• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ANO Pasaules informācijas sabiedrības sanāksmē (Tunisijas posmā) Tunisā 2005.gada 16.novembrī:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2005., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.11.2005., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ANO Pasaules informācijas sabiedrības sanāksmē (Tunisijas posmā) Tunisā 2005.gada 16.novembrī:

Jūsu ekselence prezident Ben Alī kungs! Jūsu ekselence Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra kungs! Jūsu ekselence Starptautiskās elektrosakaru savienības ģenerālsekretāra kungs! Valstu un valdību vadītāji, ministru kungi! Dāmas un kungi!
Es esmu ļoti pagodināta un priecīga uzrunāt Pasaules informācijas sabiedrības samita Tunisā plenārsēdi, kuras sagatavošanā Latvijai bija aktīva un nozīmīga loma. Es jūtos gandarīta, ka šis unikālais samits ir pulcējis tik daudzus izcilus pārstāvjus no nacionālajām valdībām, starptautiskajām institūcijām, privātā sektora, zinātnieku aprindām un pilsoniskās sabiedrības. Es no sirds ceru, ka šis samits sasniegs savu mērķi veicināt informācijas tehnoloģiju pakalpojumu lietošanu visā pasaulē, kas iedzīvotājiem sniegtu iespēju pilnībā izmantot savu potenciālu dalīties zināšanās, samazināt digitālo plaisu un stimulēt sabiedrības kohēziju.
Ja mēs patiesi vēlamies sasniegt tūkstošgades attīstības mērķus, kas tika izvirzīti 2000.gadā, tad lēmumiem, kas tiek ieņemti abos šā samita posmos, jātiek iemiesotiem konkrētās darbībās un politiskos lēmumos. Cerības, kas liktas uz šo Tunisas samitu, ir lielas, it sevišķi attiecībā uz tādiem jautājumiem kā interneta pārraudzība un finanšu mehānismi, kas tiks izmantoti, lai veicinātu visas pasaules digitāli izglītotas sabiedrības attīstību.
Mēs esam vienoti uzskatā, ka modernajām tehnoloģijām jābūt pieejamām visās pasaules daļās. Bet mums ir arī jāveic darbs, lai panāktu to, ka cilvēki jebkurā vietā spēj izmantot brīvību meklēt un saņemt informāciju un iespēju brīvi paust savus uzskatus. Tunisas vienošanās un Tunisas darba plāns, ko mūsu valstu un valdību vadītāji plāno pieņemt šā samita laikā, ir svarīgi dokumenti, jo tie vēlreiz apstiprina mūsu kopējās saistības veidot izglītotu un uz attīstību orientētu sabiedrību visā pasaulē.
Informācijas sabiedrība, kuru mēs esam sākuši veidot, jau kalpo, lai nodrošinātu tādas svarīgas demokrātiskas vērtības kā cilvēktiesību aizsardzība, tai skaitā nediskriminācijas princips. Tāpēc šīs darbības jomas regulēšana mūsu sabiedrībās var būt daudzveidīga. Tas ir iemesls, kāpēc nepieciešama stipra sociālās atbildības sajūtu par informācijas pakalpojumu pieejamību, kam jādominē attiecībās starp nacionālajām valdībām, informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzējiem, nevalstiskajām organizācijām un indivīdiem.
Šai sociālās atbildības sajūtai ir ļoti svarīga nozīme, lai mēs varētu sasniegt vēl vienu kopīgu mērķi: pasauli, kurā ir mazāk nevienlīdzības, un labāku dzīvi maznodrošinātajiem. To industriālo sabiedrību, kuru mēs esam pazinuši, raksturo smagā mašīnbūve, tehnoloģija un automatizācija, kas iezīmēja ekonomisko progresu pēdējo divu gadsimtu laikā. Tagad mūsu postindustriālā sabiedrība pārtop par informācijas un zināšanu sabiedrību. E-aptvertība, e-apmācība, e-veselības aizsardzība un e-valdība ir tikai daži piemēri no tiem veidiem un līdzekļiem, kas var sniegt labumu visiem informācijas sabiedrības iedzīvotājiem, it sevišķi jaunattīstības valstīs. Šie ir tie nozīmīgie centieni, kas var mums palīdzēt sasniegt Apvienoto Nāciju Organizācijas tūkstošgades attīstības mērķus.
Prezidenta kungs! Ekselences! Dāmas un kungi!
Latvija sniedz aktīvu ieguldījumu, lai samazinātu digitālo plaisu un no tā izrietošo sociālo nošķirtību, kas pastāv ne tikai starp attīstīto un jaunattīstības pasauli, bet arī katras sabiedrības iekšienē. Kopš neatkarības atgūšanas pirms četrpadsmit gadiem mana valsts ir spērusi vairākus nozīmīgus soļus, lai attīstītu informācijas sabiedrību. No izmantotajiem līdzekļiem jāmin darbs, lai uzlabotu komunikāciju infrastruktūru lauku apvidos, ieviestu viegli pieejamus e-valdības pakalpojumus un nodrošinātu apmācību un e-prasmes to efektīvai izmantošanai. Tā ir arī izveidojusi vērtīgu IT speciālistu komandu, kuras augstā kvalifikācija palīdzējusi Latvijai sasniegt vienu no straujāk augošajiem ekonomiskās izaugsmes rādītājiem pasaulē. Mēs atzīstam, ka informācija ir vērtīgs produkts un ka zināšanas kļūst par vitāli svarīgu resursu mūsu ekonomiskajai attīstībai.
Jaunās “ES 2010” iniciatīvas ietvaros 2006.gada jūnijā Latvija organizēs augsta līmeņa ministru tikšanos “Informācijas tehnoloģiju pakalpojumi izglītotai sabiedrībai”. Mēs ceram, ka šis notikums sekmēs Eiropas jauno politisko iniciatīvu par informācijas tehnoloģiju pakalpojumu pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam.
Šajā ANO pasaules informācijas sabiedrības sanāksmē pirmoreiz ir iesaistījušies dažādi dalībnieki no publiskā un privātā sektora, kā arī pilsoniskās sabiedrības. Iespējams, ka šis samits var kalpot par paraugu jaunam 21.gadsimta pasaules daudzpusējās sadarbības modelim. Mūsu valstīm ir jāsaskaras ar visdažādākajiem biedējošiem attīstības izaicinājumiem, bet es esmu pārliecināta, ka, ar lielu atbildību kopīgi strādājot, mēs ar laiku izveidosim izglītotu informācijas sabiedrību visā pasaulē, neaizstājamu pīlāru ceļā uz Apvienoto Nāciju Organizācijas tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanu, lai arvien vairāk un vairāk cilvēku dzīvotu labklājībā jebkurā pasaules vietā.

“LV” (Ivonna Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!