• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai skaista Latvijas nākotnes ainava. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2000., Nr. 380/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12226

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (23.10.2000. - 29.10.2000.)

Vēl šajā numurā

27.10.2000., Nr. 380/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai skaista Latvijas nākotnes ainava

GRAMATA.JPG (29215 BYTES) Vakar, 26. oktobrī, Valsts meža dienests (VMD) rīkoja jaunas grāmatas atvēršanas svētkus. Savu ceļu pie lietotājiem — meža apsaimniekotājiem, zemniekiem, teritorijas plānotājiem, ainavu arhitektiem, pašvaldību darbiniekiem, studentiem un ikviena, kam nav vienaldzīga Latvijas ainavas nākotne, — uzsāk "Rokasgrāmata meža ainavas plānošanai un dizainam".

"Rokasgrāmata meža ainavas plānošanai un dizainam" iznākusi "Phare" projekta "Institucionālais atbalsts privātās mežsaimniecības attīstībai" ietvaros. Tās autori ir pasaulē pazīstamais Skotijas ainavu arhitekts Saimons Bells un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes asociētais profesors Oļģerts Nikodemus. Viņš "Latvijas Vēstnesim" teica:

— Darbs pie šā izdevuma sākās pirms gada, kad pērnajā rudenī Saimons Bells ieradās Latvijā. Grāmata tapusi, gan pateicoties VMD, kas finansēja izdošanu, gan "Phare" projektam, kura ietvaros bija paredzēta sadarbība starp Latvijas un Skotijas speciālistiem. Tas bija ļoti svarīgi. Man prieks par to, ka ar šo sadarbību esam apmierināti ne tikai mēs, bet arī skotu kolēģi, un arī viņi vēlas kopīgo darbu turpināt.

Vēl O.Nikodemus bilda, ka sadarbību noteikti veicinājušas kolēģa cilvēciskās īpašības. Jo S.Bells ieradies Latvijā nevis ar domu tikai mācīt, bet vispirms iepazīt un tikai pēc tam savas idejas pielāgot Latvijas tradīcijām.

Grāmatas pielikumā apskatāmi materiāli no Cēsu rajona Taurenes pagasta lauksaimniecības zemju apmežojuma dizaina, kurā, pamatojoties uz pagasta teritorijas plānojumu, apmežotas erozijai pakļautās un skartās zemes. Lauku ainavas plānošana ir būtiska, lai saglabātu Latvijai raksturīgo ainavu, īpaši situācijā, kad lauksaimniecībā izmantojamā zeme daudzviet netiek apstrādāta. Kā vēsta statistika, 1999. gadā Latvijā netika apstrādāti 17,5 procenti no lauksaimniecībā izmantojamo zemju platībām. Izeja no situācijas, kad palielinās atmatā aizlaisto zemju apjoms, meklējama Eiropas valstu pieredzē — zemes racionālas izmantošanas nolūkā gan neizmantojamās lauksaimniecības, gan mazauglīgās, gan arī erozijas skartās teritorijas vēlams apmežot. Šis process ir sācies arī Latvijā, un tieši no šodienas cilvēkiem ir atkarīgs, kādas nākotnē izskatīsies Latvijas lauku teritorijas — vai tās būs gaumīgi ierīkotas un prasmīgi koptas, piesaistot Latvijas iedzīvotāju un arī tūristu interesi.

Skotijas eksperts S.Bells atzinās, ka, braucot pirmo reizi uz Latviju, nebija domājis, ka izveidosies tik lieliska sadarbība. Taču te viņš saticis sev radniecīgu dvēseli — Oļģertu Nikodemu. Un arī to darbu, kas ainavu plānošanas ziņā Latvijā jau paveikts. Tiesa, bijis jāizstrādā terminoloģija, kopīga valoda, lai precīzi un niansēti cits citu saprastu un lai kopīgais darbs būtu veiksmīgs. Un, viņaprāt, tas ir izdevies lieliski.

"Rokasgrāmata meža ainavas plānošanai un dizainam" iznākusi 2000 eksemplāros, un tās iespiešanas izdevumi ir 4,5 tūkstoši latu. VMD ģenerāldirektors Otto Žvagiņš "Latvijas Vēstnesim" teica:

— Tā kā grāmatas radīšana notika "Phare" projekta ietvaros, tad nevaru pateikt, cik izmaksāja visa grāmatas sagatavošana. Jo šajā projektā nebija paredzēta grāmatas izdošana. Taču VMD ietaupīja līdzekļus, ko novirzīja grāmatas tehniskajai izdošanai. Taču neviens no grāmatas eksemplāriem netiks pārdots, jo grāmata tapusi par "Phare" finansējumu, un VMD ir budžeta iestāde, kas arī grāmatas netirgo. Ja cilvēkiem ir interese par šo izdevumu, lai dodas pie sava mežsarga, jo visiem mežsargiem ir pa grāmatas eksemplāram. Daļa laidiena tiks bez atlīdzības izsūtīta arī mācību iestādēm, un diemžēl jau šodien varu konstatēt, ka jaunā rokasgrāmata kļūst par bibliogrāfisku retumu. Ja varēsim, tad izdosim atkārtotu "Rokasgrāmatas meža ainavas plānošanai un dizainam" metienu. Ja nu ir liela interese no kādas citas institūcijas, piemēram, no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, tad varam dot iespēju izdot šo grāmatu papildus.

Viens no rokasgrāmatas autoriem — Oļģerts Nikodemus, vaicāts par iespējamo turpmāko sadarbību ar Skotijas speciālistiem, atbildēja:

— Turpinājums ainavu plānošanai varētu būt meža un ainavu ekoloģijas kurss, un ļoti iespējams, ka nākamā kopīgā grāmata varētu tapt tieši par šo tematu. Tāda doma mums ir, bet vēl ir daudz neskaidru jautājumu, tajā skaitā arī par iespējamo finansējumu.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!