• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 6. decembra noteikumi Nr. 916 "Noteikumi par kārtību, kādā tirgus uzraudzības iestādes informē Patērētāju tiesību aizsardzības centru par veiktajiem pasākumiem, kas ierobežo vai liedz preču laišanu apgrozībā, un kādā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs saņemto informāciju nosūta Eiropas Komisijai un rīkojas ar informāciju, kas saņemta no Eiropas Komisijas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2005., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123128

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.917

Kārtība, kādā Latvijas Zvērinātu notāru padome sniedz pārskatu par zvērinātu notāru veiktajām darbībām

Vēl šajā numurā

08.12.2005., Nr. 196

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 916

Pieņemts: 06.12.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.916

Rīgā 2005.gada 6.decembrī (prot. Nr.72 3.§)
Noteikumi par kārtību, kādā tirgus uzraudzības iestādes informē Patērētāju tiesību aizsardzības centru par veiktajiem pasākumiem, kas ierobežo vai liedz preču laišanu apgrozībā, un kādā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs saņemto informāciju nosūta Eiropas Komisijai un rīkojas ar informāciju, kas saņemta no Eiropas Komisijas
Izdoti saskaņā ar Preču un pakalpojumu drošuma likuma 16.panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tirgus uzraudzības iestādes, kā arī mui­tas iestādes un Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – tirgus uzraudzības un kontroles iestādes) informē Patērētāju tiesību aizsardzības centru (turpmāk – centrs) par veiktajiem pasākumiem, kas ierobežo vai liedz preču laišanu apgrozībā, un kārtību, kādā centrs saņemto informāciju nosūta Eiropas Komisijai un rīkojas ar informāciju, kas saņemta no Eiropas Komisijas.
2. Šie noteikumi neattiecas uz informācijas apmaiņu par zālēm, veterinārfarmaceitiskiem produktiem, medicīniskām ierīcēm, medicīniskām precēm, medicīniskām in vitro diagnostikas ierīcēm un pārtiku.
3. Informācijas apmaiņa starp centru un tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm par precēm vai pakalpojumiem notiek gadījumā, ja tirgus uzraudzības un kontroles iestāde veic pasākumus atbilstoši Preču un pakalpojumu drošuma likuma 13.pantā noteiktajām prasībām vai rīkojas atbilstoši 1993.gada 8.februāra Padomes Regulas Nr.339/93 par tādu produktu pārbaudēm attiecībā uz atbilstību drošības noteikumiem, kurus importē no trešajām valstīm, 2.pantā noteiktajām prasībām.
4. Tirgus uzraudzības un kontroles iestāde informē centru arī gadījumā, ja tā ir saņēmusi ražotāja, izplatītāja vai pakalpojumu sniedzēja informāciju par precēm, kas rada risku, kurš nav savienojams ar vispārējām drošuma prasībām, un attiecīgā prece vai lieta ir izplatīta arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Attiecīgā tirgus uzraudzības iestāde informē informācijas sniedzēju – ražotāju, izplatītāju vai pakalpojumu sniedzēju –, ka tā minēto informāciju ir nosūtījusi centram.
II. Informācijas apmaiņa starp tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm un centru Latvijas ātrās apmaiņas informācijas sistēmas LRAPEX ietvaros
5. Informācijas apmaiņa starp centru un tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm Latvijā notiek Latvijas ātrās apmaiņas informācijas sistēmas LRAPEX (turpmāk – informācijas sistēma) ietvaros. Tā ir elektroniska informācijas apmaiņas sistēma, kas ietver paziņojumu un atbilžu veidlapas un lietotāja rokasgrāmatu.
6. Centrs sniedz palīdzību tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm informācijas sistēmas izmantošanā un nodrošina tās darbību.
7. Ja informācijas sistēma tehnisku problēmu dēļ nedarbojas, tirgus uzraudzības un kontroles iestādes informāciju centram nosūta jebkurā citā tehniski iespējamā veidā.
8. Sniedzot centram informāciju, tirgus uzraudzības un kontroles iestādes novērtē preču vai pakalpojumu risku atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par preču un pakalpojumu drošumu un prasībām, kas noteiktas ar 2004.gada 29.aprīļa Eiropas Komisijas lēmumu 2004/418/EK apstiprinātajās Vadlīnijās darbam ar Kopienas Informācijas ātrās apmaiņas sistēmu (RAPEX) un Direktīvas 2001/95/EK par vispārējo preču drošumu 11.pantā paredzētajiem ziņojumiem.
9. Tirgus uzraudzības un kontroles iestādes, informējot centru par pasākumiem, kas veikti, lai ierobežotu vai liegtu preču laišanu apgrozībā, vienlaikus sniedz centram arī informāciju par attiecīgo preču radīto risku un par to, vai tā ietekme var izpausties Eiropas Savienībā.
10. Tirgus uzraudzības un kontroles iestādes ir atbildīgas par paziņojumā iekļautās informācijas pamatotību un precizitāti.
III. Informācijas apmaiņa starp centru un Eiropas Komisiju Kopienas ātrās informācijas apmaiņas sistēmas RAPEX ietvaros
11. Pēc tirgus uzraudzības un kontroles iestādes informācijas saņemšanas par pasākumiem, kas veikti, lai ierobežotu vai liegtu preču laišanu apgrozībā, centrs par to informē Eiropas Komisiju, izmantojot Kopienas ātrās informācijas apmaiņas sistēmu RAPEX (turpmāk – RAPEX sistēma), ja attiecīgo preču radītais risks un tā ietekme var izpausties Eiropas Savienībā.
12. Centrs un tirgus uzraudzības un kontroles iestādes, sagatavojot ziņojumu vai sniedzot atbildi uz RAPEX sistēmas paziņojumu, ievēro ar 2004.gada 29.aprīļa Eiropas Komisijas lēmumu 2004/418/EK apstiprinātajās Vadlīnijās darbam ar Kopienas Informācijas ātrās apmaiņas sistēmu (RAPEX) un Direktīvas 2001/95/EK par vispārējo preču drošumu 11.pantā paredzētajiem ziņojumiem noteiktos atbildes sniegšanas termiņus un sniedz norādīto informāciju.
13. Pēc paziņojuma saņemšanas no Eiropas Komisijas centrs informē attiecīgo tirgus uzraudzības un kontroles iestādi, kuras pienākums ir pārbaudīt saņemto informāciju un, ja nepieciešams, veikt darbības atbilstoši normatīvajos aktos par preču un pakalpojumu drošumu noteiktajām prasībām.
14. Ja Eiropas Komisijas paziņojumā ir pieprasīta steidzama rīcība un konstatēts nopietns preču risks patērētājiem, tirgus uzraudzības un kontroles iestāde, izmantojot informācijas sistēmu, sniedz centram atbildi par veikto tirgus uzraudzības pasākumu rezultātiem. Centrs šo informāciju nosūta Eiropas Komisijai.
15. Centrs un tirgus uzraudzības un kontroles iestādes nodrošina, lai Komisija ar tām varētu nekavējoties sazināties, ja nepieciešama steidzama rīcība.
16. Tirgus uzraudzības un kontroles iestādes sagatavo ziņojumu vai sniedz atbildi uz RAPEX sistēmas paziņojumu neatkarīgi no tā, vai ražotājs, izplatītājs vai pakalpojumu sniedzējs ir uzsācis pārsūdzības procedūru.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 3.decembra Direktīvas 2001/95/EK par produktu vispārēju drošumu.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!