• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno komerctiesību saskaņotu ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2000., Nr. 386/389 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Komerclikuma pakāpenisku piemērošanu

Vēl šajā numurā

01.11.2000., Nr. 386/389

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno komerctiesību saskaņotu ieviešanu

Pirmdien, 30.oktobrī, Uzņēmumu reģistra (UR) galvenais valsts notārs Māris Gulbis tikās ar finansu ministru Gundaru Bērziņu, lai apspriestu Komerclikuma (KL) spēkā stāšanās kārtības likumprojektu un tā ieviešanu.

Tikšanās bija konstruktīva, un tajā puses apmainījās ar viedokļiem par KL ieviešanu, precizējot neskaidrības, kā arī apspriežot līdz šim nediskutētus priekšlikumus par KL ieviešanas optimizēšanu. Tikšanās noslēgumā G.Bērziņš atzina, ka nekavēs KL spēkā stāšanās kārtības likumprojektu virzīšanu Ministru kabinetā (MK) un Saeimā. Viņš ir pārliecināts, ka tam jāstājas spēkā pēc iespējas drīzāk — jo KL spēkā stāsies jau 2001.gada 1.janvārī. Ministrs arī atzina, ka pēc iespējas ātrāk Saeimā jāsāk debates par Komerclikuma ieviešanu.

M.Gulbis un G.Bērziņš arī apsprieda KL ieviešanai nepieciešamo finansējuma jautājumu: gan to, lai uzņēmējus atbrīvotu no valsts nodevas, sakārtojot sava uzņēmuma dokumentus atbilstoši KL, gan arī par finansējumu, kas nepieciešams pašam UR, lai izbūvētu informātikas sistēmu atbilstoši KL. UR galvenais valsts notārs lūdza ministru apsvērt iespēju uzņēmējus atbrīvot no valsts nodevas maksāšanas, iedalot līdzekļus no valsts budžeta.

M.Gulbis uzsvēra, ka UR līdz ar gatavošanos KL vēlas piemēroties arī elektronisko dokumentu ieviešanai, tādējādi uzņēmējiem atvieglojot dokumentu kārtošanu UR. Viņš izteica cerību, ka MK un Saeima atbalstīs likumprojektu par elektroniskajiem dokumentiem, ko pašreiz izstrādā darba grupa M.Gulbja vadībā.

Sarunas laikā UR vadītājs atgādināja ministram KL pieņemšanas un tā spēkā stāšanās kārtības likumprojekta vēsturi. UR uzņēmās iniciatīvu izstrādāt KL ieviešanas likumprojektu, redzot, ka KL spēkā stāšanās datums tuvojas, taču likumdevējs nav paredzējis tā spēkā stāšanās kārtību. "To varēja uzņemties izstrādāt arī jebkura cita valsts institūcija, tai skaitā Finansu ministrija," teica M.Gulbis.

"Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumprojekts tapis ļoti intensīvā režīmā, faktiski divu mēnešu laikā, ieskaitot tā saskaņošanu ar ministrijām. Taču mēs negribētu mainīt konceptuālo pieeju Komerclikuma ieviešanai — ka esošajām uzņēmējsabiedrībām tas tiek piemērots pakāpeniski," ministram klāstīja UR galvenā valsts notāra vietnieks Jānis Endziņš, kurš vadīja darba grupu, kas izstrādāja KL spēkā stāšanās likumprojektu.

Amatpersonas detalizētāk apsprieda uzņēmumu vienādo nosaukumu problēmu — savulaik UR nepietiekamās informatizācijas dēļ tika pieļauta uzņēmumu reģistrācija ar vienādiem nosaukumiem, 1996.gadā, kad UR sāka vadīt M.Gulbis, šo uzņēmumu skaits bija 6000, pašreiz UR ir ap 1200 uzņēmumu ar vienādiem nosaukumiem.

Saeima KL pieņēma 2000.gada 13.novembrī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!