• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 22. novembra noteikumi Nr. 891 "Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.893

Noteikumi par kārtību un termiņiem pārejai uz slēgto astoņciparu numerācijas shēmu

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 891

Pieņemts: 22.11.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.891

Rīgā 2005.gada 22.novembrī (prot. Nr.68 44.§)

Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma pensijas

Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 41.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1.Noteikumi nosaka ikmēneša piemaksas apmēru pie vecuma pensijas par apdrošināšanas stāžu (turpmāk — piemaksa), kā arī piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Piemaksa ir atkarīga no:

2.1.Latvijā valsts piešķirtās (pārrēķinātās) vecuma pensijas apmēra;

2.2. Latvijas institūciju piešķirtās pensijas vai tās daļas apmēra;

2.3.kopējā apdrošināšanas stāža, kas Latvijā ņemts vērā, nosakot tiesības uz vecuma pensiju;

2.4. apdrošināšanas stāža (pilnos gados), kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim un par kuru Latvijā ir aprēķināta vecuma pensija;

2.5. Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs un valstīs, ar kurām noslēgti starptautiski līgumi sociālās drošības jomā, piešķirtās pensijas vai tās daļas apmēra.

3. Ja vecuma pensija ir noteikta invaliditātes pensijas vai izdienas pensijas apmērā, tad, nosakot tiesības uz piemaksu, ņem vērā attiecīgi invaliditātes pensijas vai izdienas pensijas apmēru.

4. Piemaksa nav vecuma pensijas sastāvdaļa, un tās apmēru nepārskata, izņemot šo noteikumu 6.punktā minēto gadījumu.

II. Piemaksas apmēra noteikšana un piemaksas piešķiršana

5. Piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu ir 19 santīmu. Piemaksas apmēru pie konkrētās vecuma pensijas nosaka, minēto summu reizinot ar šo noteikumu 2.4.apakšpunktā minēto apdrošināšanas stāžu.

6. Ja apdrošināšanas stāžs, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, pēc piemaksas piešķiršanas tiek papildināts un atbilstoši pārrēķināta vecuma pensija, un pēc pārrēķināšanas tās apmērs nepārsniedz 105 latus, tad attiecīgi pārrēķina arī piemaksu.

7. Piemaksu piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk — aģentūra), pamatojoties uz tās rīcībā esošo šo noteikumu 2.punktā minēto informāciju.

8.Piemaksu piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz piemaksu (vecuma pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas) diena), bet ne agrāk kā ar dienu, kad stājas spēkā šie noteikumi. Piemaksu piešķir uz mūžu, izņemot šādus gadījumus, kad tiek zaudētas tiesības uz piemaksu:

8.1. ja vecuma pensijas saņēmējs izbrauc no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;

8.2.ja saņemta informācija par pensiju vai tās daļu, kas ietekmē tiesības uz piemaksu un ko piešķīrusi Latvijas institūcija, Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai valsts, ar kuru Latvijai ir noslēgti starptautiski līgumi sociālās drošības jomā.

9. Lēmumu par piemaksas piešķiršanu aģentūra pieņem mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par vecuma pensijas piešķiršanu (pārrēķināšanu).

10. Lēmuma pieņemšanu par piemaksas piešķiršanu atliek šādos gadījumos:

10.1. ja vecuma pensija tiek izmaksāta avansā atbilstoši likuma “Par valsts pensijām” 33.pantam, — līdz dienai, kad tiek pieņemts lēmums par vecuma pensijas piešķiršanu;

10.2.ja aģentūra nav saņēmusi visu šo noteikumu 2.punktā minēto informāciju, — līdz dienai, kad aģentūra saņem nepieciešamo informāciju, bet ne ilgāk par Administratīvā procesa likuma 64.pantā otrajā daļā noteikto administratīvā akta izdošanas termiņu.

11.Latvijas institūcijas, kas piešķir izdienas pensijas, par izdienas pensijas daļas apmēru paziņo aģentūrai 10 dienu laikā pēc izziņas saņemšanas par vecuma pensijas apmēru. Lauku atbalsta dienests, kas piešķir priekšlaicīgo pensiju, par tās apmēru paziņo aģentūrai 10 dienu laikā no attiecīgās pensijas piešķiršanas dienas.

12. Lēmumu par piemaksas piešķiršanu (pārrēķināšanu), tās izmaksas pārtraukšanu vai atjaunošanu vai par atteikumu piešķirt piemaksu vecuma pensijas saņēmējs ir tiesīgs apstrīdēt un pārsūdzēt likuma “Par valsts pensijām” 29.pantā noteiktajā kārtībā.

III. Piemaksas izmaksa

13. Piemaksu izmaksā vienlaikus ar vecuma pensiju likuma “Par valsts pensijām” 32.panta pirmajā un otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

14. Piemaksu neizmaksā, ja pēc noteiktā invaliditātes termiņa beigām personai invaliditāti nosaka atkārtoti un tiek atjaunota vecuma pensija invaliditātes pensijas apmērā, pie kuras nav piešķirta piemaksa. Ja personai invaliditāti atkārtoti nenosaka, viņa zaudē tiesības uz vecuma pensiju invaliditātes pensijas apmērā un piemaksas izmaksu atjauno ar dienu, kad tiek atjaunota vecuma pensijas izmaksa.

15. Šo noteikumu 8. un 14.punktā minētajos gadījumos piemaksas izmaksu pārtrauc ar nākamo mēnesi, kas seko mēnesim, kurā aģentūrai ir kļuvusi zināma informācija, kuras dēļ piemaksas izmaksa pārtraucama.

16. Ja piemaksa noteikta pie priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas:

16.1. izmaksājot piemaksu, piemēro likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 30. un 31.punktu;

16.2. piemaksas saņēmējam attiecībā uz piemaksas saņemšanu ir tādi paši pienākumi, kādi noteikti likuma “Par valsts pensijām” 34.pantā.

17. Ja šo noteikumu 16.punktā minētajā gadījumā radusies piemaksas pārmaksa, ieturējumus no piemaksas izdara likuma “Par valsts pensijām” 36.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktajā kārtībā. Ja piemaksas izmaksa ir pārtraukta, piemaksas pārmaksu ietur no pensijas.

18. Ja piemaksas saņēmējs miris, attiecībā uz piemaksu piemēro likuma “Par valsts pensijām” 37.pantu.

IV. Noslēguma jautājumi

19.Personām, kurām ar 2006.gada 1.janvāri ir tiesības uz piemaksu, piemaksu piešķir ar minēto datumu, bet izmaksā kopā ar 2006.gada februāra piemaksu.

20. Noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Labklājības ministra vietā — bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!