• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu maksājumu zonu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2005., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas Republikas prezidents Arnolds Rītels, savas valstsvizītes ietvaros, uzrunājot Latvijas Saeimu 2005.gada 8.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

09.12.2005., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu maksājumu zonu Eiropas Savienībā

Eiropas Komisija ir ierosinājusi priekšlikumus, kas novāks pašreizējos juridiskos šķēršļus, lai ES varētu izveidot “Vienotu maksājumu zonu”, kas ES ekonomikai varētu ietaupīt aptuveni 50–100 miljardus eiro gadā. Mērķis ir padarīt pārrobežu maksājumus – ar kredītkarti, debetkarti, ar elektronisku bankas pārskaitījumu, ar tiešā debeta palīdzību vai citiem līdzekļiem – tikpat vieglus, lētus un drošus kā iekšzemes maksājumus vienas dalībvalsts ietvaros. Šobrīd katrai dalībvalstij ir savi maksājumu noteikumi, un maksājumu veikšanas gada izmaksas starp šīm sadrumstalotajām sistēmām ir 2–3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pakalpojumu sniedzējiem faktiski nav iespējas konkurēt un piedāvāt savus pakalpojumus visā ES. Ierosinātā direktīva, kas pazīstama ar nosaukumu „Jaunais tiesiskais regulējums”, garantēs godīgu un atklātu piekļuvi maksājumu tirgiem un paaugstinās un standartizēs patērētāju aizsardzību. Efektīvāks un konkurētspējīgāks maksājumu tirgus dos arī iespēju katram eiropietim maksāt mazāk par banku pakalpojumiem, kuru vidējās izmaksas gadā ES ir no 34 līdz pat 252 eiro. Patlaban dalībvalstīs pastāv milzīga cenu dažādība vieniem un tiem pašiem pakalpojumiem – vienā valstī pārskaitījums var būt bez maksas, bet citā tas var maksāt vairāk nekā desmit eiro ( Privāto klientu banku pakalpojumu pētījums par banku komisijām iekšzemes maksājumiem, 2005. gada septembris (http://europa.eu.int/comm/internal_market/payments/docs/reg-2001-2560/impact_en.pdf). Direktīva attiecas uz visām dalībvalstīm un visām ES valūtām, tajā pašā laikā nodrošinot vajadzīgo tiesisko platformu vienotas eiro maksājumu zonas (VEMZ) izveidošanai, ko ierosinājusi Eiropas Maksājumu padome. Mērķis ir vienoto maksājumu zonas izveidošana – vēlākais – līdz 2010.gadam.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs teica: “Vieglāki, lētāki un ātrāki maksājumi – vienotā maksājumu zona dos labumu ikvienam eiropietim un lielus naudas ietaupījumus ES ekonomikai 50–100 miljardu eiro gadā. Iespēja norēķināties par precēm un pakalpojumiem jebkurā vietā ES tāpat kā mājās radīs pilnīgi jaunu dimensiju ikviena cilvēka pirkumiem un arvien vairāk iesaistīs Eiropu mūsu visu ikdienas dzīvē. Vienkāršais un uzticamais tiesiskais regulējums, kuru mēs šodien ierosinām, ir liels solis uz šī mērķa īstenošanu. Mēs, cik vien iespējams, cieši sadarbosimies ar nozari un Eiropas Centrālo banku, lai nodrošinātu, ka tas notiks līdz 2010.gadam. Es paļaujos uz to, ka darbu paātrinās banku nozare, kas ir atbildīga par tehnisko šķēršļu novākšanu ceļā uz vienotu eiro maksājumu zonu.”

Ieguvumi

Ierosinātās direktīvas mērķis ir izveidot modernu un saskaņotu tiesisko regulējumu integrētam maksājumu tirgum ES. Šis vienoto noteikumu kopums dos iespēju patērētājiem iepirkties, pamatojoties uz informētu izvēli.

Tas samazinās tiesiskās atbilstības izmaksas maksājumu pakalpojumu sniedzējiem un veicinās arī konkurenci to starpā, jo būs lielākas izvēles iespējas un nepastāvēs atšķirības starp iekšzemes un pārrobežu maksājumu sistēmām. Piemēram, pēc direktīvas pieņemšanas tiešā debeta pakalpojumus (parasts un ekonomiski izdevīgs veids, kā apmaksāt gāzes, ūdens un telefona rēķinus) varēs veikt pāri valstu robežām. Eiropas Savienībā pagaidām tas nav iespējams.

Direktīvas īpašās priekšrocības ir šādas:

Konkurences veicināšana starp valstu maksājumu tirgiem, atverot tirgus visiem atbilstošiem pakalpojumu sniedzējiem un nodrošinot līdzvērtīgus darbības noteikumus. Direktīva ļauj labāk kontrolēt naudas pārvedumu darbības, tajā pašā laikā veicinot jauninājumus.

Lielāka tirgus pārskatāmība gan pakalpojumu sniedzējiem, gan lietotājiem, pateicoties vienkāršotam un pilnībā saskaņotam noteikumu kopumam attiecībā uz informācijas prasībām, kas aizstās atšķirīgos valstu noteikumus.

Standartizētas tiesības un pienākumi maksājumu pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem ES, stingri uzsverot patērētāju augstu aizsardzības līmeni. Tas nozīmē arī obligātu, pēc noklusējuma maksājumu izpildes vienas dienas termiņu, maksājumu pakalpojumu sniedzēja atbildību par pareizu maksājumu veikšanu un garantiju, ka tie tiks veikti pilnībā un laikus.

Šie priekšlikumi balstīti uz ietekmes plašu novērtējumu un apspriešanos. Lai iegūtu sīkāku informāciju, skatiet biežāk uzdotos jautājumus (MEMO/05/461). Ierosinātā direktīva ir pieejama tīmekļa vietnē:
http://europa.eu.int/comm/internal_market/payments/framework/index_en.htm

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!