošanas dienesta direktors Neils Beilijs:

— Es apsveicu šī memoranda parakstīšanu un esmu pārliecināts, ka tas nostiprinās mūsu sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību. Jo organizētā noziedzība rada nopietnus draudus civilizācijai. Sadarbība šādu memorandu ietvaros ļoti palīdz cīnīties pret organizēto noziedzību. Es gribu pateikties organizācijām, kas piedalījušās šī memoranda sagatavošanā.

 

Pēc tam Latvijas un Apvienotās Karalistes pārstāvji atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

"Latvijas Vēstnesis": — Šis dokuments aptver daudzus svarīgus aspektus, tāpēc es vaicāju Latvijas iekšlietu ministra Mareka Segliņa un Apvienotās Karalistes vēstnieka Stīvena Tomasa Neša kunga viedokli: kurš no memorandā skartajiem aspektiem, jūsuprāt, šobrīd ir pats aktuālākais Latvijai, un kurā jomā Apvienotās Karalistes drošības struktūras saskata lielāko šābrīža aktualitāti?

M.Segliņš: — Es domāju, visas Vienošanās memorandā aptvertās sfēras ir pietiekami svarīgas — tādēļ arī memorands tika parakstīts par sadarbību šajās sfērās. Bet, ja man jāmin Latvijai vissvarīgākā aktualitāte, tad tas, bez šaubām, ir viss, kas saistīts ar narkotikām. Jo narkotikas nepastāv pašas par sevi. Tās ved sev līdzi un attīstīta arī veselu virkni citu noziegumu, kā zādzības, laupīšanu. Manuprāt, viss, kas saistīts ar narkotikām, tuvākajos gados varētu kļūt vēl smagāks. Tādēļ šai nozarei jāpievērš arvien lielāka uzmanība.

S.T.Nešs: — Memoranda nosaukumā jau ir aptvertas visas svarīgākās nozares. Taču es pilnīgi piekrītu ministra kungam: noziegumi, kas saistīti ar narkotikām, ir ļoti svarīgi arī Apvienotajai Karalistei. Taču arī cīņa pret organizēto noziedzību un terorismu ir ļoti svarīgs mūsu darba aspekts Apvienotajā Karalistē, un šajā jomā starptautiskā sadarbība ir ļoti nozīmīga. Es gribētu lūgt arī mūsu delegācijas vadītāju, Nacionālās kriminālizlūkošanas dienesta direktoru Neilu Beilija kungu papildus atbildēt uz šo jautājumu.

N.Beilijs: — Es diez vai spēšu būtiski papildināt to, ko jau tik precīzi pateica Latvijas iekšlietu ministrs. Patiešām, viss, kas saistīts ar narkotiku tirdzniecību un izplatīšanu, visi citi noziedzības veidi, ko izraisa narkotikas, ir ļoti būtiska mūsu cīņas joma. Eiropas Savienībā kopumā apmēram 80 procenti no visiem noziegumiem ir bijuši saistīti ar nelegālo narkotiku tirdzniecību.

— Cik plaši Lielbritānijā jūtama organizētā noziedzība no Latvijas, varbūt no Baltijas valstīm kopumā?

N.Beilijs: — Mums ir maz liecību par to, ka Lielbritānijā darbotos kāda grupa, kas būtu saistīta ar Latviju vai kādu citu no Baltijas valstīm. Taču, kā jau teicu, ES apmēram 80 procenti no visiem noziegumiem saistīti ar nelegālu narkotiku tirdzniecību un transportēšanu. Īpaši tādu smagu narkotiku kā heroīna izplatīšanu. Mums nav pierādījumu, ka narkotiskās vielas uz Rietumeiropu tiktu vestas caur Baltijas valstīm. Taču jāvērtē situācija kopumā. Apvienotā Karaliste un visa Eiropas Savienība pašlaik veltī lielu uzmanību Dienvidu reģioniem, cenšoties novērst narkotiku izplatīšanos no turienes. Un, kad būs apturēta šī plūsma no Dienvidiem, tad noziedzīgā pasaule varētu meklēt citus narkotiku izplatīšanas maršrutus, eventuāli pievēršoties arī Baltijas valstīm. Mums tas ir jāuztver kā potenciāls drauds un jāpastiprina sadarbība cīņā pret šo noziedzību.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

MP1.JPG (22686 BYTES) MP2.JPG (20794 BYTES) MP3.JPG (19855 BYTES) MP4.JPG (21716 BYTES)
Preses konferencē pēc Memoranda parakstīšanas: Viņas majestātes Muitas un akcīzes dienesta juridiskā padomniece Anabella Ora, Nacionālās kriminālizlūkošanas dienesta direktors Neils Beilijs; Latvijas Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa, Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Stīvens Nešs; Latvijas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks; Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurore Rudīte Āboliņa un Muitas pārvaldes priekšnieks Aivars Krastiņš

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!