• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akcīzes nodokļa piemērošanu dārgmetāliem un to izstrādājumiem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2000., Nr. 380/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

Par sociālās apdrošināšanas iemaksu parādiem 2000. gada 1. oktobrī

Vēl šajā numurā

27.10.2000., Nr. 380/383

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.2.2/18125

Pieņemts: 16.10.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Nr.15.2.2/18125 Rīgā 2000.gada 16.oktobrī

Par akcīzes nodokļa piemērošanu dārgmetāliem un to izstrādājumiem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem

Sakarā ar nodokļu maksātāju uzdotajiem jautājumiem par akcīzes nodokļa piemērošanu dārgmetāliem un to izstrādājumiem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem un papildu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 4.maija vēstulei Nr.15.2.2/7726 paskaidrojam.

Saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 4.panta 2.punktu, akcīzes nodokļa maksātāji ir akcīzes preču ražotnes turētāji šajā likumā noteiktajos gadījumos. Savukārt likuma 9.panta pirmā daļa nosaka, ka akcīzes nodokli aprēķina akcīzes precēm, kuras ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā vai izved no akcīzes preču ražotnes.

Akcīzes preču ražotne ir vieta, kur akcīzes preču ražotnes turētājs ražo, izgatavo, apstrādā, pārstrādā, uzglabā, ieved, saņem vai nosūta akcīzes preces, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu.

Likuma 12.panta pirmās daļas 3.punkts nosaka, ka akcīzes preču ražotnes turētājam atļauts atlikto nodokļa maksāšanu piemērot aprēķinātajam nodoklim par akcīzes precēm, kuras ieved citā tās pašas preču grupas akcīzes preču ražotnē.

Ministru kabineta 2000.gada 18.jūlija noteikumu nr.238 "Noteikumi par atsevišķu likuma "Par akcīzes nodokli" normu piemērošanu" 35.punktu nosaka, ka likuma 12.panta pirmās daļas 3.punktu piemēro, ja akcīzes preces pārvieto uz citu tā paša akcīzes preču ražotnes turētāja īpašumā, valdījumā vai nomā esošu akcīzes preču ražotni vai uz cita akcīzes preču ražotnes turētāja īpašumā, valdījumā vai nomā esošu akcīzes preču ražotni.

Akcīzes preču ražotnes turētājs, kas veic iepriekš minēto darbību, nemaksā aprēķināto akcīzes nodokli, ja iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam dokumentus, kas apliecina, ka akcīzes preces ir saņemtas akcīzes preču ražotnē.

Ja akcīzes preces tiek pārvietotas no vienas ražotnes uz citu, piemērojot atliktās nodokļa maksāšanas kārtību, tad akcīzes preču ražotnes turētājam, kurš piegādā šīs preces, akcīzes nodoklis nav jāapmaksā. Bet, ja akcīzes preču ražotnes turētājs ir iegādājies, piemēram, zelta auskaru detaļas un briljantus, nomaksājot piegādātājam akcīzes nodokli, tad, komplektējot tos un pēc tam pārdodot gatavos izstrādājumus, tam ir jāaprēķina akcīzes nodoklis no realizācijas cenas, izvedot akcīzes preces no akcīzes preču ražotnes. Apmaksātais pēc piegādātāju rēķiniem akcīzes nodoklis akcīzes preču ražotnes turētājam ir jāiekļauj gatavo izstrādājumu pašizmaksā.

Akcīzes preču ražotnes turētājs aprēķina akcīzes nodokli arī par tiem no akcīzes preču ražotnes izvestajiem juvelierizstrādājumiem no dārgmetāliem, kurus ražotājs iegādājies no fiziskām vai juridiskām personām to pārstrādei. Akcīzes nodokli aprēķina un maksā no juvelierizstrādājumu realizācijas cenas, kas norādīta pavaddokumentos vai rēķinā.

Ja akcīzes preču ražotnes turētājs izgatavo juvelierizstrādājumus tikai no pasūtītāja – fiziskas vai juridiskas personas – materiāla, veicot to pārstrādi vai apstrādi, akcīzes nodoklis šajā gadījumā nav jāaprēķina, jo pakalpojumu sniegšana nav akcīzes nodokļa objekts. Ar akcīzes nodokli apliek tikai tos dārgmetālus un dārgakmeņus, kurus akcīzes preču ražotnes turētājs pievieno (iestrādā) pasūtītāja materiālam.

Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietnieks G.Zaķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!