• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 13. decembra noteikumi Nr. 934 "Noteikumi par budžetu izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2005., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123806-noteikumi-par-budzetu-izdevumu-klasifikaciju-atbilstosi-funkcionalajam-kategorijam

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.935

Noteikumi par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2006.gadā

Vēl šajā numurā

16.12.2005., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 934

Pieņemts: 13.12.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.934

Rīgā 2005.gada 13.decembrī (prot. Nr.74 10.§)

Noteikumi par budžetu izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 11.panta 1.punktu un 43.panta pirmo daļu

 

1. Noteikumi nosaka budžetu izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām, ko lieto valsts budžeta un pašvaldību budžetu, kā arī valsts un pašvaldību budžeta iestādes (turpmāk — budžeta iestādes) budžeta plānošanai, uzskaitei un pārskatu gatavošanai.

2. Budžetu izdevumu klasifikācija (turpmāk — klasifikācija) kodificē izdevumu veidus atbilstoši funkcionālajām kategorijām, lai nodrošinātu budžeta līdzekļu izpildes analīzi, statistiskās informācijas sistematizēšanu, apkopošanu un analīzi.

3. Klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām veido pēc administratīvās, funkcionālās un nozares pazīmēm noteiktas pozīcijas. Klasifikācijas kodi un kodu lietojums noteikts pielikumā.

4. Budžeta iestādes nodrošina klasifikācijas lietošanu plānošanā, uzskaitē un pārskatu sagatavošanā. Klasifikācijas izmantošanu uzskaitē un pārskatu sagatavošanā, kā arī pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas termiņus nosaka normatīvajos aktos par pārskatu sagatavošanu un iesniegšanu.

5. Pašvaldības klasifikāciju budžeta uzskaitē un pārskatu sagatavošanā piemēro tikai normatīvajos aktos par pārskatu sagatavošanu un iesniegšanu noteiktajā apjomā. Pašvaldības izdevumus kodu grupā 09.000 kodificē tikai šādos kodos: 09.000, 09.110, 09.220, 09.240, 09.400, 09.430, 09.510. Kopējo valsts izdevumu kodificēšanu pārējos 09.000 grupas kodos nodrošina Ekonomikas ministrija (Centrālā statistikas pārvalde) ar statistiskajām metodēm, nepieprasot papildu datus no pašvaldībām. Pašvaldības klasifikāciju budžeta plānošanai izmanto atbilstoši pašvaldības ieskatiem.

6. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 8.februāra noteikumus Nr.106 “Noteikumi par budžetu izdevumu klasifikāciju atbilstoši funkcionālajām kategorijām” (Latvijas Vēstnesis, 2005, 24.nr.).

7. Noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministra vietā — veselības ministrs G.Bērziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

 

Pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 13.decembra noteikumiem Nr.934

Budžetu izdevumu klasifikācija atbilstoši funkcionālajām kategorijām

Kods

Koda nosaukums

01.000

Vispārējie valdības dienesti

01.100

Izpildvara, likumdošanas vara, finanšu un fiskālā darbība, ārlietas

01.110

Izpildvaras un likumdošanas varas institūcijas

 

Kodā 01.110 uzskaita:

Valsts pārvaldes darbību visos līmeņos, tai skaitā Ministru kabineta, ministriju, pašvaldību darbību. Likumdošanas institūciju darbību visos līmeņos, šo institūciju administratīvos, politiskos un konsultējošos darbiniekus. Nodarbinātos bibliotēkās un citos uzziņas dienestos, kas nodrošina galvenokārt izpildvaru un likumdošanas varu, kā arī pakalpojumus un dienestus, kas nodrošina augstākās izpildvaras un likumdošanas varas vadību un personālu. Pastāvīgās vai īpašam nolūkam radītās komisijas un komitejas, kuras ir izveidojusi izpildvaras vai likumdošanas varas vadība vai kas pārstāv šo vadību.

 

Neuzskaita:

Ministrijas un valsts pārvaldes iestādes, to padotībā esošās juridiski patstāvīgās institūcijas un struktūrvienības, pašvaldību izveidotās juridiski patstāvīgās institūcijas, kuras klasificē attiecīgajā Budžetu izdevumu klasifikācijas nodaļā atbilstoši funkcionālajām kategorijām saskaņā ar attiecīgās institūcijas darbības galveno funkciju.

01.120

Finanšu un fiskālā darbība

 

Kodā 01.120 uzskaita:

Finanšu un fiskālo darbību un pakalpojumu vadību, valsts līdzekļu un vispārējā valdības parāda pārvaldīšanu, nodokļu sistēmas piemērošanas darbību.

Finanšu un fiskālo darbību un pakalpojumus visos valsts un pašvaldību līmeņos.

Finanšu ministrijas, Valsts kases un citu institūciju darbību, kas nodrošina finanšu un fiskālo jautājumu izstrādi, analīzi un novērtējumu, finanšu un fiskālos pakalpojumus un vadību. Valsts un pašvaldību budžetu revīzijas, koordinācijas, kontroles un grāmatvedības dienestu darbību. Starptautisko grāmatvedības un revīzijas standartu pētīšanu, novērtēšanu, nacionālo standartu izstrādāšanu un ievērošanu.

Vispārējas un statistiskas nozīmes informācijas, tehniskas dokumentācijas datu veidošanu un izplatīšanu par finanšu un fiskālo darbību un pakalpojumiem.

Valsts īpašuma apzināšanu, reģistrāciju un pārvaldīšanu.

 

Neuzskaita:

Procentu maksājumus par valdības aizņēmumiem un izdevumus, kas saistīti ar valdības aizņēmumu izlaišanu un apdrošināšanu (01.700) un banku darbības uzraudzību (04.110).

01.130

Ārlietas

 

Kodā 01.130 uzskaita:

Ārlietu ministrijas un konsulāro pakalpojumu vadību.

Diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs un diplomātisko pārstāvniecību starptautiskajās organizācijās vadību.

Informācijas un kultūras dienestu darbību vai atbalstu to darbībai, ja tie nodrošina informāciju par Latvijas Republiku ārpus tās teritorijas; ārvalstīs izvietoto bibliotēku, lasītavu un uzziņas dienestu darbību vai atbalstu to darbībai.

Iemaksas – subsīdijas un regulārās dalības maksas – Latvijas Republikas dalības starptautiskajās organizācijās nodrošināšanai.

 

Neuzskaita:

Ekonomisko palīdzību attīstības valstīs (01.210); ārvalstīs akreditētas ekonomiskās palīdzības pārstāvniecības (01.210); iemaksas palīdzības programmās, kuras pārrauga starptautiskas vai reģionālas organizācijas (01.220); ārvalstīs izvietotas militārās vienības (02.100); militāro palīdzību ārvalstīs (02.300); vispārējās ārvalstu ekonomiskās un komerciālās darbības (04.110); tūrisma aktivitātes un pakalpojumus (04.730).

01.131

Ārlietu pārvalde

 

Kodā 01.131 uzskaita:

Ārlietu ministrijas un tās sniegto pakalpojumu vadību.

01.132

Diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības

 

Kodā 01.132 uzskaita:

Diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ārvalstīs un diplomātisko pārstāvniecību starptautiskajās organizācijās vadību.

Informācijas un kultūras dienestu darbību vai atbalstu to darbībai, ja tie nodrošina informāciju par Latvijas Republiku ārpus tās teritorijas; ārvalstīs izvietoto bibliotēku, lasītavu un uzziņas dienestu darbību vai atbalstu to darbībai.

01.133

Iemaksas vispārējo starptautisko organizāciju (institūciju) darbības veicināšanai

 

Kodā 01.133 uzskaita:

Iemaksas – subsīdijas un regulārās dalības maksas – Latvijas Republikas dalības starptautiskajās organizācijās nodrošināšanai.

01.200

Ekonomiskā palīdzība ārvalstīs

01.210

Ekonomiskā palīdzība attīstības valstīs un pārejas ekonomikas valstīs

 

Kodā 01.210 uzskaita:

Ekonomiskās sadarbības ar attīstības valstīm un pārejas ekonomikas valstīm pārvaldes darbību un vadību; pie ārvalstu valdībām akreditētu ekonomiskās palīdzības pārstāvniecību darbību; darbību vai atbalstu tehniskās palīdzības programmām, apmācības programmām un zinātnisko stipendiju un stipendiju shēmām; ekonomisko palīdzību kā dotāciju naudā vai natūrā vai kā aizdevumu neatkarīgi no iekasētajiem procentu maksājumiem.

 

Neuzskaita:

Dalības maksu starptautisko vai reģionālo organizāciju vadītajos ekonomiskās attīstības fondos (01.220); militāro palīdzību ārvalstīs (02.300).

01.220

Ekonomiskā palīdzība, kuru sniedz ar starptautisko organizāciju starpniecību

 

Kodā 01.220 uzskaita:

Ekonomisko palīdzību, kuru sniedz ar starptautisko organizāciju starpniecību, pārvaldes vadību, dalības maksu naudā vai natūrā starptautisko, reģionālo vai daudznacionālo organizāciju administrētajos ekonomiskās attīstības fondos.

 

Neuzskaita:

Palīdzību starptautiskajām miera uzturēšanas operācijām (02.230).

01.300

Vispārējas nozīmes dienesti

 

Kodā 01.300 uzskaita:

Vispārējas nozīmes dienestu darbību, kas nav saistīta ar kādu noteiktu funkciju un kuru parasti veic valsts pārvaldes iestādes dažādos valdības līmeņos; ietver arī ar konkrētas funkcijas izpildi saistītos pakalpojumus, kurus veic valsts pārvaldes iestādes dažādos valdības līmeņos; iekļauj Centrālās statistikas pārvaldes veiktos statistikas apkopojumus par rūpniecību, vidi, veselību vai izglītību.

Pakalpojumus (dienestus), ja tiem nav saistības ar kādu noteiktu funkciju. Politikas un procedūras izveidošanas un pieņemšanas dienestus, kas saistīti ar ierēdņu personāla izvēli, paaugstināšanu amatā un novērtēšanu.

01.310

Vispārējie personāla pakalpojumi

 

Kodā 01.310 uzskaita:

Vispārējo personāla pakalpojumu vadību un darbību, tajā skaitā vispārējas personāla politikas izstrādi un ieviešanu un procedūras, kas saistītas ar atlasi, paaugstināšanu, novērtējuma metodēm, amatu aprakstiem, novērtējumu un klasifikāciju, civildienesta noteikumu vadību un līdzīgiem jautājumiem.

 

Neuzskaita:

Personāla vadību un pakalpojumus, kas saistīti ar konkrētu funkciju. Tos klasificē saskaņā ar atbilstošo funkciju.

01.320

Vispārējas nozīmes plānošanas un statistikas dienestu darbība. Reģionālā politika. Pašvaldību darbības pārraudzība

 

Kodā 01.320 uzskaita:

Vispārējas ekonomiskās un sociālās plānošanas dienestu vadību un darbību, tajā skaitā ekonomikas formulēšanu, vispārējo ekonomisko un sociālo plānu un programmu koordināciju un uzraudzību.

Reģionālo politiku, telpiskās plānošanas politiku un pašvaldību darbības pārraudzību un attīstības koordināciju.

 

Neuzskaita:

Ekonomiskās un sociālās plānošanas dienestus un statistikas dienestus. Tos klasificē saskaņā ar atbilstošo funkciju.

01.330

Pārējo vispārējas nozīmes dienestu darbība un pakalpojumi

 

Kodā 01.330 uzskaita:

Pārējo vispārējas nozīmes dienestu darbību, centralizētus valsts apgādes un iepirkuma pakalpojumus, valdības reģistru un arhīvu uzturēšanu un uzglabāšanu, valdībai piederošu vai valdības aizņemtu ēku apsaimniekošanu, centralizētas autobāzes (motorizēto transportlīdzekļu parkus), valdības izmantotas izdevniecības, centralizētus datoru un datu apstrādes pakalpojumus.

 

Neuzskaita:

Citus vispārējas nozīmes dienestus, kas saistīti ar konkrētu funkciju. Tos klasificē saskaņā ar atbilstošo funkciju.

01.400

Fundamentāli zinātniski pētījumi

 

Fundamentāli zinātniski pētījumi ir eksperimentāls vai teorētisks darbs, ko veic, lai iegūtu jaunas zināšanas par parādību un novērojamo faktu pamatsakarībām, neņemot vērā jebkādu turpmāko iespējamo izmantošanu.

 

Kodā 01.400 uzskaita:

Fundamentālajos pētījumos iesaistīto valdības institūciju vadību un darbību – subsīdijas, kuru mērķis ir atbalstīt pētniecības institūtu un citu organizāciju fundamentālos pētījumus.

 

Neuzskaita:

Izmantojamas zinātņietilpīgas izstrādnes un pētījumus (izmantojamus pētījumus un eksperimentālas izstrādnes). Tos klasificē saskaņā ar atbilstošo funkciju.

01.500

Lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Lietišķie pētījumi ir oriģināli pētījumi, kurus veic, lai iegūtu jaunas zināšanas, bet kuru prioritāte ir praktiski mērķi.

Eksperimentālā attīstība ir sistemātisks darbs, kas pamatojas uz zināšanām, kuras iegūtas pētījumos un praktiskajā pieredzē, un kas ir saistīts ar jaunu materiālu, produktu un iekārtu izstrādi, ar jaunu procesu, sistēmu un pakalpojumu ieviešanu vai ar nozīmīgiem uzlabojumiem jau izstrādātajos vai ieviestajos pētījumos un izstrādnēs.

 

Kodā 01.500 uzskaita:

Ar vispārējiem valdības dienestiem saistītos lietišķos pētījumus un eksperimentālā attīstībā iesaistīto valdības institūciju vadību un darbību.

Subsīdijas, lai atbalstītu pētniecības institūtu un citu organizāciju lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar vispārējiem valdības dienestiem.

Lietišķo pētījumu sākotnējo izpēti, kas tiek veikta, lai iegūtu jaunas zināšanas, bet sākotnēji saistīta ar konkrētu praktisku nolūku vai mērķi.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos zinātniskos pētījumus (01.400).

01.501

Vispārējas nozīmes valdības dienestu vajadzībām veiktie lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.502

Aizsardzības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.503

Sabiedriskās kārtības un drošības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.504

Ekonomiskās darbības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.505

Vides aizsardzības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.506

Pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.507

Veselības aprūpes lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.508

Atpūtas, kultūras un reliģijas lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.509

Izglītības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.510

Sociālās aizsardzības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes, ja tās tiek finansētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas starpniecību

01.600

Pārējie iepriekš neklasificētie vispārējie valdības dienesti

 

Kodā 01.600 uzskaita:

Pārējos vispārējos valdības dienestus, kurus nav iespējams attiecināt uz attiecīgo 01.100, 01.200, 01.300, 01.400 vai 01.500 funkcijas kodu.

Iepriekš neklasificētu vispārējo vadības dienestu darbību, pakalpojumus (balsotāju reģistrāciju, vēlēšanu un referendumu organizēšanu, pārraudzību teritorijās bez pašvaldībām un citus) vai atbalstu tiem.

 

Neuzskaita:

Valsts parāda darījumus (01.700); vispārēja rakstura transfertus starp dažādiem valdības līmeņiem (01.800).

01.700

Vispārējās valdības sektora (valsts un pašvaldības) parāda darījumi

 

Kodā 01.700 uzskaita:

Maksājumus par aizņēmumiem un izdevumus, kas saistīti ar aizņēmumu izlaišanu un apdrošināšanu.

 

Neuzskaita:

Valsts parāda vadības izdevumus (01.120).

01.710

Valdības valsts parāda darījumi

01.711

Valdības iekšējā valsts parāda darījumi

 

Kodā 01.711 uzskaita:

Izdevumus valsts iekšējo saistību izpildei, valsts iekšējā parāda procentu nomaksu un izdevumus par pakalpojumiem valsts iekšējā parāda kārtošanai.

01.712

Valdības ārējā valsts parāda darījumi

 

Kodā 01.712 uzskaita:

Izdevumus valsts ārējo saistību izpildei, valsts ārējā parāda procentu nomaksai un izdevumus par pakalpojumiem valsts ārējā parāda kārtošanai.

01.720

Pašvaldību budžetu parāda darījumi

01.721

Pašvaldību budžetu iekšējā valsts parāda darījumi

 

Kodā 01.721 uzskaita:

Izdevumus pašvaldības maksājumiem valsts iekšējo saistību izpildei, valsts iekšējā parāda procentu nomaksu un izdevumus par pakalpojumiem valsts iekšējā parāda kārtošanai, pašvaldību iekšējā parāda procentu nomaksu.

01.722

Pašvaldību budžetu valsts ārējā parāda darījumi

 

Kodā 01.722 uzskaita:

Pašvaldību izdevumus valsts ārējo saistību izpildei, valsts ārējā parāda procentu nomaksai un izdevumus par pakalpojumiem valsts ārējā parāda kārtošanai, pašvaldību ārējā parāda procentu nomaksu.

01.800

Vispārēja rakstura transferti starp valsts pārvaldes dažādiem līmeņiem

 

Kodā 01.800 uzskaita:

Vispārēja rakstura transfertus starp dažādiem valdības līmeņiem, kas nav attiecināmi uz konkrētu funkciju.

Pašvaldību vispārēja rakstura maksājumus un norēķinus ar valsts pamatbudžetu. Norēķinus ar pašvaldību budžetiem.

Maksājumus pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, tai skaitā pārskata gada maksājumus un iepriekšējā gada parādu maksājumus. Dotācijas no valsts pamatbudžeta.

Dotācijas un mērķdotācijas pašvaldībām no valsts budžeta.

Mērķdotācijas no valsts pamatbudžeta pašvaldībām un valsts institūcijām.

Izdevumus neparedzētiem gadījumiem.

01.810

Vispārēja rakstura transferti no valsts budžeta pašvaldību budžetam

 

Kodā 01.810 uzskaita:

Valsts budžeta norēķinus ar pašvaldību budžetiem; valsts budžeta maksājumus pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā; mērķdotācijas pašvaldību budžetiem, kuras nav iespējams attiecināt uz kādu konkrētu budžetu izdevumu kodu atbilstoši funkcionālajām kategorijām.

01.811

Valsts budžeta dotācijas

 

Kodā 01.811 uzskaita:

Valsts budžeta iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam, reģionālo attīstības aģentūru kapacitātes veicināšanai un citas dotācijas.

01.812

Valsts budžeta mērķdotācijas

 

Kodā 01.812 uzskaita:

Valsts budžeta mērķdotācijas reģionu, rajonu un vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu izstrādei, vispārēja rakstura mērķdotācijas investīcijām, ja tās nav iespējams klasificēt atbilstoši to pamatfunkcijai, un citas mērķdotācijas ar konkrētu norādītu izlietojuma mērķi, piemēram, Autoceļu fonda dotācija.

01.820

Vispārēja rakstura transferti no pašvaldību budžeta valsts budžetam

 

Kodā 01.820 uzskaita:

Pašvaldību budžetu norēķinu ar valsts budžetu.

01.830

Vispārēja rakstura transferti no pašvaldību budžeta pašvaldību budžetam

 

Kodā 01.830 uzskaita:

Vispārēja rakstura pašvaldības budžeta pārskaitījumus citas pašvaldības budžetam; pašvaldību budžetu iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

01.890

Pārējie citur neklasificētie vispārēja rakstura transferti starp dažādiem valsts pārvaldes līmeņiem

 

Kodā 01.890 uzskaita:

Pārējos vispārēja rakstura transfertus starp dažādiem valsts pārvaldes līmeņiem.

Izdevumus neparedzētiem gadījumiem.

02.000

Aizsardzība

02.100

Militārā aizsardzība

 

Kodā 02.100 uzskaita:

Militārās aizsardzības pārvaldi un vadību; bruņoto spēku vienību darbību un nodrošinājumu; ārvalstīs esošo aizsardzības atašeju un pārstāvju darbības nodrošināšanu; inženieru, transporta, sakaru, izlūkošanas, materiālās apgādes un pārējo aizsardzības spēku speciālistu darbību; bruņoto spēku rezervju un kaujas nodrošinājuma daļas, piemēram, apgādi, medicīnu; darbību vai atbalstu; lauka hospitāļus.

 

Neuzskaita:

Militārās palīdzības pārstāvniecības (02.300); bāzes hospitāļus (stacionārus) (07.300); militārās mācību iestādes, kurās mācību programma līdzīga civilo iestāžu mācību programmai (arī ja apmeklēšanas iespēja ir ierobežota tikai militārpersonām un viņu ģimenēm) (09.100, 09.200, 09.300 vai 09.400); militārpersonu pensiju shēmas (10.200).

02.200

Civilā aizsardzība

 

Kodā 02.200 uzskaita:

Civilās aizsardzības pārvaldi un vadību, ārkārtas situāciju plānu izstrādi; civilo iestāžu un iedzīvotāju apmācību organizēšanu.

Civilās aizsardzības spēku darbību un atbalstīšanu.

 

Neuzskaita:

Civilās drošības aizsardzības dienestus (03.200); pārtikas, aprīkojuma un citu preču iegādi un uzglabāšanu izmantošanai miera laika (stihiskos) nelaimes gadījumos (10.900).

02.300

Militārā palīdzība ārvalstīs

 

Kodā 02.300 uzskaita:

Militārās palīdzības un militārās palīdzības misiju administrēšanu, kuras akreditējušas ārvalstu valdības vai kuras ir saistītas ar starptautiskajām militārajām organizācijām vai aliansēm; militāro palīdzību, kas sniegta dotācijas veidā (naudā vai natūrā), ieguldījumu starptautiskajos miera uzturēšanas spēkos, ieskaitot cilvēku norīkošanu.

02.400

Aizsardzības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes un attīstība

 

Kodā 02.400 uzskaita:

Ar aizsardzību saistītos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valsts institūciju vadību; dotācijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar aizsardzību un ko veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

Fundamentālo pētījumu, praktisko pētījumu un eksperimentālās attīstības definīcijas ir sniegtas sadaļā ar funkcijas kodu 01.400 un 01.500

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

02.500

Pārējā iepriekš neklasificētā aizsardzības darbība

 

Kodā 02.500 uzskaita:

Iepriekš neklasificētās pārējās aizsardzības darbības; vadību, darbību, pakalpojumus vai atbalstu ar aizsardzību saistītai vispārējai politikai; plānu, programmu un budžeta izstrādāšanu, vadību, koordināciju un uzraudzību; ar aizsardzību saistītu normatīvo aktu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas par aizsardzību veidošanu un izplatīšanu.

Aizsardzības darbību un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 02.100, 02.200, 02.300 vai 02.400 funkcijas kodu.

 

Neuzskaita:

Kara veterāniem sniegto pakalpojumu vadību (10.200).

03.000

Sabiedriskā kārtība un drošība

03.100

Policija

03.110

Policijas dienesti

 

Kodā 03.110 uzskaita:

Policijas darbības un dienestu vadību, policijas vai tās funkcijas izpildes nodrošināšanai izveidoto iestāžu darbību, tai skaitā kārtības, kriminālās policijas, pārējo specializēto policijas vienību darbību, bruņojuma, materiāli tehnisko līdzekļu apgādi, sakaru un informācijas sistēmu izveidi un uzturēšanu, informācijas apmaiņas nodrošināšanu starp iestādēm.

Citu valsts varas iestāžu uzturēto speciālo policijas spēku darbību; policijas laboratoriju darbību; policijas apmācības programmu darbību un atbalstu.

 

Neuzskaita:

Policijas koledžas, kuras papildus policijas apmācībai piedāvā vispārējo izglītību (09.200, 09.300 vai 09.400).

03.120

Robežsardze

 

Kodā 03.120 uzskaita:

Robežsardzes darbību un dienestu vadību, valsts robežas joslas uzturēšanu, specializēto vienību bruņojumu, materiāli tehnisko līdzekļu iegādi, sakaru un informācijas sistēmu izveidi un uzturēšanu, valsts robežas apsardzību un kontroli, ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās, izceļošanas un tranzīta kontroli un robežsargu apmācības programmu darbību un atbalstu.

03.130

Pilsonības un migrācijas lietas

 

Kodā 03.130 uzskaita:

Vadību, personu tiesiskā statusa noteikšanu, iedzīvotāju uzskaiti, ceļošanas dokumentu noformēšanu, migrācijas un patvēruma lietas.

03.140

Drošības iestādes

 

Kodā 03.140 uzskaita:

Drošības iestāžu darbības un pakalpojumu vadību. Sabiedriskās kārtības un drošības dienestu īpašuma pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un atbalsta sniegšanu.

03.200

Ugunsdrošības, ugunsdzēsības, glābšanas un civilās drošības dienesti

 

Kodā 03.200 uzskaita:

Ugunsdrošības uzraudzību, ugunsgrēku, avāriju un stihisku nelaimju seku likvidēšanu, glābšanas dienestu vadību un darbību, civilās aizsardzības plānu izstrādi.

Regulāro un palīgspēku ugunsdzēsības brigāžu, citu valsts iestāžu uzturētu ugunsgrēku novēršanas un ugunsdzēsības dienestu darbību; ugunsgrēku novēršanas un ugunsdzēsības apmācības programmu darbību vai atbalstu.

Civilās aizsardzības dienestus, piemēram, pludmaļu novērošanu, evakuāciju plūdu rajonos un citus.

 

Neuzskaita:

Civilo aizsardzību (02.200); vienības, kas speciāli apmācītas un aprīkotas mežu ugunsgrēku dzēšanai vai novēršanai (04.220).

03.300

Tiesa un prokuratūras iestādes

03.310

Tiesu darbība

 

Kodā 03.310 uzskaita:

Tieslietu sistēmas un tiesu vadību, darbību vai atbalstu, tajā skaitā tiesu nolēmumu izpildes nodrošināšanu un bezmaksas juridisko palīdzību.

Advokātu darbību valsts sfērā, kā arī citus juridiskos pakalpojumus valsts institūcijām.

Spriedumu izpildes izdevumu segšanu īpašu kategoriju lietās.

Administratīvās tiesas.

 

Neuzskaita:

Cietumu vadību (03.400).

03.311

Tiesu sistēmas darbība

 

Kodā 03.311 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu tieslietu sistēmai un tiesām, ieskaitot tiesu nolēmumu izpildes nodrošināšanu un bezmaksas juridisko palīdzību.

Advokātu darbību valsts sfērā, kā arī citus juridiskos pakalpojumus valsts institūcijām.

Spriedumu izpildes izdevumu segšanu īpašu kategoriju lietās.

Administratīvās tiesas.

03.312

Bāriņtiesas

 

Kodā 03.312 uzskaita:

Bāriņtiesu vadību, darbību vai tiesu nolēmumu izpildes nodrošināšanu un bezmaksas juridisko palīdzību.

03.320

Prokuratūras darbība

03.390

Pārējās tieslietu iestādes

03.400

Ieslodzījuma vietas

 

Kodā 03.420 uzskaita:

Cietumu un citu ieslodzījuma vietu vadību, darbību, pakalpojumus vai atbalstu cietumiem un citām ieslodzījuma vietām, noziedznieku aizturēšanas vai rehabilitācijas vietām, piemēram, cietuma saimniecībām, darba labošanas iestādēm, labošanas iestādēm, mazgadīgo noziedznieku kolonijām, slēgta tipa ārstniecības iestādes notiesātajiem, kā arī probācijas dienestu.

03.410

Ieslodzījuma vietu vadība

 

Kodā 03.410 uzskaita:

Cietumu un citu ieslodzījuma vietu vadību.

03.420

Pārējie ieslodzījuma vietu pārraudzības pasākumi

 

Kodā 03.420 uzskaita:

Pakalpojumus vai atbalstu noziedznieku aizturēšanas vai rehabilitācijas vietām, piemēram, cietuma saimniecībām, darba labošanas iestādēm, labošanas iestādēm, mazgadīgo noziedznieku kolonijām, slēgta tipa ārstniecības iestādēs notiesātajiem un probācijas dienestu.

03.500

Sabiedriskās kārtības un drošības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 03.500 uzskaita:

Ar sabiedrisko kārtību un drošību saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajās izstrādnēs iesaistīto valsts iestāžu vadību un darbību; dotācijas; subsīdijas vai aizdevumus ar sabiedrisko kārtību un drošību saistīto lietišķo pētījumu un eksperimentālo izstrādņu atbalstam, kurus veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

03.600

Pārējie iepriekš neklasificētie sabiedriskās kārtības un drošības pakalpojumi

 

Kodā 03.600 uzskaita:

Darbību vai atbalstu tādām darbībām kā ar sabiedrisko kārtību un drošību saistītas vispārējās politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai nepieciešamo tiesību aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas dokumentācijas, tehniskās dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par sabiedrisko kārtību un drošību.

04.000

Ekonomiskā darbība

04.100

Vispārēja ekonomiska, komerciāla un nodarbinātības darbība

04.110

Vispārēja ekonomiska un komerciāla darbība

 

Kodā 04.110 uzskaita:

Vispārējas ekonomiskas un komerciālas darbības vadību, arī vispārējas ārvalstu komerciālas darbības; vispārējas ekonomiskas un komerciālas politikas noteikšanu un īstenošanu; sakaru uzturēšanu starp dažādām valdības struktūrām un starp valdību un uzņēmējdarbības vidi.

Regulēšanu vai atbalstu tādām vispārējām ekonomiskām un komerciālām darbībām kā eksporta un importa tirdzniecība kopumā, preču un vērtspapīru tirgus, vispārējā ienākumu kontrole, vispārējas tirdzniecības veicināšanas darbības, vispārēja monopolu regulēšana un citi ierobežojumi saistībā ar tirdzniecību un ienākšanu tirgū; banku nozares uzraudzību.

Darbību vai atbalstu institūcijām, kuras nodarbojas ar patentiem, preču zīmēm, autortiesībām, uzņēmumu reģistrēšanu, meteoroloģiskajām prognozēm, standartiem, hidroloģiskajiem apsekojumiem, ģeodēzijas apsekojumiem, akreditāciju, metroloģiju, inovācijām, mazo un vidējo uzņēmumu attīstības veicināšanu, patērētāju izglītošanu un aizsardzību.

Sadarbības līgumu vadību ar starptautiskajām institūcijām.

Dotācijas un subsīdijas, lai veicinātu vispārējas ekonomiskas un komerciālas politikas un programmas.

 

Neuzskaita:

Ekonomiskas un komerciālas aktivitātes saistībā ar konkrētu nozari klasificē attiecīgajā 04.200 līdz 04.700 funkcijas kodā.

04.111

Vispārējas ekonomiskas un komerciālas darbības vadība

 

Kodā 04.111 uzskaita:

Vispārējas ekonomiskas un komerciālas darbības vadību, arī vispārējas ārvalstu komerciālas darbības; vispārējas ekonomiskas un komerciālas politikas noteikšanu un īstenošanu; sakaru uzturēšanu starp dažādām valdības struktūrām un starp valdību un uzņēmējdarbības vidi.

Regulēšanu vai atbalstu tādām vispārējām ekonomiskām un komerciālām darbībām kā eksporta un importa tirdzniecība kopumā, preču un vērtspapīru tirgus, vispārēja ienākumu kontrole, vispārējas tirdzniecības veicināšanas darbības, vispārēja monopolu regulēšana un citi ierobežojumi saistībā ar tirdzniecību un ienākšanu tirgū utt.; banku nozares uzraudzību.

04.112

Vispārēji ekonomiski un komerciāli pakalpojumi

 

Kodā 04.112 uzskaita:

Darbību vai atbalstu institūcijām, kuras nodarbojas ar patentiem, preču zīmēm, autortiesībām, uzņēmumu reģistrēšanu, meteoroloģiskajām prognozēm, standartiem, hidroloģiskajiem apsekojumiem, ģeodēzijas apsekojumiem, akreditāciju, metroloģiju, inovācijām, mazo un vidējo uzņēmumu attīstības veicināšanu, patērētāju izglītošanu un aizsardzību.

Sadarbības līgumu vadību ar starptautiskajām institūcijām.

Dotācijas un subsīdijas, lai veicinātu vispārējas ekonomiskas un komerciālas politikas un programmas.

04.120

Vispārēji nodarbinātības jautājumi

 

Kodā 04.120 uzskaita:

Vispārēju darba un pakalpojumu vadību; vispārējas darba politikas noteikšanu un īstenošanu; darba apstākļu uzraudzību un regulēšanu, piemēram, darba stundas, algas, drošību; sakaru uzturēšanu šajā jomā starp dažādām valdības struktūrām un starp valdību un rūpniecības, uzņēmējdarbības un darba organizācijām.

Darbību vai atbalstu vispārējām programmām vai shēmām, lai veicinātu darba mobilitāti, samazinātu dzimumu, rasu, vecuma un citu diskrimināciju, samazinātu bezdarba līmeni depresīvos vai neattīstītos reģionos, veicinātu nelabvēlīgo un citu grupu nodarbinātību, kurām augsts bezdarba līmenis; darba biržu darbību; arbitrāžas un starpniecības pakalpojumu darbību vai atbalstu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par vispārējām darba aktivitātēm un pakalpojumiem.

Dotācijas, lai veicinātu vispārējas darba politikas un programmas īstenošanu. Dotācijas pagaidu sabiedrisko darbu organizēšanai.

Nodarbinātības valsts aģentūras darbību, Darba aizsardzības un darba normatīvo aktu piemērošanas valsts kontroli un uzraudzību.

 

Neuzskaita:

Darba aktivitātes saistībā ar konkrētu nozari klasificē attiecīgajā 04.200 līdz 04.700 funkcijas kodā; pabalstu bezdarba gadījumā (10.500).

04.121

Vispārēju nodarbinātības jautājumu vadība

 

Kodā 04.121 uzskaita:

Vispārēju darba un pakalpojumu vadību; vispārējas darba politikas noteikšanu un īstenošanu; darba apstākļu uzraudzību un regulēšanu, piemēram, darba stundas, algas, drošību, sakaru uzturēšanu šajā jomā starp dažādām valdības struktūrām un starp valdību un rūpniecības, biznesa un darba organizācijām.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par darbu un pakalpojumiem.

Nodarbinātības valsts dienesta darbību, darba aizsardzības un darba normatīvo aktu piemērošanas valsts kontroli un uzraudzību.

04.122

Vispārēji nodarbinātības jautājumu pakalpojumi

 

Kodā 04.122 uzskaita:

Dotācijas un subsīdijas, lai veicinātu vispārējas darba politikas un programmas īstenošanu. Dotācijas pagaidu sabiedrisko darbu organizēšanai.

04.200

Lauksaimniecība (zemkopība), mežsaimniecība (mežkopība), zivsaimniecība (zvejniecība) un medniecība

 

Kodā 04.200 uzskaita:

Lauksaimniecības (zemkopības), mežsaimniecības (mežkopības), zivsaimniecības (zvejniecības) un medniecības nozares pārvaldi un vadību.

04.210

Lauksaimniecība (zemkopība)

 

Kodā 04.210 uzskaita:

Valsts un ES atbalsta vadību, kontroli un uzraudzību.

Konservāciju, apgūšanu vai aramzemes paplašināšanu; lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformāciju.

Plūdu kontroles, meliorācijas sistēmu būvniecību un ekspluatāciju.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par lauksaimniecības jautājumiem un pakalpojumiem.

Datu uzskaiti par dažādu lauku saimniecību kategoriju ekonomiskajiem rādītājiem un informāciju par lauksaimniecības produktu tirgus cenām.

 

Neuzskaita:

Vairāku mērķu attīstības projektus (04.740).

04.211

Kontroles, uzraudzības, sertifikācijas un citi dienesti

 

Kodā 04.211 uzskaita:

Valsts un ES atbalsta vadību, kontroli un uzraudzību.

Pārtikas aprites un veterinārās valsts uzraudzības un kontroles darbības.

Augu aizsardzības līdzekļu, mēslošanas līdzekļu, augu un augu produktu, augu šķirņu un sēklu apriti – valsts kontroli un uzraudzību.

Ciltsdarbu un piena kvotu vadību un kontroli. Ciltsdarba datu apstrādi.

Augu šķirņu salīdzināšanu.

Lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un kokapstrādē izmantojamās tehnikas sertifikāciju un testēšanu.

Traktortehnikas valsts tehnisko uzraudzību.

04.212

Zemes politika

 

Kodā 04.212 uzskaita:

Zemes apgūšanas darbu un dienestu pārvaldīšanu.

Dienestus, kas nodarbojas ar projektēšanu, lauku pārvaldīšanu, zemes reformu darbību un attīstību, zemes apgūšanu un kredītu palielināšanu šīm darbībām, zemes īpašuma un lietošanas tiesību pārveidošanu un pārdalīšanu, kultivēto lauksaimniecības zemju apgūšanu, zemnieku saimniecību attīstību. Zemes reformas izdevumus lauksaimniecībā. Izmaksas zemes īpašniekiem, kuru īpašuma tiesības uz zemi ir mainītas. Institūcijas, kuras nodarbojas ar informācijas un statistikas datiem par zemes reformas īstenošanu.

Valsts zemes dienesta pārvaldes iestāžu uzturēšanu. Kompensāciju izmaksu par zemes kompensācijas sertifikātiem.

Valsts zemes kadastru, zemes pārraudzību un zemes lietošanas veidu kontroli.

04.213

Pasākumi lauksaimniecības uzlabošanai

 

Kodā 04.213 uzskaita:

Pasākumus, kas saistīti ar augsnes auglības uzlabošanu, informācijas iegūšanu par augsnes auglību, meliorācijas sistēmu saglabāšanu, ekspluatāciju un meliorācijas kadastra kārtošanu.

Dzīvnieku, ganāmpulku un novietņu reģistrēšanu un dzīvnieku apzīmēšanu.

04.220

Mežsaimniecība un medniecība

 

Kodā 04.220 uzskaita:

Vadības procesa īstenošanu meža apsaimniekošanā.

Meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošo normatīvo aktu ievērošanas uzraudzību.

Normatīvo aktu efektivitātes novērtēšanu un priekšlikumu sagatavošanu to efektivitātes uzlabošanai.

Meža monitoringa veikšanu un meža patoloģiskā stāvokļa uzraudzību.

Reproduktīvā materiāla ieguves avotu atestāciju un to sertificēšanu.

Meža īpašnieku konsultēšanu par mežsaimniecības jautājumiem un attiecīgo normatīvo aktu prasībām.

Meža ugunsdrošības uzraudzību un meža ugunsgrēku ierobežošanu.

Zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanu.

Sabiedrības informēšanu par meža resursu stāvokli un to izmantošanu.

04.221

Mežsaimniecības un medniecības vadība

 

Kodā 04.221 uzskaita:

Mežsaimniecību un tās pakalpojumu vadību.

Komerciālo medniecību un medības kā sportu.

 

Medniecību un tās pakalpojumus attiecībā uz aktivitātēm, kuras nenotiek dabas parkos un rezervātos.

Medniecību un tās pakalpojumus; savvaļas dzīvnieku resursu aizsardzību un racionālu izmantošanu; savvaļas dzīvnieku medību uzraudzību un regulēšanu un medību licenču izsniegšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par mežsaimniecību un medniecību, un tās pakalpojumiem.

04.222

Mežsaimniecības un medniecības pakalpojumi

 

Kodā 04.222 uzskaita:.

Papildus koksnei iegūstamus meža produktus.

Darbības ar pieredzes apmaiņas dienestiem, krājumu veidošanu.

04.230

Zivsaimniecība

 

Kodā 04.230 uzskaita:

Komerciālo zivsaimniecību un makšķerēšanu kā sportu.

Zivsaimniecības darbības un pakalpojumus, kas nenotiek dabas parkos un rezervātos.

Zivsaimniecību un tās pakalpojumus; zivju resursu aizsardzību, pavairošanu un racionālu izmantošanu; saldūdens zveju, piekrastes zveju, okeāna zveju, zivaudzētavu uzraudzību un regulēšanu; zivju ķeršanas licenču izsniegšanu.

Darbības ar zivju inkubatoriem, pieredzes apmaiņas dienestiem, krājumu vai selekcijas darbības utt.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas par zivsaimniecības darbību un pakalpojumiem veidošanu un izplatīšanu.

Informāciju par zivsaimniecības produktu tirgus cenām.

 

Neuzskaita:

Dabas parku un rezervātu vadību, darbību vai atbalstu (05.400).

04.231

Zivsaimniecības vadība

 

Kodā 04.231 uzskaita:

Zivsaimniecības un tās pakalpojumu vadību; zivju resursu aizsardzību, pavairošanu un racionālu izmantošanu; saldūdens zveju, piekrastes zveju, okeāna zveju, zivaudzētavu uzraudzību un regulēšanu; zivju ķeršanas licenču izsniegšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par zivsaimniecību un tās pakalpojumiem.

04.232

Zivsaimniecības pakalpojumi

 

Kodā 04.232 uzskaita:

Darbības ar zivju inkubatoriem, pieredzes apmaiņas dienestiem, krājumu vai selekcijas darbības.

04.240

Atbalsts lauksaimniecības (zemkopības), mežsaimniecības (mežkopības), zivsaimniecības (zvejniecības) un medniecības nozaru pasākumiem

 

Kodā 04.240 uzskaita:

Valsts un ES atbalsta saņēmējus saistībā ar lauksaimniecības (zemkopības), mežsaimniecības (mežkopības), zivsaimniecības (zvejniecības) un medniecības nozaru pasākumiem un darbībām.

Darbību vai atbalstu programmas un struktūras, lai stabilizētu vai uzlabotu produkcijas cenas un saimniecību ienākumus; pieredzes apmaiņas dienestus, kas paredzēti zemnieku darbības aktivizēšanai un atbalstam.

04.250

Investīcijas

04.300

Kurināmais un enerģētika

04.310

Ogles un pārējais cietais kurināmais

 

Kodā 04.310 uzskaita:

Visu veidu ogles, brūnogles un kūdru neatkarīgi no to iegūšanas vai bagātināšanas metodēm un šī kurināmā konversiju uz citiem kurināmā veidiem, piemēram, koksu vai gāzi.

Cietā minerālā kurināmā resursu konservāciju, atklāšanu, izstrādi un racionālu izmantošanu; cietā minerālā kurināmā iegūšanas, apstrādes, sadales un izmantošanas uzraudzību un regulēšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par darbībām un pakalpojumiem ar cieto minerālo kurināmo.

Dotācijas, aizdevumus vai subsīdijas, lai atbalstītu cietā minerālā kurināmā nozari un koksa, brikešu vai rūpnieciskās gāzes nozares.

 

Neuzskaita:

Cietā minerālā kurināmā transportēšanu (04.500).

04.320

Nafta un dabas gāze

 

Kodā 04.320 uzskaita:

Dabasgāzi, sašķidrinātās naftas gāzes un rafinētās gāzes, naftu no urbumiem vai citiem avotiem, tādiem kā degslāneklis vai darvas smiltis, un pilsētas gāzes sadali neatkarīgi no tās sastāva.

Naftas un dabasgāzes pakalpojumus, naftas un dabasgāzes resursu konservāciju, atklāšanu, izstrādi un racionālu izmantošanu; naftas un dabasgāzes iegūšanas, apstrādes, sadales un izmantošanas uzraudzību un regulēšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par darbībām un pakalpojumiem ar naftu un dabasgāzi.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu naftas ieguves nozari un nozari, kas nodarbojas ar jēlnaftas un saistītu šķidru un gāzveida produktu rafinēšanu.

 

Neuzskaita:

Cietā minerālā kurināmā transportēšanu (04.500).

04.330

Kodoldegviela

 

Kodā 04.330 uzskaita:

Kodoldegvielu un tās pakalpojumus; kodolmateriālu resursu konservāciju, atklāšanu, izstrādi un racionālu izmantošanu; kodoldegvielas materiālu iegūšanas, apstrādes un kodoldegvielas elementu izgatavošanas, sadales un izmantošanas uzraudzību un regulēšanu.

 

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par darbībām un pakalpojumiem ar kodoldegvielu.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu kodolmateriālu ieguves nozari un nozares, kas šos materiālus apstrādā.

 

Neuzskaita:

Kodoldegvielas transportēšanu (07.450); radioaktīvo atkritumu savākšanu, apstrādi, pārstrādi, glabāšanu un apglabāšanu (05.100).

04.340

Pārējie kurināmā veidi

 

Kodā 04.340 uzskaita:

Vadību kurināmā pakalpojumiem, piemēram, spirts, koksne un koksnes atkritumi, cukurbiešu graizījumi un citi nekomerciāli kurināmā veidi.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par šādu kurināmā veidu pieejamību, ražošanu un izmantošanu.

Dotācijas un subsīdijas, lai veicinātu minēto kurināmā veidu izmantošanu enerģijas ražošanai.

 

Neuzskaita:

Mežsaimniecību (04.220); vēja un saules enerģiju (04.350 vai 04.360); ģeotermālos resursus (04.360).

04.350

Elektroenerģija

 

Kodā 04.350 uzskaita:

Tradicionālos elektroenerģijas avotus, tādus kā termiskos un hidroresursus, gan jaunākus avotus, tādus kā vēja vai saules enerģiju.

04.351

Elektroenerģijas darbības un pakalpojumu vadība

 

Kodā 04.351 uzskaita:

Elektroenerģijas dienestu vadību un uzraudzību; ražošanas, piegādes un lietošanas regulēšanu, ieviešanu un kontroli.

04.352

Elektroenerģijas darbība un pakalpojumi

 

Kodā 04.352 uzskaita:

Elektroenerģijas darbību un pakalpojumus; elektroenerģijas piegāžu konservāciju, izstrādi un racionālu izmantošanu; elektroenerģijas ģenerēšanas, pārvades un sadales uzraudzību un regulēšanu.

Elektroenerģijas apgādes sistēmu, kuras nav uzņēmuma veida sistēmas, būvniecību vai darbību.

Vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par elektroenerģijas jautājumiem un pakalpojumiem.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu elektroenerģijas apgādes nozari, arī izdevumus dambju celtniecībai un citiem darbiem, kuri nepieciešami elektroenerģijas sniegšanai.

 

Neuzskaita:

No vēja vai saules enerģijas saražotu enerģiju, kas nav elektroenerģija (04.360).

04.360

Citi energonesēji, izņemot elektroenerģiju

 

Kodā 04.360 uzskaita:

Citu energonesēju darbību un pakalpojumus, kas attiecas uz siltuma kā tvaika, karsta ūdens vai karsta gaisa ražošanu, sadali un izmantošanu.

Citu energonesēju apgādes sistēmu, kuras nav uzņēmuma veida sistēmas, būvniecību vai darbību.

Vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par citu energonesēju pieejamību, ražošanu un izmantošanu.

Dotācijas un subsīdijas, lai veicinātu neelektriskās enerģijas izmantošanu.

Ģeotermālos resursus; neelektrisko enerģiju, kas saražota no vēja vai saules enerģijas.

04.400

Kalnrūpniecība, rūpniecība un būvniecība

04.410

Minerālo resursu ieguve (derīgie izrakteņi), izņemot kurināmo

 

Kodā 04.410 uzskaita:

Metālus saturošus minerālus, smiltis, mālu, akmeni, ķīmiskus un mēslojuma minerālus, sāli, dārgakmeņus, azbestu, ģipsi.

Kalnrūpniecības un minerālo resursu darbību un pakalpojumus; minerālo resursu konservāciju, atklāšanu, izstrādi un racionālu izmantošanu; ģeoloģiskās izpētes, iegūšanas, mārketinga un citu minerālu ražošanas aspektu uzraudzību un regulēšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par kalnrūpniecības un minerālo resursu jautājumiem un pakalpojumiem.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu komerciālas kalnrūpniecības darbības.

Licenču, atļauju un nomas tiesību izdošanu, ražošanas līmeņa regulēšanu, ieguves vietu pārbaudes saistībā ar atbilstību drošības noteikumiem.

 

Neuzskaita:

Ogles un citus cietā kurināmā veidus (04.310), naftu un dabasgāzi (04.320) un kodoldegvielas materiālus (04.330).

04.420

Rūpniecība

 

Kodā 04.420 uzskaita:

Ražošanu un tās pakalpojumu vadību; ražošanas attīstību, paplašināšanu vai uzlabošanu; ražošanas rūpnīcu izveides un darbības uzraudzību un regulēšanu; sakaru uzturēšanu ar ražotāju asociācijām un citām organizācijām, kurām ir interese par ražošanu un pakalpojumiem.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par ražošanu un ražošanas produktiem.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu ražošanas uzņēmumus.

Ražošanas teritoriju pārbaudes saistībā ar atbilstību drošības noteikumiem, patērētāju aizsardzību pret bīstamiem produktiem.

 

Neuzskaita:

Pasākumus un pakalpojumus, kas saistīti ogļu pārstrādes nozari (04.310), naftas rafinēšanas nozari (04.320) vai kodoldegvielas nozari (04.330).

04.430

Būvniecība

 

Kodā 04.430 uzskaita:

Būvniecības procesa vispārējo pārraudzību un vadību, būtisko, arī drošības prasību noteikšanu, būvniecības nozares kontroli un uzraudzību saistībā ar būtisko prasību izpildi; normatīvo aktu sagatavošanu un standartizācijas darba koordināciju būvniecības nozarē.

Vispārējas un statistiskas informācijas veidošanu un izplatīšanu par būvniecību.

Būvatļauju izsniegšanu, būvju pieņemšanu ekspluatācijā, būvniecības objektu pārbaudes reglamentāciju.

04.500

Transports

04.510

Autotransports

 

Kodā 04.510 uzskaita:

Pārraudzību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar ceļu infrastruktūras (ceļi, tilti, tuneļi, stāvvietas, autobusu pieturas) funkcionēšanu, izmantošanu, būvniecību un uzturēšanu.

Uzraudzību un regulēšanu autosatiksmes dalībniekiem (autotransporta līdzekļi un vadītāju licencēšana, autotransporta līdzekļu drošības apsekošana, izmēra un slodzes specifikācijas pasažieru un kravu pārvadājumiem, autobusu un kravas automobiļu vadītāju darba laika regulēšana), autotransporta darbībai (privilēģiju piešķiršana, kravu maksājumi un pasažieru tarifi, pakalpojumu laika un biežuma noteikšana); ceļu būvniecībai un uzturēšanai.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par autotransporta darbību un ceļu būvi.

 

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu ceļu infrastruktūras darbību, būvniecību, uzturēšanu vai remontu.

Autoceļus, pilsētu ielas, velosipēdu un gājēju celiņus.

 

Neuzskaita:

Autosatiksmes kontroli (3.100); dotācijas, aizdevumus un subsīdijas autotransporta līdzekļu ražotājiem (04.420); ielu tīrīšanu (05.100); trokšņa norobežojumu, barjeru un citu prettrokšņa līdzekļu ierīkošanu, ieskaitot pilsētas ielu posmu pārklāšanu ar troksni slāpējošu segumu (05.300); ielu apgaismojumu (06.400).

04.520

Ūdenstransports

 

Kodā 04.520 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar iekšējo, piekrastes un okeāna ūdenstransporta sistēmu un nodrošinājumu, tai skaitā ostas, doki, navigācijas palīglīdzekļi un aprīkojums, kanāli, tilti, tuneļi, kuģu ceļi, viļņu lauzēji, moli, piestātnes, stacijas funkcionēšanu, izmantošanu, būvniecību un uzturēšanu.

Uzraudzību un regulēšanu ūdenstransporta izmantotājiem, tai skaitā kuģu un komandu reģistrācija, licencēšana un inspicēšana, noteikumi attiecībā uz pasažieru un kravas drošību; ūdenstransporta sistēmu darbībai, tai skaitā privilēģiju piešķiršana, kravas takses, pasažieru tarifi un pakalpojumi laika un biežuma noteikšanai utt., un ūdenstransporta nodrošinājumu būvniecībai un uzturēšanai.

Ūdenstransporta sistēmu, kuras nav uzņēmuma veida sistēmas, piemēram, prāmji, un nodrošinājumu, būvniecību vai darbību.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par ūdenstransporta sistēmu un ūdenstransporta nodrošinājuma būvniecību.

Dotācijas, lai atbalstītu ūdenstransporta sistēmu un nodrošinājumu, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

Radio un satelītu navigācijas palīglīdzekļus; avārijas glābšanas un buksēšanas dienestus.

 

Neuzskaita:

Dotācijas un aizdevumus kuģu būvētājiem (04.420).

04.530

Dzelzceļa transports

 

Kodā 04.530 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar dzelzceļa transporta sistēmu un nodrošinājuma, tai skaitā dzelzceļa segumi, stacijas, tuneļi, tilti, uzbērumi, ekskavācija, funkcionēšanu, izmantošanu, būvniecību un uzturēšanu.

Uzraudzību un regulēšanu dzelzceļa transporta izmantotājiem, tai skaitā ritošā sastāva stāvoklis, ceļa seguma stabilitāte, pasažieru un kravas drošība, dzelzceļa transporta sistēmu darbībai, tai skaitā privilēģiju piešķiršana, kravas takses un pasažieru tarifi, pakalpojumu laika un biežuma noteikšana, un dzelzceļu būvniecībai un uzturēšanai.

Dzelzceļa transporta sistēmu, kuras nav uzņēmuma veida sistēmas, un nodrošinājuma būvniecību vai darbību.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par dzelzceļa transporta sistēmu un dzelzceļu būvi.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu dzelzceļa transporta sistēmu un nodrošinājumu, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

Lielas distances un starppilsētu dzelzceļa transporta sistēmas, pilsētu ātrgaitas dzelzceļa transporta sistēmas un ielu dzelzceļa transporta sistēmas; ritošā sastāva iegūšanu un uzturēšanu.

04.540

Gaisa transports

 

Kodā 04.540 uzskaita:

Gaisa transporta darbības nodrošināšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu, tai skaitā lidostas, skrejceļi, termināļi, angāri, navigācijas palīglīdzekļi un aprīkojums, gaisa kontroles dienesti, funkcionēšanas nodrošināšanu, izmantošanu, būvniecību, uzturēšanu un uzraudzīšanu.

Vadību darbībām un pakalpojumiem, kas saistītas ar gaisa transporta darbības nodrošināšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu, tai skaitā lidostas, skrejceļi, termināļi, angāri, navigācijas palīglīdzekļi un aprīkojums, gaisa kontroles dienesti, funkcionēšanas nodrošināšanu, izmantošanu, būvniecību, uzturēšanu un uzraudzīšanu.

Gaisa pārvadātāju un speciālo aviācijas darbu veicēju licencēšanu, gaisakuģu ekspluatantu sertifikāciju, gaisakuģu reģistrāciju, apkalpes locekļu un virszemes apkopes speciālistu sertifikāciju un to darbības inspicēšanu, ārvalstu gaisakuģu darbības inspicēšanu, ārvalstu gaisakuģu apkalpju inspicēšanu; lidostu, lidlauku un citu darbību nodrošinošo objektu, iekārtu, tehnikas sertifikāciju un to darbības uzraudzību, gaisa satiksmes vadības uzņēmumu objektu un to darbību nodrošinošo iekārtu, ierīču, tehnikas sertifikāciju, lidostu un gaisa satiksmes speciālistu sertifikāciju un to darbības uzraudzību, lidojumu drošības un aviācijas drošības pasākumu plānošanu, īstenošanu un uzraudzību.

 

Uzraudzību un regulēšanu, piemēram, gaisakuģu apkalpes locekļu un apkalpes organizācija, reģistrācija, licencēšana un inspicēšana, noteikumus par pasažieru drošības garantēšanas pasākumiem, aviācijas, nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšana, gaisa transporta sistēmu darbību, tai skaitā maršrutu sadalījums, kravas takses un pasažieru tarifu, un pakalpojumu līmeņa un biežuma noteikšanu utt., un gaisa transporta nodrošinājumu būvniecībai un uzturēšanai.

Vispārējas un statistiskas informācijas apkopošanu, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par gaisa transporta sistēmas darbību un attīstības procesu.

Subsīdijas, lai atbalstītu gaisa transporta sistēmu un nodrošinājumu, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

Radio un satelītu navigācijas palīglīdzekļu sertifikāciju; avārijas glābšanas dienestu vadīšanu; vispārējās aviācijas regulēšanu.

 

Neuzskaita:

Dotācijas un aizdevumus lidmašīnu ražotājiem (04.420).

04.550

Cauruļvadu un pārējie transporta veidi

 

Kodā 04.550 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar cauruļvadu un citu transporta veidu sistēmu, tai skaitā funikuleri, trošu vagoniņi, trošu ceļi, funkcionēšanu, izmantošanu, būvniecību un uzturēšanu.

Uzraudzību un regulēšanu cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu izmantotājiem, tai skaitā aprīkojums, operatoru iemaņu un apmācības reģistrācija, licencēšana un inspicēšana; drošības standarti, cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu darbību, tai skaitā privilēģiju piešķiršana, tarifu noteikšana, pakalpojumu līmenis un biežums, un cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu būvniecībai un uzturēšanai.

Cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu, kas nav uzņēmuma veida sistēmas, būvniecību vai darbību.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu darbību un būvniecību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu cauruļvadu un citu veidu transporta sistēmu būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

04.600

Sakari

 

Kodā 04.600 uzskaita:

Vadību pakalpojumiem par sakaru sistēmu, tai skaitā pasta, telefona, bezvadu un satelītu sakaru sistēmas, nodrošināšanu.

Sakaru sistēmu darbības regulēšanu, tai skaitā pakalpojumu lietotāju un elektronisko sakaru komersantu un pasta komersantu interešu aizstāvēšana, elektronisko sakaru un pasta pakalpojumu kvalitātes prasību noteikšana un to izpildīšanas pārbaude, izmaksu aprēķināšanas metodiku izstrāde un apstiprināšana, starpsavienojumu pamatpiedāvājumā ietveramās informācijas apstiprināšana, kārtība un tehnisko noteikumu izstrādāšana abonentlīniju atsaistīšanai, tehnisko noteikumu izstrādāšana privāto elektronisko sakaru tīklam un elektronisko sakaru tīklu savstarpējai savienošanai, elektronisko sakaru komersantiem maksājamo kompensāciju pārvaldīšana par universālā pakalpojuma sniegšanu un noteikto universālā pakalpojuma saistību ierobežoto resursu pārvaldīšana.

Vispārējas un statistiskas informācijas sagatavošanu par elektroniskajiem sakariem un pastu.

Dotācijas, lai atbalstītu sakaru sistēmu būvniecību, darbību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

 

Neuzskaita:

Radio un satelītu navigācijas palīglīdzekļus ūdenstransportam (04.520) un gaisa transportam (04.540); radio un televīzijas apraides sistēmas (08.300).

04.700

Citas nozares

04.710

Vairumtirdzniecība un noliktavas

 

Kodā 04.710 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar sadales tirdzniecību, uzglabāšanu un noliktavu saimniecību.

Uzraudzību un regulēšanu vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai, tai skaitā licencēšana, pārdošanas prakse, iepakotas pārtikas un citu mājsaimniecības patēriņam paredzētu preču marķēšana, svaru un citu svēršanas ierīču inspekcijas, uzglabāšanai un noliktavu saimniecībai, tajā skaitā ar valdību saistītu noliktavu licencēšana un kontrole.

Vadību cenu kontroles un normēšanas shēmām, kas darbojas mazumtirdzniecības uzņēmumos vai vairumtirdzniecībā, neatkarīgi no iesaistīto preču vai attiecīgo patērētāju veida; vispārējai sabiedrībai paredzētas pārtikas un citu veidu subsīdiju pārraudzību.

Informācijas veidošanu un izplatīšanu tirgotājiem un sabiedrībai par cenām, preču pieejamību un citiem sadales tirdzniecības, uzglabāšanas un noliktavu saimniecības aspektiem; statistikas apkopošanu un publicēšanu par sadales tirdzniecību, uzglabāšanu un noliktavu saimniecību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu sadales tirdzniecību, uzglabāšanu un noliktavu saimniecību.

 

Neuzskaita:

Vadību cenām un citiem kontroles pasākumiem, kurus piemēro ražotājiem (klasificē attiecīgajā funkcijas kodā); pārtiku un citu veidu subsīdijas, kuras piemēro tikai noteiktām iedzīvotāju grupām vai indivīdiem attiecīgajā (10.000) funkcijas kodā.

04.720

Viesnīcas un restorāni

 

Kodā 04.720 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar viesnīcu un restorānu celtniecību, paplašināšanu, uzlabošanu, darbību un uzturēšanu.

Uzraudzību un regulēšanu viesnīcu un restorānu darbībai, tai skaitā cenu, tīrības un pārdošanas prakses noteikumi; viesnīcu un restorānu licencēšana.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par viesnīcu un restorānu darbību un pakalpojumiem.

Dotācijas, lai atbalstītu viesnīcu un restorānu būvniecību, darbību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

04.730

Tūrisms

 

Kodā 04.730 uzskaita:

Tūrisma darbību un pakalpojumus, tūrisma veicināšanu un attīstību; sakaru uzturēšanu nozarēm, kas tieši un netieši saistītas ar tūrismu.

Tūrisma biroju darbību pašu valstī un ārzemēs; reklāmas mārketinga kampaņu organizāciju, arī atbilstošas literatūras izgatavošanu un izplatīšanu un līdzīgas aktivitātes.

Statistikas par tūrismu apkopošanu un publicēšanu.

04.740

Vairāku mērķu attīstības projekti

 

Vairāku (integrētu) mērķu attīstības projekti parasti sastāv no to īstenošanai nepieciešamā kompleksa nodrošinājuma, piemēram, elektroenerģijas ražošana, plūdu novēršana, irigācija, navigācija un atpūta.

 

Kodā 04.740 uzskaita:

Vadību darbībām un pakalpojumiem saistībā ar vairāku mērķu projektu būvniecību, paplašināšanu, uzlabošanu, darbību un uzturēšanu.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par vairāku mērķu projektiem un to pakalpojumiem.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu vairāku mērķu projektu celtniecību, darbību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

 

Neuzskaita:

Projektus, kuriem definēta viena galvenā funkcija un noteiktas citas funkcijas ar sekundāru nozīmi.

04.800

Ekonomiskās darbības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Lietišķo pētījumu un eksperimentālās attīstības definīcijas ir sniegtas funkcijas kodā 01.400 un 01.500.

04.810

Vispārējo ekonomisko, komerciālo un darba aktivitāšu pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.810 uzskaita:

Ar vispārējām ekonomiskām, komerciālām un darba aktivitātēm saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju vadību un darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar vispārējām ekonomiskām, komerciālām un darba aktivitātēm, kuras veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.820

Lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un medniecības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.820 uzskaita:

Ar lauksaimniecību, mežsaimniecību, zivsaimniecību un medniecību saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju vadību un darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar lauksaimniecību, mežsaimniecību, zivsaimniecību un medniecību un kuru veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.830

Kurināmā un enerģētikas lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.830 uzskaita:

Ar kurināmo un enerģētiku saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju vadību un darbību.

Dotācijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar kurināmo un enerģētiku un kuru veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.840

Kalnrūpniecības, rūpniecības un celtniecības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.840 uzskaita:

Ar kalnrūpniecību, rūpniecību un celtniecību saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju vadību un darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar kalnrūpniecību, rūpniecību un būvniecību un kuru veic pētniecības institūti un citas institūcijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.850

Transporta lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.850 uzskaita:

Ar transportu saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūcijas vadību un darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar transportu un kuru veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.860

Sakaru pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 04.860 uzskaita:

Ar kalnrūpniecību, rūpniecību un celtniecību saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju vadību un darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar kalnrūpniecību, rūpniecību un būvniecību un kuru veic pētniecības institūti un citas institūcijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400).

04.870

Citu nozaru lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

04.900

Pārējā citur neklasificēta ekonomiskā darbība

04.910

Vispārēja vadība, darbība vai atbalsts

 

Kodā 04.910 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu vispārējām ekonomiskām aktivitātēm, kuras nevar attiecināt uz 04.100, 04.200, 04.300, 04.400, 04.500, 04.600, 04.700 vai 04.800 funkcijas kodu.

04.920

Pārējo pakalpojumu ekonomiskā darbība

 

Kodā 04.920 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu ar pārējām sektoru ekonomiskām aktivitātēm, kuras nevar attiecināt uz 04.100, 04.200, 04.300, 04.400, 04.500, 04.600, 04.700 vai 04.800 funkcijas kodu.

05.000

Vides aizsardzība

05.100

Atkritumu apsaimniekošana

 

Kodā 05.100 uzskaita:

Atkritumu savākšanu, apstrādi, pārstrādi, tai skaitā sadedzināšanu, uzglabāšanu un apglabāšanu.

Atkritumu savākšana ietver ielu, laukumu, eju, tirgu, publisko dārzu, parku tīrīšanu; visu veidu atkritumu savākšanu, atlasītus pēc produkta veida vai arī nešķirotus, kur ietilpst visi atkritumi, un to transportēšanu uz pārstrādes, arī sadedzināšanas, vietu.

Atkritumu apstrāde ietver jebkādu metodi vai procesu, kas izveidots, lai mainītu jebkādu atkritumu fiziskās, ķīmiskās vai bioloģiskās īpašības vai sastāvu, lai tos neitralizētu un padarītu nekaitīgus vai drošus transportēšanai, ērti apstrādājamus vai uzglabājamus vai lai samazinātu to tilpumu.

Atkritumu apglabāšana ietver to galīgo novietošanu izgāztuvēs, glabātavās, poligonos, pazemes novietnēs bez paredzamas tālākas izmantošanas.

Atkritumu savākšanas, apstrādes, pārstrādes, uzglabāšanas un apglabāšanas sistēmu vadību, uzraudzību, pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Subsīdijas, lai atbalstītu šādu sistēmu darbību, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

Radioaktīvo atkritumu savākšanu, apstrādi, pārstrādi, glabāšanu un apglabāšanu.

05.200

Notekūdeņu apsaimniekošana

 

Kodā 05.200 uzskaita:

Notekūdeņu savākšanas (kanalizācijas) sistēmu darbību un piesārņota ūdens apstrādi.

Notekūdeņu savākšanas (kanalizācijas) sistēmu darbība ietver kolektoru sistēmu, cauruļvadu, kanālu un sūkņu uzturēšanu un būvniecību, lai aizvadītu jebkādu piesārņotu ūdeni (lietusūdeni, mājsaimniecību un citu piesārņotu ūdeni) no tā rašanās vietas uz notekūdeņu savākšanas (kanalizācijas) un apstrādes iekārtām vai uz vietu, kur piesārņotais ūdens tiek novadīts virszemes ūdeņos.

Piesārņota ūdens apstrāde ietver jebkādu mehānisku, bioloģisku vai citu progresīvu procesu, kas padara piesārņoto ūdeni atbilstošu attiecīgajām vides kvalitātes prasībām vai citām kvalitātes normām.

Notekūdeņu savākšanas (kanalizācijas) sistēmu un piesārņota ūdens attīrīšanas vadību, uzraudzību, pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Subsīdijas, lai atbalstītu šādu sistēmu darbību, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

05.300

Vides piesārņojuma novēršana un samazināšana

 

Kodā 05.300 uzskaita:

Darbības, kas saistītas ar integrēto piesārņojuma kontroli un novēršanu, gaisa aizsardzību, klimata pārmaiņu samazināšanu, augsnes, virszemes un pazemes ūdens resursu aizsardzību, trokšņa, vibrācijas un smaku samazināšanu, piesārņoto teritoriju izpēti, attīrīšanu, kodoldrošību un aizsardzību pret radiāciju.

Šīs darbības ietver novērošanas sistēmu un staciju (izņemot meteoroloģiskās stacijas) būvniecību, uzturēšanu un darbību; trokšņa norobežojumu, barjeru un citu prettrokšņa līdzekļu ierīkošanu, tajā skaitā pilsētas ceļu posmu vai dzelzceļu pārklāšanu ar troksni slāpējošu segumu; pasākumus ūdenstilpņu attīrīšanai no piesārņojuma; pasākumus, lai kontrolētu, samazinātu vai novērstu siltumnīcas efektu izraisošu gāzu un citu piesārņotāju izplūdi, kas negatīvi ietekmē gaisa kvalitāti; emisijas; pasākumus piesārņotas augsnes attīrīšanai un vidi piesārņojošu produktu uzglabāšanai, pārstrādei paredzētu iekārtu izbūvi, uzturēšanu un darbību; vidi piesārņojošu produktu transportēšanu.

Ar piesārņojuma novēršanu, samazināšanu un kontroli saistītu darbību vadību, uzraudzību, pārbaudi vai atbalstu.

Subsīdijas darbībām, kas saistītas ar piesārņojuma novēršanu, samazināšanu un kontroli.

05.400

Bioloģiskās daudzveidības un ainavas aizsardzība

 

Kodā 05.400 uzskaita:

Darbības saistībā ar faunas un floras sugu aizsardzību, tajā skaitā izzudušu sugu atkārtotu ieviešanu un apdraudētu sugu atjaunošanu, izplatības vietu aizsardzību, tajā skaitā dabas parku un rezervātu pārvaldību un ainavu estētiskās vērtības aizsardzību, tajā skaitā bojātu ainavu atjaunošanu, lai nostiprinātu to estētisko vērtību, pamestu šahtu un karjeru rehabilitāciju.

Ar bioloģiskās daudzveidības un ainavu aizsardzību saistītu darbību uzraudzību, apsekošanu vai atbalstu.

Subsīdijas darbībām, kas saistītas ar bioloģiskās daudzveidības un ainavu aizsardzību un saglabāšanu.

05.500

Vides aizsardzības lietišķie pētījumi un attīstība

 

Kodā 05.500 uzskaita:

Ar vides aizsardzību saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valdības institūciju darbību.

Subsīdijas, lai atbalstītu praktiskos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar vides aizsardzību un kuru veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos zinātniskos pētījumus (01.400).

05.600

Pārējā citur neklasificētā vides aizsardzība

 

Kodā 05.600 uzskaita:

Vides piesārņošanas un attīrīšanas regulēšanu un pārvaldīšanu.

Tādu darbību vadību, regulēšanu, uzraudzību, kas saistītas ar vides aizsardzības veicināšanu – vispārējas politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; vides aizsardzības pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošana un ieviešana; vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošana un izplatīšana par vides aizsardzību.

Vides aizsardzības pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 05.100, 05.200, 05.300, 05.400 vai 05.500 funkcijas kodu.

06.000

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

06.100

Mājokļu attīstība

 

Kodā 06.100 uzskaita:

Mājokļu attīstības darbības un pakalpojumu vadību; mājokļu attīstības darbības veicināšanu, novērošanu un novērtēšanu neatkarīgi no tā, vai šīs darbības ir padotas valsts iestādēm; mājokļu standartu izstrādi un regulēšanu.

Graustu novākšanu saistībā ar mājokļu nodrošināšanu; dzīvojamo ēku celtniecībai nepieciešamās zemes iegūšanu; dzīvojamo vienību celtniecību vai iegādi un pārveidošanu vispārējām sabiedrības vajadzībām vai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par mājokļu attīstību un tās pakalpojumiem.

Subsīdijas, lai atbalstītu dzīvojamā fonda paplašināšanu, uzlabošanu vai uzturēšanu.

 

Neuzskaita:

Būvniecības standartu izstrādi un regulēšanu (04.430); pabalstus naudā un natūrā, lai palīdzētu mājsaimniecībām segt mājokļa izmaksas (10.600).

06.200

Teritoriju attīstība

 

Kodā 06.200 uzskaita:

Pašvaldību teritoriju darbības un pakalpojumu vadību; zonēšanas likumu un zemes izmantošanas un ēku uzturēšanas un apsaimniekošanas noteikumu vadību.

Jaunu teritoriju vai rehabilitācijai izmantojamu teritoriju plānošanu; uzlabošanas un attīstības plānošanu, kas saistīta ar sabiedrības vajadzību nodrošināšanu,–mājokļi, rūpniecība, komunālie pakalpojumi, veselība, izglītība, kultūra, atpūta; shēmu sagatavošanu plānotās attīstības finansēšanai.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par pašvaldību attīstības jautājumiem un pakalpojumiem.

 

Neuzskaita:

Ēku, rūpniecisko būvju, ielu, komunālo pakalpojumu, kultūras iestāžu, faktisko būvniecību (klasificē attiecīgajā funkcijas kodā); agrāro reformu un zemes pārdali (04.212); celtniecības standartu vadību (04.430); mājokļu standartu vadību (06.100).

06.300

Ūdensapgāde

 

Kodā 06.300 uzskaita:

Ūdensapgādes vadību; ūdensapgādes darbības nākotnes vajadzību novērtēšanu un pieejamības noteikšanu šāda novērtējuma veidā; visu dzeramā ūdens apgādes aspektu uzraudzību un regulēšanu, tajā skaitā ūdens tīrību, cenu un daudzuma kontroli.

Ūdensapgādes sistēmu būvniecību vai ekspluatāciju, rekonstrukciju.

Vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par ūdensapgādi un pakalpojumiem.

Subsīdijas ar mērķi atbalstīt ūdensapgādes sistēmu darbību, būvniecību, uzturēšanu vai uzlabošanu.

 

Neuzskaita:

Irigācijas sistēmas (04.213); vairāku mērķu projektus (04.740); notekūdeņu un piesārņota ūdens savākšanu un attīrīšanu (05.200).

06.400

Ielu apgaismošana

 

Kodā 06.400 uzskaita:

Ielu apgaismojuma darbības vadību; ielu apgaismojuma standartu izstrādi un regulēšanu.

Ielu apgaismojuma uzstādīšanu, darbību, uzturēšanu, uzlabošanu.

 

Neuzskaita:

Apgaismošanas darbības un pakalpojumus saistībā ar šoseju būvniecību un darbību (04.510).

06.500

Pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Kodā 06.500 uzskaita:

Ar pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanu saistītajos lietišķajos pētījumos un eksperimentālajā attīstībā iesaistītu valsts institūciju darbību.

Dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu praktiskos pētījumus un eksperimentālo attīstību, kas saistīta ar pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanu un kuru veic pētniecības institūti un citas organizācijas.

 

Neuzskaita:

Fundamentālos pētījumus (01.400), lietišķos pētījumus un eksperimentālo attīstību attiecībā uz būvniecības metodēm vai materiāliem (04.840).

06.600

Pārējā citur neklasificētā pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas darbība

 

Kodā 06.600 uzskaita:

Citur neklasificētas pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanu darbības vai atbalstu tādām darbībām kā vispārējas politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, koordinācija un uzraudzība; dzīvokļu un pašvaldību teritoriju pārvaldi un vadību, vides aizsardzības lietu pārvaldi un vadību, ar mājokļiem un pašvaldību teritoriju saistīto normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par mājokļiem un pašvaldību teritoriju.

Ar pašvaldību teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas darbību saistītu vadību, darbību vai atbalstu, kuru nevar attiecināt uz 06.100, 06.200, 06.300, 06.400 vai 06.500 funkcijas kodu.

07.000

Veselība

 

Kodā 07.000 uzskaita:

Valdības izdevumus veselības aprūpei, kas saistīti ar pakalpojumu sniegšanu indivīdiem vai kolektīvam. Izdevumi par pakalpojumiem indivīdiem ir attiecināti uz attiecīgo 07.100 līdz 07.400 funkcijas kodu; izdevumi par kolektīviem pakalpojumiem ir attiecināti uz 07.500 un 07.600 funkcijas kodu.

Kolektīvie veselības pakalpojumi ir saistīti ar tādiem jautājumiem kā valdības politikas noteikšana un vadība; standartu noteikšana un ieviešana medicīniskajam un vidējam medicīniskajam personālam, kā arī attiecībā uz slimnīcām, ārstu prakses vietām; veselības pakalpojumu sniedzēju regulēšanu un licencēšanu; praktiskos pētījumus un eksperimentālo attīstību attiecībā uz jautājumiem par medicīnu un veselību.

Pieskaitāmos izdevumus saistībā ar slimnīcu, ārstu prakses vietu; vadību vai funkcionēšanu uzskata par individuālajiem izdevumiem un klasificē attiecīgajā 07.100–07.400 funkciju kodā.

07.100

Ārstniecības līdzekļi

 

Kodā 07.100 uzskaita:

Zāles un medicīniskās ierīces, kuras paredzētas ambulatorai ārstēšanai un tiek izplatītas aptiekās, kā arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem par iepirkumiem valsts vai pašvaldību vajadzībām centralizēti iepērkamus ārstniecības līdzekļus, kas tiek izmantoti ārstniecības iestādēs. Ārstniecības līdzekļus, kuru izdevumi tiek iekļauti ambulatoro ārstniecības iestāžu pakalpojumos, norāda 07.200 kodā, bet stacionāro ārstniecības iestāžu pakalpojumos iekļautos ārstniecības līdzekļus norāda 07.300 kodā.

07.110

Zāles

 

Kodā 07.110 uzskaita:

Aptiekās izplatāmās zāles – zāles, kuras ir reģistrētas Eiropas Zāļu novērtēšanas aģentūras centralizētajā zāļu reģistrācijas procedūrā vai kuras ir iekļautas Latvijas Republikā reģistrēto zāļu sarakstā, kā arī zāles, kuras ieved un izplata saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

Farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus.

07.120

Medicīniskās ierīces. Citi medicīnas produkti

 

Kodā 07.120 uzskaita:

Tādu medicīnas produktu sniegšanu kā klīniskie termometri, pašlīmējošie un citi pārsienamie materiāli, zemādas injekciju šļirces, pirmās palīdzības komplekti, karstā ūdens pudeles un ledus maisi, medicīniskie trikotāžas izstrādājumi, piemēram, elastīgās saites, potīšu un apakšstilbu sargi, grūtniecības noteikšanas testi, prezervatīvi un citi mehāniskās kontracepcijas līdzekļi.

Citu parakstītu medicīnas produktu sniegšanas pārraudzību, darbību vai atbalstu.

07.130

Terapijas iekārtas un aprīkojums

 

Kodā 07.130 uzskaita:

Tādu terapijas iekārtu un aprīkojuma izsniegšanu kā koriģējošās brilles un kontaktlēcas, dzirdes aparāti, acs protēzes, mākslīgās ekstremitātes un citas protēzes, ortopēdiskās skavas un stiprinājumi, ortopēdiskie apavi, koriģējošās jostas, bandāžas un stiprinājumi, medicīniskās apkakles, medicīniskās masāžas aprīkojums un medicīniskās lampas, invalīdu krēsli un rati ar dzinēju un bez tā, speciālās gultas, kruķi, elektroniskās un citas ierīces asinsspiediena noteikšanai.

Parakstītu terapijas iekārtu un aprīkojuma sniegšanu vai atbalstu tai.

Zobu protēžu remontu, izņemot to izgatavošanu un ielikšanu; terapijas iekārtu un aprīkojuma remontu.

 

Neuzskaita:

Terapijas aprīkojuma nomu (07.240).

07.140

Centralizēti iepērkamie ārstniecības līdzekļi

 

Kodā 07.140 uzskaita:

Zāles un medicīniskās ierīces, kuras tiek iepirktas centralizēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par iepirkumiem valsts vai pašvaldību vajadzībām un izmantotas ārstniecības iestādēs.

07.200

Ambulatoro ārstniecības iestāžu darbība un pakalpojumi

 

Kodā 7.200 uzskaita:

Medicīnas, zobārstniecības un vidējā medicīniskā personāla pakalpojumus, kurus ambulatorajiem pacientiem sniedz medicīnas, zobārstniecības un vidējais medicīniskais personāls.

Pakalpojumus var sniegt mājās, indivīdu vai grupu konsultēšanas iestādēs, slimnīcu ambulatoriskajās nodaļās un līdzīgās iestādēs.

Veselības aprūpes centru pakalpojumus, kuri ietver zāles, protēzes, medicīnas iekārtas un aprīkojumu un citus ar veselību saistītus produktus, kurus ambulatorajiem pacientiem tieši piegādā medicīnas, zobārstniecības un vidējais medicīniskais personāls.

 

Neuzskaita:

Medicīnas, zobārstniecības un vidējā medicīniskā personāla pakalpojumus, kurus slimnīcas un līdzīgas iestādes sniedz stacionārajiem pacientiem, tiek uzskaitīti pie slimnīcu pakalpojumiem attiecīgajā 07.300 funkcijas kodā.

07.210

Ambulatorās ārstniecības iestādes

 

Kodā 7.210 uzskaita:

Pakalpojumus, kurus sniedz veselības aprūpes centri un ambulances, ģimenes ārstu prakses, ģimenes ārsti – doktorāti, veselības punkti.

Ambulatoro ārstniecības iestāžu medicīnas pakalpojumu sniegšanu un vadību. Ambulatoro ārstniecības iestāžu praktizējošo speciālistu sniegto vispārējo medicīnas pakalpojumu vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Neuzskaita:

Medicīnisko laboratoriju pakalpojumus (07.240).

07.220

Specializētie medicīniskie pakalpojumi

 

Kodā 07.220 uzskaita:

Specializēto centru un specializēto slimnīcu un sekundārās ambulatorās veselības aprūpes speciālistu pakalpojumus.

Pakalpojumus, kas aprobežojas ar konkrētu stāvokļu un slimību, diagnostiku un medicīnas procedūru veikšanu.

Specializētu medicīnas pakalpojumu sniegšanu un pārraudzību.

Zobārstnieciskās korekcijas speciālistu (ortodontu) pakalpojumus.

 

Neuzskaita:

Zobārstnieciskās klīnikas un zobārstus (07.230); medicīnisko laboratoriju pakalpojumus (07.240).

07.230

Zobārstniecības pakalpojumi

 

Kodā 07.230 uzskaita:

Vispārēju vai specializētu zobārstniecības iestāžu un zobārstu, mutes higiēnas speciālistu vai citu zobārstniecības palīgnozaru pakalpojumus.

Zobārstniecības iestādes, kas sniedz ambulatoros pakalpojumus. Zobārstniecības iestādēm nav noteikti jāatrodas zobārstu uzraudzībā vai jānodarbina zobārsti; tās uzraudzīt vai tur strādāt var arī mutes higiēnas speciālisti vai zobārstniecības palīgnozaru speciālisti.

Zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu ambulatorajiem pacientiem.

Vispārēju vai specializētu zobārstniecības iestāžu un zobārstu, mutes higiēnas speciālistu vai citu zobārstniecības palīgnozaru speciālistu sniegto zobārstniecības pakalpojumu pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Zobu protēžu izgatavošanas un ielikšanas izmaksas.

 

Neuzskaita:

Zobu protēzes (07.130); zobārstnieciskās korekcijas speciālistu (ortodontu) pakalpojumus (07.220); medicīnisko laboratoriju pakalpojumus (07.240).

07.240

Pārējie ambulatorie pakalpojumi

 

Kodā 7.240 uzskaita:

Pārējā medicīniskā personāla pakalpojumu sniegšanu ambulatorajiem pacientiem.

Medicīnas māsu, ārstu palīgu (feldšeru), vecmāšu, fizioterapeitu, ergoterapeitu, logopēdu vai citu ārstniecības personu sniegtos medicīniskos pakalpojumus; konsultācijām neparedzētās telpās, pacientu mājās vai citās nemedicīnas iestādēs medicīnas māsu, vecmāšu un vidējā medicīniskā personāla sniegto medicīnisko pakalpojumu vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Akupunktūru, ortopēdiju, optometriju; medicīniskās laboratorijas; terapijas aprīkojuma nomu; ārstniecības personas norīkoto ārstniecisko vingrošanu, hidroterapiju; neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumus, izņemot slimnīcu sniegto neatliekamo palīdzību.

 

Neuzskaita:

Sabiedrības veselības pakalpojumu laboratorijas (07.400); laboratorijas, kas izmeklē slimību cēloņus (07.500).

07.300

Slimnīcu pakalpojumi. Mātes un bērna veselības aprūpes pakalpojumi

 

Kodā 7.300 uzskaita:

Reģionālo daudzprofilu slimnīcu, lokālo daudzprofilu slimnīcu un specializēto slimnīcu pakalpojumus, specializēto centru pakalpojumus, rehabilitācijas slimnīcu pakalpojumus, ja tie galvenokārt tiek sniegti stacionāriem pacientiem, rehabilitācijas centru pakalpojumus, ja tie ietver stacionāro veselības aprūpi un rehabilitācijas terapiju ar mērķi ārstēt pacientu, nevis nodrošināt ilgtermiņa atbalstu.

Slimnīcas ir iestādes, kas piedāvā stacionāro aprūpi kvalificētu ārstu uzraudzībā. Specializētie centri, rehabilitācijas slimnīcas, kas arī sniedz stacionāro aprūpi.

Slimnīcu pakalpojumi ietver zāles, protēzes, medicīnas iekārtas un aprīkojumu un citus ar veselību saistītus produktus, kas tiek nodrošināti slimnīcu pacientiem. Tie ietver arī slimnīcu nemedicīnas izdevumus par vadību; darbiniekiem, kas nav mediķi; pārtiku; izmitināšanu (arī darbinieku izmitināšanu).

 

Neuzskaita:

Militāros lauka hospitāļus (02.100); ārstu prakses, institūcijas invalīdiem un rehabilitācijas centrus, kuri tiem sniedz ilgtermiņa atbalstu (10.120); veco ļaužu pansionātus (10.200). Neietver maksājumus pacientiem par ienākumu zudumu hospitalizācijas dēļ (10.110).

07.310

Reģionālās daudzprofilu slimnīcas un lokālās daudzprofilu slimnīcas

07.311

Reģionālās daudzprofilu slimnīcas un lokālās daudzprofilu slimnīcas, kuras īsteno valsts pasūtījumu

 

Kodā 07.311 uzskaita:

Reģionālo daudzprofilu slimnīcu un lokālo daudzprofilu slimnīcu pakalpojumu sniegšanu.

Tādu slimnīcu vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu, kuras pakalpojumu sniegšanā neaprobežojas ar specializāciju konkrētā medicīnas jomā.

Neuzskaita:

Medicīnas centrus, kuri neatrodas kvalificēta ārsta tiešā uzraudzībā (07.330).

07.319

Pārējās reģionālās daudzprofilu slimnīcas un lokālās daudzprofilu slimnīcas

 

Kodā 07.319 uzskaita:

Vadību, apsekošanu, darbību vai atbalstu pārējām reģionālajām daudzprofilu slimnīcām un lokālajām daudzprofilu slimnīcām, kuras neīsteno valsts pasūtījumu un kuras pakalpojumu sniegšanā neaprobežojas ar specializāciju konkrētā medicīnas jomā.

07.320

Specializētu slimnīcu pakalpojumi

 

Kodā 7.320 uzskaita:

Specializētu slimnīcu pakalpojumu sniegšanu.

Tādu slimnīcu vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu, kuras pakalpojumu sniegšanā aprobežojas ar specializāciju konkrētā medicīnas jomā.

Specializētas slimnīcas atšķiras no vispārējām slimnīcām ar to, ka to pakalpojumi aprobežojas ar konkrētu stāvokļu, slimību vai pacientu klases apkalpošanu.

Infekciju, seksuāli transmisīvo un lipīgo ādas slimību diagnostiku, ārstēšanu un izplatības ierobežošanu; tuberkulozes un hronisko plaušu slimību izplatības ierobežošanu; psihiatriju; onkoloģiju un hematoloģiju; cukura diabēta ārstēšanu; alkoholisma, narkomānijas un toksikomānijas ierobežošanu; katastrofu medicīnas, apdegumu un medicīniskās rehabilitācijas programmas; terciārā līmeņa veselības aprūpi.

07.330

Mātes un bērna veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji

07.340

Medicīniskās rehabilitācijas centri

 

Kodā 07.340 uzskaita:

Medicīniskos rehabilitācijas centrus, kas nodrošina stacionāro pacientu pakalpojumus personām, kurām nepieciešams rehabilitācijas periods pēc smagām slimībām vai ķirurģiskām operācijām, vai stāvokļa, kad galvenokārt nepieciešama novērošana un medikamentu lietošana, fizioterapija un treniņi, lai kompensētu ķermeņa funkciju zudumu.

Rehabilitācijas centrus un citas iestādes, kurās veic pacientu rehabilitāciju.

 

Rehabilitācijas centru pakalpojumu vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu.

Rehabilitācijas centru, rehabilitācijas slimnīcu pakalpojumus, ja tie ietver stacionāro veselības aprūpi un rehabilitācijas terapiju, lai ārstētu pacientu, nevis nodrošinātu ilgtermiņa atbalstu.

07.400

Sabiedrības veselības dienestu pakalpojumi

 

Kodā 07.400 uzskaita:

Publisko sabiedrības veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu tādiem publiskiem veselības aprūpes pakalpojumiem kā asins donoru centra darbība, tai skaitā savākšana, apstrāde, uzglabāšana, piegāde; slimību noteikšana, tai skaitā onkoloģija, tuberkuloze, seksuāli transmisīvās un lipīgās ādas slimības; profilakse, tai skaitā imunizācija, potēšana; novērošana, tai skaitā zīdaiņu barošana, bērnu veselība; valsts sanitārā, higiēniskā un epidemioloģiskā uzraudzība, epidemioloģisko datu apkopošana, ģimenes plānošanas pakalpojumi.

Informācijas sagatavošanu un izplatīšanu par sabiedrības veselības jautājumiem; pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas koordinēšanu; AIDS izplatības ierobežošanu.

Sabiedrības veselības pakalpojumus, kurus speciālas komandas darba vietās, skolās vai citās nemedicīnas iestādēs sniedz klientu grupām, no kuriem vairums ir veseli; sabiedrības veselības pakalpojumus, kas nav saistīti ar slimnīcu, klīniku vai praktizējošu speciālistu; sabiedrības veselības pakalpojumus, kurus nesniedz kvalificēti ārsti; sabiedrības veselības laboratoriju pakalpojumus.

 

Neuzskaita:

Medicīniskās laboratorijas (07.240); laboratorijas, kas iesaistītas slimību cēloņu noteikšanā (07.500).

07.410

AIDS izplatības ierobežošana

07.420

Valsts higiēniskā un epidemioloģiskā uzraudzība

07.430

Pārtikas nekaitīguma nodrošināšana

07.440

Valsts sanitārā uzraudzība

07.450

Veselības veicināšana

07.460

Asins sagāde

07.470

Katastrofu medicīnas centra pakalpojumi

07.490

Pārējie veselības veicināšanas pasākumi, kas nav uzskaitīti iepriekš

07.500

Veselības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Lietišķo pētījumu un attīstības definīcijas ir sniegtas sadaļā ar funkcijas kodu 01.400 un 01.500.

07.600

Pārējā citur neklasificēta veselības aprūpe

 

Kodā 07.600 uzskaita:

Vadību, darbību un atbalstu tādām darbībām kā vispārējas veselības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, administrēšana, koordinācija un uzraudzība; veselības pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamo normatīvo aktu ieviešanu, ieskaitot ārstniecības iestāžu, ārstu, vidējā un jaunākā medicīniskā personāla atbilstības novērtēšanu; vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas izplatīšanu par veselību veidošanu.

Veselības jautājumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 07.100, 07.200, 07.300, 07.400 vai 07.500 funkcijas kodu.

07.610

Pārējā veselības aprūpes vadība

 

Kodā 07.610 uzskaita:

Vadību, darbību un atbalstu tādām darbībām kā vispārējas veselības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; veselības pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamo normatīvo aktu ieviešanu, tajā skaitā ārstniecības iestāžu, ārstu, vidējā un jaunākā medicīniskā personāla atbilstības novērtēšanu; vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par veselību; investīcijas veselības aprūpes vadībai.

07.620

Pārējie veselības aprūpes pakalpojumi

 

Kodā 07.620 uzskaita:

Veselības jautājumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 07.100, 07.200, 07.300, 07.400 vai 07.500 funkcijas kodu.

Investīcijas veselības aprūpei.

08.000

Atpūta, kultūra un reliģija

 

Kodā 08.000 uzskaita:

Valdības izdevumus atpūtai, kultūrai un reliģijai par pakalpojumiem, kurus sniedz atsevišķiem sabiedrības indivīdiem vai mājsaimniecībām individuāli (individuālie pakalpojumi) un pakalpojumus, kurus sniedz sabiedrībai kopumā (kolektīvie pakalpojumi).

Individuālie pakalpojumi ir attiecināti uz 08.100 un 08.200 funkcijas kodu; izdevumi par kolektīviem pakalpojumiem ir attiecināti uz 08.300 līdz 08.600 funkcijas kodu.

Kolektīvie pakalpojumi tiek sniegti sabiedrībai kopumā. Tie ietver tādas aktivitātes kā valdības politikas noteikšana un vadība; normatīvo aktu un standartu noteikšana un ieviešana par atpūtas un kultūras pakalpojumu sniegšanu; praktiskie pētījumi un eksperimentālā attīstība saistībā ar atpūtas, kultūras un reliģijas jautājumiem un pakalpojumiem.

08.100

Atpūtas un sporta iestādes un pasākumi

 

Kodā 08.100 uzskaita:

Atpūtas un sporta pakalpojumu sniegšanu; sportistu sagatavošanas centru, sporta skolu un citu sporta iestāžu darbības nodrošinājumu, sporta nodrošinājuma uzraudzību un regulēšanu, centralizētās grāmatvedības kārtošanu.

Pasākumu nodrošinājumu vai atbalstu, tai skaitā spēļu laukumi, tenisa korti, skriešanas celiņi, golfa laukumi, boksa ringi, slidošanas celiņi, vingrotavas; pasīvu sporta nodarbību vai pasākumu nodrošinājumu vai atbalstu, galvenokārt speciāli aprīkotas telpas kāršu spēlēm, galda spēlēm; atpūtas nodarbību nodrošinājumu vai atbalstu, tai skaitā parki, pludmales, kempingu vietas un ar tām saistītas nekomerciālas atpūtas bāzes, peldbaseini, publiskās pirtis mazgāšanās nolūkiem.

Dotācijas sporta pasākumu rīkošanai, komandas vai individuālu sacensību dalībnieku atbalstam.

Skatītāju uzņemšanas nodrošinājumu; nacionālu, reģionālu vai vietēju komandu pārstāvniecību sporta pasākumos.

 

Neuzskaita:

Zooloģiskos un botāniskos dārzus, akvārijus, kokaudzētavas un līdzīgas iestādes (08.200); atpūtas un sporta nodrošinājumu, kas saistīts ar izglītības iestādēm, klasificē attiecīgajā 09.000 kodā.

08.200

Kultūra

 

Kodā 08.200 uzskaita:

Kultūras pakalpojumu sniegšanu; kultūras nodrošinājuma uzraudzību un regulēšanu; centralizētu grāmatvedību un citus palīgdienestus.

Kultūras pakalpojumu sniegšanas nodrošinājumu vai atbalstu, tai skaitā bibliotēkas, muzeji, mākslas galerijas un izstāžu zāles, teātri un koncertzāles, kultūras nami un centri, pieminekļi, vēsturiskas ēkas un vietas, zooloģiskie un botāniskie dārzi, akvāriji, kokaudzētavas; kultūras pasākumu un programmu organizēšanu, darbību vai atbalstu, tai skaitā koncerti, skatuves iestudējumi un filmas, mākslas pasākumi.

Dotācijas ar mērķi atbalstīt individuālus māksliniekus, rakstniekus, dizainerus, komponistus un citus mākslas jomā strādājošos vai organizācijas, kuras iesaistītas kultūras pasākumu veicināšanā, – radošās savienības, kultūras biedrības, profesionālās organizācijas.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, lai galvenokārt piesaistītu tūristus.

Amatiermākslas kolektīvu vadītāju darba nodrošināšanu.

 

Neuzskaita:

Kultūras pasākumus, kurus paredzēts prezentēt aiz nacionālajām robežām (01.130); nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās tiek organizētas galvenokārt ar mērķi piesaistīt tūristus (04.730); kultūras materiālu izgatavošanu, lai tos izplatītu ar apraides palīdzību (08.300).

08.210

Bibliotēkas

 

Kodā 08.210 uzskaita:

Bibliotēkas pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanu, vadību un uzraudzību; bibliotēkas fondu papildināšanu; pasākumu organizēšanu.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, lai galvenokārt piesaistītu tūristus.

08.220

Muzeji un izstādes

 

Kodā 08.220 uzskaita:

Muzeju un izstāžu pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanu, vadību un uzraudzību; muzeju fondu papildināšanu un izstāžu organizēšanu; pasākumu organizēšanu.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, lai galvenokārt piesaistītu tūristus.

08.230

Kultūras centri, nami, klubi

 

Kodā 08.230 uzskaita:

Kultūras centru, namu, klubu pakalpojumu sniegšanu, vadību un uzraudzību.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, galvenokārt lai piesaistītu tūristus.

08.240

Teātri, izrādes un koncertdarbība

 

Kodā 08.240 uzskaita:

Teātru, izrāžu un koncertdarbības vadību un uzraudzību; darbību un atbalstu koncertu, skatuves iestudējumu organizēšanai.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, galvenokārt lai piesaistītu tūristus.

08.290

Pārējā citur neklasificētā kultūra

 

Kodā 08.290 uzskaita:

Pārējos iepriekš neklasificētus kultūras pasākumus un iestāžu (vēsturiskas ēkas, zooloģiskie un botāniskie dārzi, akvāriji u.c.) vadību un uzraudzību.

Tautas mākslas pašdarbību kolektīvu vadību un pedagoģiskā personāla atalgojuma nodrošināšanu.

Dotācijas, lai atbalstītu individuālus māksliniekus, rakstniekus, dizainerus, komponistus un citus mākslas jomā strādājošos vai organizācijas, kuras iesaistītas kultūras pasākumu veicināšanā, – radošās savienības, kultūras biedrības, profesionālās organizācijas.

Nacionālās, reģionālās vai vietējās svinības, ja tās netiek organizētas, galvenokārt lai piesaistītu tūristus.

08.300

Apraides un izdevniecības pakalpojumi

 

Kodā 08.300 uzskaita:

Apraides un izdevniecību pakalpojumu vadību, uzraudzību un regulēšanu; Nacionālās radio un televīzijas padomes darbību.

Apraides (radio, televīzija) un izdevniecību pakalpojumu sniedzēju darbību vai atbalstu.

Dotācijas, lai atbalstītu televīzijas vai radio apraides nodrošinājuma būvniecību vai iegūšanu; avīžu, žurnālu vai grāmatu tipogrāfijas, aprīkojuma vai materiālu izveidi vai iegādi; materiālu veidošanu apraidei un to prezentēšanu ar apraides palīdzību; ziņu un citas informācijas iegūšanu un apkopošanu; publicēto darbu izplatīšanai.

 

Neuzskaita:

Valdības izdevniecību birojus un tipogrāfijas (01.330); izglītības pakalpojumu sniegšanu, izmantojot radio vai televīzijas apraidi (09.000).

08.310

Radio un televīzija

 

Kodā 08.310 uzskaita:

Radio un televīzijas pakalpojumu vadību un uzraudzību; apraides laika regulēšanu un uzraudzību; Nacionālās radio un televīzijas padomes darbību.

Dotācijas, lai atbalstītu televīzijas vai radio apraides nodrošinājuma būvniecību vai speciālu tiesību iegūšanu; materiālu veidošanu apraidei un to prezentēšanu ar apraides palīdzību; ziņu un citas informācijas vākšanu un izplatīšanu.

08.311

Radio

 

Kodā 08.311 uzskaita:

Dotācijas, lai atbalstītu radio apraides nodrošinājuma būvniecību vai speciālu tiesību iegūšanu; materiālu veidošanu apraidei un to prezentēšanu ar apraides palīdzību; ziņu un citas informācijas vākšanu un izplatīšanu.

08.312

Televīzija

 

Kodā 08.312 uzskaita:

Dotācijas, lai atbalstītu televīzijas apraides nodrošinājuma būvniecību vai speciālu tiesību iegūšanu; materiālu veidošanu apraidei un to prezentēšanu ar apraides palīdzību; ziņu un citas informācijas vākšanu un izplatīšanu.

08.313

Radio un televīzijas darbība

 

Kodā 08.313 uzskaita:

Radio un televīzijas pakalpojumu vadību un uzraudzību; apraides laika regulēšanu un uzraudzību; Nacionālās radio un televīzijas padomes darbību.

08.330

Izdevniecība

 

Kodā 08.330 uzskaita:

Izdevniecību pakalpojumu vadību, uzraudzību un regulēšanu; izdevniecību pakalpojumu sniedzēju darbību vai atbalstu.

Dotācijas, lai atbalstītu avīžu, žurnālu vai grāmatu tipogrāfijas, aprīkojuma vai materiālu izveidi vai iegādi; materiālu veidošanu apraidei un to prezentēšanu ar apraides palīdzību; ziņu un citas informācijas vākšanu; publicēto darbu izplatīšanu.

08.400

Reliģiskie un citi sabiedriskie pakalpojumi

 

Kodā 08.400 uzskaita:

Nodrošinājuma sniegšanu reliģiskajiem un citiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, arī vadību, atbalstu to darbībai, uzturēšanai vai remontam.

Garīdznieku vai citu reliģisko institūciju amatpersonu apmaksu; atbalstu reliģisko procesiju veikšanai; dotācijas un subsīdijas, lai atbalstītu brālības, civilās, jaunatnes un sociālās organizācijas vai arodbiedrības un politiskās partijas.

08.500

Atpūtas, kultūras un reliģijas lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

 

Lietišķo pētījumu un attīstības definīcijas ir sniegtas funkcijas kodā 01.400 un 01.500.

08.600

Pārējie citur neklasificētie sporta, atpūtas, kultūras un reliģijas pakalpojumi

 

Kodā 08.600 uzskaita:

Sporta, atpūtas, kultūras un reliģijas lietu pārvaldi un vadību, ar šo jomu veicināšanu saistītas vispārējas politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšanu, vadību, koordināciju un uzraudzību; atpūtas un kultūras pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par atpūtu, kultūru un reliģiju.

Ar sportu, atpūtu, kultūru un reliģiju saistītus jautājumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 08.100, 08.200, 08.300, 08.400 vai 08.500 funkcijas kodu.

08.610

Pārējā sporta, atpūtas, kultūras un reliģijas vadība

 

Kodā 08.610 uzskaita:

Sporta, atpūtas, kultūras un reliģijas lietu pārvaldi un vadību, ar šo jomu veicināšanu saistītas vispārējas politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšanu, vadību, koordināciju un uzraudzību; atpūtas un kultūras pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas par atpūtu, kultūru un reliģiju veidošanu un izplatīšanu.

08.620

Pārējie sporta, atpūtas, kultūras un reliģijas pasākumi

 

Kodā 08.620 uzskaita:

Ar sportu, atpūtu, kultūru un reliģiju saistītus jautājumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 08.100, 08.200, 08.300, 08.400 vai 08.500 funkcijas kodu.

09.000

Izglītība

 

Kodā 09.000 uzskaita:

Valdības izdevumus izglītībai par pakalpojumiem, kas sniegti individuāli skolēniem un studentiem, un pakalpojumus, kas sniegti kolektīviem. Izdevumi par individuāliem pakalpojumiem attiecināti uz 09.100 līdz 09.600 funkcijas kodu; izdevumi par kolektīviem pakalpojumiem attiecināti uz 09.700 un 09.800 funkcijas kodu.

Kolektīvie izglītības pakalpojumi saistīti ar tādiem jautājumiem kā valdības politikas noteikšana un vadība; standartu noteikšana un ieviešana; izglītības iestāžu licencēšana un uzraudzība; praktiskie pētījumi un eksperimentālā attīstība saistībā ar izglītības jautājumiem un pakalpojumiem. Pieskaitāmos izdevumus, kas saistīti ar skolu, koledžu un citu mācību iestāžu vadību vai funkcionēšanu, uzskata par individuālajiem izdevumiem un klasificē 09.100 līdz 09.600 funkcijas kodā.

Izglītības iedalījums atbilst Apvienoto nāciju izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) izdotajā 1997.gada Starptautiskajā standarta izglītības klasifikācijā (ISCED-97International Standard Classification of Education) definētajām līmeņu kategorijām.

Tas ietver militārās skolas un koledžas, kurās mācību programma līdzinās civilo iestāžu programmai, policijas koledžas, kuras papildus policijas apmācībai piedāvā vispārējo izglītību un izglītības pakalpojumu sniegšanu, izmantojot radio vai televīzijas apraidi. Šāda veida izdevumi tiek klasificēti 09.100 līdz 09.500 funkcijas kodā.

09.100

Pirmsskolas izglītība un pamatizglītības 1.posms (ISCED-97 0. un 1.līmenis)

 

Kodā 09.100 uzskaita:

Pirmsskolas izglītības pakalpojumu sniegšanu atbilstoši izglītības klasifikācijas pirmsskolas izglītības pakāpei.

09.110

Pirmsskolas izglītība

 

Kodā 09.110 uzskaita:

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu pirmsskolas iestādēm, skolām un citām iestādēm, kuras sniedz pirmsskolas izglītības pakalpojumus atbilstoši ISCED-97
0.līmenim.

Bērnu apmācību vecumā no 3 gadiem.

Specializētās pirmsskolas iestādes bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.120

Vispārējā izglītība. Pamatizglītības 1.posma pakalpojumi

 

Kodā 09.120 uzskaita:

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu skolām un citām iestādēm, kuras sniedz izglītības pakalpojumus atbilstoši ISCED-97 1.līmenim.

Bērnu apmācību no 1.–4.klasei.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.200

Vispārējā un profesionālā izglītība

(ISCED-97 2. un 3.līmenis)

 

Kodā 09.200 uzskaita:

Vispārējo un profesionālo pamatizglītību, vispārējo vidējo izglītību un profesionālo vidējo izglītību.

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu mācību iestādēm, kuras sniedz pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības pakalpojumus. Stipendijas, dotācijas, kompensācijas, lai atbalstītu audzēkņus, ēdināšanu, izmitināšanu.

09.210

Vispārējā izglītība. Pamatizglītības 2.posms (ISCED-97 2.līmenis)

 

Kodā 09.210 uzskaita:

Pamatizglītības 2.posma (ISCED-97 2.līmeņa) izglītības pārvaldi un vadību, apmācīšanas nodrošināšanu.

Stipendiju un subsīdiju piešķiršanu, lai atbalstītu skolēnus un audzēkņus izglītības iegūšanai.

Pieaugušo un jauniešu vidējās izglītības zemākā līmeņa mācību iestādes.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.220

Profesionālā pamatizglītība (ISCED-97 2.līmenis)

 

Kodā 09.220 uzskaita:

Profesionālo pamatizglītību (ISCED-97 2.līmenis). Izglītības pārvaldi un vadību, apmācības nodrošināšanu. Stipendijas, dotācijas, kompensācijas, lai atbalstītu audzēkņus, ēdināšanu, izmitināšanu.

09.230

Vispārējā izglītība. Vidējā izglītība (ISCED-97 3.līmenis)

 

Kodā 09.230 uzskaita:

Vidējās izglītības apmācīšanu (ISCED-97 3.līmenis). Skolu un citu mācību iestāžu pārvaldi un vadību.

Stipendiju un dotāciju piešķiršanu, lai atbalstītu skolēnus un audzēkņus izglītības iegūšanai.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.240

Profesionālā vidējā izglītība (ISCED-97 3.līmenis)

 

Kodā 09.240 uzskaita:

Vidējo profesionālo izglītību (ISCED-97 3.līmenis).

Izglītības pārvaldi un vadību, apmācīšanas nodrošināšanu. Stipendijas, dotācijas, kompensācijas, lai atbalstītu audzēkņus, ēdināšanu, izmitināšanu.

09.300

Pēcvidējā (neaugstākā) izglītība (ISCED-97 4.līmenis)

 

Kodā 09.300 uzskaita:

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu mācību un citām iestādēm, kuras sniedz neaugstākās izglītības pakalpojumus atbilstoši ISCED-97 4.līmenim.

Stipendijas, dotācijas un kompensācijas ar mērķi atbalstīt audzēkņus, kuri iegūst pēcvidējo izglītību atbilstoši ISCED 4.līmenim.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.400

Augstākā (terciārā) izglītība (ISCED-97 5. un 6.līmenis)

 

Kodā 09.400 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu iestādēm, kuras sniedz augstākās izglītības pakalpojumus.

Stipendijas, dotācijas un kompensācijas, lai atbalstītu studentus, kuri apgūst augstākās izglītības programmas.

09.410

Augstākās (terciārās) izglītības 1.posms

 

Kodā 09.410 uzskaita:

Augstākās izglītības pirmā posma mācības atbilstoši ISCED-97 5.līmenim. Vadību, darbību vai atbalstu iestādēm, kuras sniedz augstākās izglītības pakalpojumus.

Stipendijas, dotācijas, kompensācijas, lai atbalstītu audzēkņus un studentus, kuri iegūst augstāko izglītību atbilstoši ISCED-97 5.līmenim.

09.420

Augstākās (terciārās) izglītības 2.posms

 

Kodā 09.420 uzskaita:

Augstākās izglītības otrā posma mācības atbilstoši ISCED-97 6.līmenim. Vadību, darbību vai atbalstu iestādēm, kuras sniedz augstākās izglītības pakalpojumus.

Stipendijas, dotācijas, kompensācijas, lai atbalstītu studentus, kuri iegūst augstāko izglītību atbilstoši ISCED-97 6.līmenim.

09.430

Studentu kreditēšana

09.500

Līmeņos nedefinētā izglītība

 

Kodā 09.500 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu tādām darbībām kā izglītības politikas, plānu, projektu, programmu un budžetu izstrādāšana, koordinācija un uzraudzība.

Izglītības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu, tajā skaitā izglītības iestāžu un programmu licencēšanu.

Vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par izglītību, semināru un konferenču organizēšanu.

Uzraudzību, darbību vai atbalstu iestādēm, kuras sniedz līmeņos nedefinētus izglītības pakalpojumus.

Stipendijas, dotācijas un kompensācijas, lai atbalstītu studentus, kuri apgūst līmeņos nedefinētas izglītības programmas.

 

Neuzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus (09.600).

09.510

Interešu un profesionālās ievirzes izglītība

 

Kodā 09.510 uzskaita:

Bērnu mūzikas un mākslas skolas, sporta fakultatīvās nodarbības, bērnu un jauniešu interešu iestādes, mācību priekšmetu olimpiādes, izglītības pasākumus.

09.520

Pedagogu profesionālās meistarības pilnveidošana

 

Kodā 09.520 uzskaita:

Pedagogu profesionālās meistarības pilnveidošanu.

09.600

Izglītības papildu pakalpojumi

 

Kodā 09.600 uzskaita:

Izglītības papildu pakalpojumus.

Vadību, pārbaudi, darbību vai atbalstu skolēnu un audzēkņu pārvadājumiem, ēdināšanai, izmitināšanai, medicīniskajai un stomatoloģiskajai aprūpei un pārējiem pakārtotajiem pakalpojumiem, kas paredzēti studentiem neatkarīgi no izglītības līmeņa.

 

Neuzskaita:

Skolas veselības novērošanas un profilakses pakalpojumus (07.400); stipendijas, dotācijas un kompensācijas naudā, lai segtu atbilstošo pakalpojumu izmaksas 09.100, 09.200, 09.300, 09.400 vai 09.500 funkcijas kodā.

09.700

Izglītības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

09.800

Pārējā citur neklasificētā izglītība

 

Kodā 09.800 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu tādām darbībām kā vispārējas izglītības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; izglītības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu, tai skaitā izglītības iestāžu licencēšanu; vispārējas informācijas, tehniskas dokumentācijas un statistikas veidošanu un izplatīšanu par izglītību.

Izglītības standartu, mācību programmu, mācību palīglīdzekļu un mācību grāmatu izstrādi, tai skaitā tulkošanu, rediģēšanu, recenzēšanu. Semināru, konferenču organizēšanu, veidlapu un normatīvo dokumentu izgatavošanu, mācību iestāžu akreditācijas īstenošanu.

Izglītības pasākumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 09.100, 09.200, 09.300, 09.400, 09.500, 09.600 vai 09.700 funkcijas kodu.

09.810

Pārējā izglītības vadība

 

Kodā 09.810 uzskaita:

Vadību, darbību vai atbalstu tādām darbībām kā vispārējas izglītības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; izglītības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu, ieskaitot izglītības iestāžu licencēšanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par izglītību.

09.820

Pārējie citur neklasificētie izglītības pakalpojumi

 

Kodā 09.820 uzskaita:

Izglītības standartu, mācību programmu, mācību palīglīdzekļu un mācību grāmatu izstrādi (tulkošanu, rediģēšanu, recenzēšanu). Semināru, konferenču organizēšanu, veidlapu un normatīvo dokumentu sagatavošanu, mācību iestāžu akreditācijas īstenošanu.

Izglītības pasākumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 09.100, 09.200, 09.300, 09.400, 09.500, 09.600 vai 09.700 funkcijas kodu.

10.000

Sociālā aizsardzība

 

Kodā 10.000 uzskaita:

Sociālās aizsardzības izdevumus par pakalpojumiem un transfertiem, kuri tiek sniegti atsevišķi indivīdiem un mājsaimniecībām, un izdevumus par kolektīviem pakalpojumiem. Izdevumus par individuālajiem pakalpojumiem un transfertiem uzskaita 10.100–10.700 funkcijas kodā; izdevumus par kolektīvajiem pakalpojumiem uzskaita 10.800 un 10.900 funkcijas kodā.

Kolektīvie sociālās aizsardzības pakalpojumi saistīti ar valdības politikas noteikšanu un vadību; sociālās aizsardzības sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu noteikšanu un ieviešanu. Praktiskos pētījumus un eksperimentālo attīstību saistībā ar sociālās aizsardzības jautājumiem un pakalpojumiem.

Sociālās aizsardzības funkcijas un to definīcijas atbilst Eiropas Kopienu statistikas biroja (Eurostat) izdotajai 1996.gada Integrētās sociālās aizsardzības statistikas Eiropas sistēmai (ISASES; ESSPROS – European System of Integrated Social Protection Statistics).

Veselības aprūpi klasificē 07.000 funkcijas kodā. Medicīnas preces un pakalpojumi, kas tiek sniegti individuālām personām, kuras saņem pabalstus naudā un natūrā saskaņā ar 10.100–10.700 funkciju kodu, klasificē 07.100, 07.720 un 07.730 funkcijas kodā.

10.100

Sociālā aizsardzība darbnespējas gadījumā

10.110

Sociālā aizsardzība pārejošas darbnespējas gadījumā

 

Kodā 10.110 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu ar slimības pabalstiem naudā vai natūrā, kas pilnībā vai daļēji aizvieto ienākumu zaudējumu pārejošas darbnespējas laikā saistībā ar slimību vai ievainojumu.

Sociālās aizsardzības shēmu vadību, darbību vai atbalstu.

Tādus naudas pabalstus kā vienotas likmes maksājumus vai ar ienākumiem saistītus slimības atvaļinājuma maksājumus, dažādus maksājumus, kas tiek sniegti, lai palīdzētu personām ar pārejošu darbnespēju saistībā ar slimību vai ievainojumu.

Tādus pabalstus natūrā kā palīdzību ikdienas darbos, kas tiek sniegta personām ar pārejošu darbnespēju saistībā ar slimību vai ievainojumu (palīdzība mājās, transporta nodrošinājums).

10.120

Sociālā aizsardzība invaliditātes gadījumā

 

Kodā 10.120 uzskaita:

Sociālās aizsardzības pabalstu (naudas vai natūrā) nodrošināšanu personām, kuras pilnībā vai daļēji ir nespējīgas iesaistīties ekonomiskajās aktivitātēs vai dzīvot normālu dzīvi sakarā ar fizisku vai garīgu spēju trūkumu, kas ir vai nu pastāvīgs, vai var turpināties ilgāk par minimālo norādīto periodu.

Sociālās aizsardzības shēmu vadību, darbību vai atbalstu.

Tādus naudas pabalstus kā darba nespējas pensijas; pensijas saskaņā ar speciāliem lēmumiem, kas tiek izmaksātas personām, jaunākām par standarta pensionēšanās vecumu; priekšlaicīgas pensionēšanās pabalstus, kas tiek izmaksāti vecākiem strādājošajiem, kuri dodas pensijā pirms standarta pensionēšanās vecuma sasniegšanas samazinātu darbspēju dēļ; aprūpes kompensācijas; komunālo pakalpojumu apmaksas kompensācijas; transporta kompensācijas; kompensācijas, kas izmaksātas personām ar ierobežotām darbspējām, kuras veic viņu stāvoklim piemērotu darbu vai iziet profesionālo apmācību; citus periodiskus vai vienreizējus maksājumus, kas izmaksāti personām ar ierobežotām darbspējām sociālās aizsardzības apsvērumu dēļ.

 

Sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumu darbā un arodslimībām.

Invalīdu uzturēšanās iestādes – pansionātus un aprūpes centrus garīgi slimām pieaugušām personām, specializētos invalīdu pansionātus un rehabilitācijas centrus, specializētos dienas centrus invalīdiem.

Sociālās palīdzības dienestu, kas neapgādā ar apmešanās vietu, sniegtos sociālās aprūpes pakalpojumus. Sociālās aprūpes māju teritoriālos centrus un nodaļas, dienas aprūpes centrus personām ar garīgiem traucējumiem, personām ar fiziskiem traucējumiem, krīzes centrus.

Sociālo un profesionālo rehabilitāciju – protezēšanas pasākumus, rehabilitācijas tehniskās palīgierīces un citus izstrādājumus, invalīdu arodapmācības un rehabilitācijas centrus, specializētas darbnīcas personām ar garīgiem traucējumiem un neredzīgām personām, kompensācijas invalīdiem ar mājokļa pielāgošanu saistīto izdevumu segšanu.

 

Neuzskaita:

Pabalstus naudā un natūrā, kas tiek izmaksāti personām ar ierobežotām darbspējām pēc noteikta pensionēšanās vecumu (10.200).

10.130

Darba devēja nodrošinātā sociālā aizsardzība

 

Kodā 10.130 uzskaita:

Normatīvajos aktos paredzētās izdienas pensiju izmaksas; pabalstu un kompensāciju izmaksas darbiniekiem, ja viņu veselībai nodarīts kaitējums, un vienreizēja pabalsta izmaksas bojā gājušo darbinieku neatraidāmiem mantiniekiem.

10.200

Atbalsts gados veciem cilvēkiem

 

Kodā 10.200 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu pabalstu veidā naudā vai natūrā pret risku, kas saistīts ar vecumu, tai skaitā ienākumu zudums, nepietiekami ienākumi, neatkarības trūkums, veicot dienas darbus, ierobežota piedalīšanās sociālajā un kopienas dzīvē.

Sociālās aizsardzības shēmu vadību, darbību vai atbalstu.

Tādus naudas pabalstus kā vecuma pensijas, kas izmaksātas personām, sasniedzot standarta pensionēšanās vecumu, paredzamās vecuma pensijas, kas tiek izmaksātas strādājošiem, kuri dodas pensijā pirms standarta pensionēšanās vecuma sasniegšanas, daļējas pensijas, kas tiek izmaksātas pirms vai pēc standarta pensijas vecuma sasniegšanas strādājošiem, kuri turpina strādāt, bet samazina darba stundu skaitu; aprūpes kompensācijas; citus periodiskus vai vienreizējus maksājumus, kas tiek izmaksāti, dodoties pensijā vai saistībā ar vecumu.

Tādus pabalstus natūrā kā mītne un uzturs, kas tiek sniegti gados veciem cilvēkiem specializētās iestādēs, – pansionātos, centros gados vecām personām vai paliekot ģimenēs attiecīgos apstākļos; gados veciem cilvēkiem sniegtu palīdzību, lai viņiem palīdzētu ar dienas darbiem, tai skaitā palīdzība mājās, transporta nodrošinājums; kompensācijas, kas izmaksātas personām, kuras pieskata gados vecu personu; dažādus pakalpojumus un preces, kas tiek sniegti gados veciem cilvēkiem, lai dotu viņiem iespēju piedalīties brīvā laika un kultūras pasākumos, ceļot vai piedalīties kopienas dzīvē.

Pensiju shēmas militārpersonām un valdības darbiniekiem.

 

Neuzskaita:

Priekšlaicīgas pensionēšanās pabalstus, kas tiek izmaksāti strādājošiem pirms standarta pensionēšanās vecuma sasniegšanas darbnespējas dēļ (10.120) vai bezdarba dēļ (10.500).

10.300

Atbalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā

 

Kodā 10.300 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu naudas pabalstu veidā vai ar pabalstiem natūrā personām, kuras ir aizgājēju apgādājamie, tai skaitā šo personu laulātie draugi, bijušie laulātie draugi, bērni, mazbērni, vecāki vai citi radinieki.

Sociālās aizsardzības shēmu pārraudzību, darbību vai atbalstu.

Tādus naudas pabalstus kā apgādnieku zaudējuma pensijas, apbedīšanas pabalstus, citus periodiskus vai vienreizējus maksājumus apgādājamiem.

Tādus pabalstus natūrā kā maksājumus bēru izdevumiem, dažādus pakalpojumus un preces, kas tiek sniegtas apgādājamiem, lai dotu viņiem iespēju piedalīties kopienas dzīvē.

10.400

Atbalsts ģimenēm ar bērniem

 

Kodā 10.400 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu naudas pabalstu veidā vai ar pabalstiem natūrā mājsaimniecībām ar apgādājamiem bērniem.

Sociālās aizsardzības shēmu pārraudzību, darbību vai atbalstu.

Tādus valsts sociālos vai valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus naudā ģimenēm ar bērniem kā maternitātes un paternitātes pabalstus, bērna piedzimšanas pabalstus; maternitātes atvaļinājuma pabalstus vecākiem; ģimenes vai bērna kopšanas pabalstus; citus periodiskus vai vienreizējus maksājumus, lai atbalstītu mājsaimniecības un palīdzētu tām segt konkrētu vajadzību izdevumus, piemēram, ģimenes ar vienu vecāku, vientuļās mātes vai ģimenes ar bērniem invalīdiem.

Valsts sociālos pabalstus naudā aizbildnim par bērna uzturēšanu, atlīdzības par aizbildņa vai audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Tādus pabalstus natūrā kā pajumte un uzturs, kas pirmsskolas vecuma bērniem tiek nodrošināts dienā vai daļā dienas; finanšu palīdzību saistībā ar aukles apmaksāšanu, kas pieskata bērnu dienā; pajumti un uzturu, kas ģimenēm un bērniem sniegta pastāvīgi, tai skaitā bāreņi, audžuģimenes; preces un pakalpojumus, kas mājās tiek sniegti bērniem vai tiem, kas tos aprūpē; dažādus pakalpojumus un preces, kas tiek sniegtas ģimenēm, jauniem cilvēkiem vai bērniem, piemēram, brīvdienu un brīvā laika centri.

10.500

Atbalsts bezdarba gadījumā

 

Kodā 10.500 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu personām, kuras spēj strādāt, ir gatavas strādāt, bet nespēj atrast piemērotu nodarbošanos.

Sociālās aizsardzības shēmu vadību, darbību vai atbalstu.

Tādus pabalstus naudā kā bezdarbnieku pabalstus un stipendijas; priekšlaicīgas pensionēšanās pabalstus, kas tiek izmaksāti vecākiem strādājošajiem, kuri dodas pensijā pirms standarta pensionēšanās vecuma sasniegšanas bezdarba vai darba vietu skaita samazināšanas dēļ, ko izraisa ekonomiski pasākumi. Kompensācijas noteiktām darbaspēka mērķa grupām, kuras piedalās apmācības shēmās, lai attīstītu viņu nodarbinātības potenciālu, atlaišanas kompensācijas, citus periodiskus vai vienreizējus maksājumus bezdarbniekiem, jo īpaši ilgstošajiem darba meklētājiem.

 

Tādus pabalstus natūrā kā mobilitātes un pārvākšanās maksājumus; profesionālo apmācību kvalifikācijas celšanai, kas tiek sniegta personām bez darba, vai pārkvalifikāciju personām, kurām ir risks zaudēt savu darbu, mitekli, pārtiku vai drēbes, kas tiek nodrošinātas bezdarbniekiem un viņu ģimenēm.

Profesionālās karjeras izvēles centru darbības nodrošināšanu; darba meklētāju klubu uzturēšanu un pakalpojumus. Valsts iemaksas bezdarba apdrošināšanai.

 

Neuzskaita:

Vispārējas programmas vai shēmas, lai palielinātu darbaspēka mobilitāti, samazinātu bezdarba līmeni vai veicinātu nodarbinātību personām ar traucējumiem vai citām grupām, kurām raksturīgs augsts bezdarbs (04.120); pabalsti naudā un natūrā, kas tiek izmaksāti bezdarbniekiem pēc standarta pensionēšanās vecuma sasniegšanas (10.200).

10.600

Mājokļa atbalsts

10.700

Pārējais citur neklasificēts atbalsts sociāli atstumtām personām

 

Kodā 10.700 uzskaita:

Sociālās nodrošināšanas pabalstus naudā vai palīdzību natūrā sociāli atstumtām personām, piemēram, personas ar zemiem ienākumiem, imigranti, vietējie pamatiedzīvotāji, bēgļi, no alkohola un citām vielām atkarīgie, kriminālas vardarbības upuri.

Sociālās aizsardzības shēmu vadību, darbību vai atbalstu.

Tādus naudas pabalstus kā ienākumu atbalstu un citus naudas maksājumus maznodrošinātām un neaizsargātām personām, lai palīdzētu novērst nabadzību vai lai palīdzētu grūtā situācijā, apbedīšanas pabalstus.

Tādu palīdzību natūrā kā īstermiņa un ilgtermiņa pajumte un uzturs, kas tiek sniegts trūcīgajiem un neaizsargātām personām; bezpajumtnieku patversmes; sociālās aprūpes centrus un sociālā servisa mājas; no alkohola un citām vielām atkarīgo personu rehabilitāciju; palīdzību neaizsargātām personām ar tādiem pakalpojumiem un precēm kā konsultēšana, dienas pajumte, palīdzība ikdienas darbos, pārtika, apģērbs, degviela.

10.800

Sociālās aizsardzības lietišķie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes

10.900

Pārējā citur neklasificētā sociālā aizsardzība

 

Kodā 10.900 uzskaita:

Sociālās apdrošināšanas un sociālās nodrošināšanas pārvaldi un vadību, atbalstu tādām darbībām kā darba tirgus vadība, vispārējas sociālās aizsardzības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; sociālās aizsardzības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo normatīvo aktu un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par sociālo aizsardzību.

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu naudas pabalstu veidā vai ar pabalstiem natūrā ugunsgrēku, plūdu, zemestrīču un citu miera laika katastrofu upuriem; pārtikas, aprīkojuma un citu krājumu iepirkšanu un uzglabāšanu izmantošanai ārkārtas gadījumā saistībā ar miera laika katastrofām; citus sociālās aizsardzības jautājumus un pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 10.100, 10.200, 10.300, 10.400, 10.500, 10.600, 10.700 vai 10.800 funkcijas kodiem.

10.910

Pārējās citur neklasificētās sociālās aizsardzības pārraudzība

 

Kodā 10.910 uzskaita:

Sociālās apdrošināšanas un sociālās nodrošināšanas pārvaldi un vadību, atbalstu tādām darbībām kā darba tirgus vadība, vispārējas sociālās aizsardzības politikas, plānu, programmu un budžetu izstrādāšana, vadība, koordinācija un uzraudzība; sociālās aizsardzības pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās likumdošanas un standartu sagatavošanu un ieviešanu; vispārējas un statistiskas informācijas, tehniskas dokumentācijas veidošanu un izplatīšanu par sociālo aizsardzību.

10.920

Pārējie citur neklasificētie sociālās aizsardzības pasākumi

 

Kodā 10.920 uzskaita:

Sociālās aizsardzības nodrošināšanu naudas pabalstu veidā vai ar pabalstiem natūrā ugunsgrēku, plūdu, zemestrīču un citu miera laika katastrofu upuriem; kompensācijas reabilitētiem pilsoņiem, pārtikas, aprīkojuma un citu krājumu iepirkšanu un uzglabāšanu izmantošanai ārkārtas gadījumā saistībā ar miera laika katastrofām; citus sociālās aizsardzības pakalpojumus, kurus nevar attiecināt uz 10.100, 10.200, 10.300, 10.400, 10.500, 10.600, 10.700 vai 10.800 funkcijas kodu.

Finanšu ministra vietā — veselības ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!