• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar videi draudzīgu kartona lokomotīvi - uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2000., Nr. 378/379 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas apstiprināto finansējumu 2000. gadam

Vēl šajā numurā

26.10.2000., Nr. 378/379

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar videi draudzīgu kartona lokomotīvi — uz Eiropu

Vakar, 25.oktobrī, "Skonto" hallē tika atklāta 3. starptautiskā izstāde "Iepakojums un poligrāfija"

Vakar, 25.oktobrī, Olimpiskajā "Skonto" hallē tika atklāta 3.starptautiskā izstāde "Iepakojums un poligrāfija". Koša, darbīga un optimistiska. Šķiet, tā visprecīzāk raksturojama šī vērienīgākā specializētā poligrāfijas un iepakojuma izstāde Baltijas valstīs, kurā piedalās vairāk nekā pusotrs simts Latvijas un ārvalstu uzņēmumu. Izstādes kopīgo noskaņojumu lieliski demonstrē lielākā gofrētā kartona un iepakojuma ražotāja Baltijas reģionā "Stora Enso Packaging SIA" no gofrētā kartona veidotā lidojošā lokomotīve, kas simbolizē nozares straujo attīstību.

Līdz 28. oktobrim apmeklētāji varēs iepazīties ar poligrāfijas un iepakojuma iekārtām, drukas un iepakošanas mašīnām, jaunumiem reklāmas materiālu dizainā, kā arī ar tipogrāfiju un reklāmas aģentūru pakalpojumiem. Pasākumā bez vietējiem uzņēmumiem piedalās arī Čehijas, Somijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Itālijas firmas.

Atklājot izstādi, Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis cita starpā sacīja:

— Ir patīkami, ka šajā izstādē iespējams iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām, jauniem iepakojuma materiāliem, un vēl patīkamāk, ka ir stendi, kuros iespējams iepazīties, kā to visu pareizi izmantot. Tik lielai pilsētai kā Rīga ir ļoti būtiski, lai iedzīvotāji būtu pietiekami izglītoti, kā ar šiem jaunajiem iepakojumu veidiem apieties un nepiesārņot apkārtējo vidi. Izstādei "Poligrāfija un iepakojums" ir ne vien komerciāla, bet arī izglītojoša nozīme.

Artis Ērglis, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas priekšsēdētāja vietnieks, uzsvēra, ka poligrāfijas un iepakojuma izstādes Latvijā notiek jau sešus gadus, bet pēdējos trīs — Olimpiskajā "Skonto" hallē, un pirmo reizi tā ir starptautiska. Šāda izstāde ir svarīgs posms, kad tiek izvērtēts un salīdzināts gan pašu, gan pārējo kolēģu paveiktais. Šābrīža situācija

P1.JPG (26505 BYTES)

Latvijas "Zaļā punkta" valdes priekš-sēdētāja Undīne Būde

P4.JPG (32178 BYTES)

Nacionālās svītrkodēšanas organizā-cijas "EAN Latvija" ģenerālsekretāre Liene Šauriņa

liecina, ka ir beidzies pieklusuma laiks gan valsts tautsaimniecībā kopumā, gan poligrāfijas nozarē un sākusies attīstība, sacīja A.Ērglis.

Latvijas Iepakojuma asociācijas priekšsēdētājs Viesturs Tamužs atcerējās, ka pirms sešiem gadiem, īstenojot ideju par šāda veida profesionālas izstādes veidošanu, nav bijis pārliecības, ka tas būs dzīvotspējīgs pasākums. Taču tagad izstāde jau kļuvusi par tradīciju un — vērienīgāko Baltijā. Izstādes ietvaros ļoti svarīgs pasākums ir konkurss "Labākais iepakojums 2000", kurā pirmo reizi piedalās arī Lietuvas un Igaunijas firmas, un ļoti svarīgi, ka pirmo reizi tajā tik liela uzmanība pievērsta ekoloģijai. Būtiska nozīme ir tam, ka šogad mūsu valstī nodibināta un aktīvu darbību sākusi ekoloģijas organizācija "Latvijas Zaļais punkts", kas cieši kontaktējas arī ar Eiropas starptautiskajām institūcijām.

— Mēs varam tikai vēlēties, lai starp mūsu asociāciju un ekoloģijas speciālistiem vienmēr būtu tikpat laba sadarbība kā šobrīd, — teica V.Tamužs.

Vācijas organizācijas "Zaļais punkts" starptautisko attiecību grupas vadītājs Helmūts Šmits izteica gandarījumu par to, ka Latvijā tik labi tiek izprasta un pieņemta šī jaunā videi draudzīgas saimniekošanas filozofijas nozīme.

— Lietots iepakojums vairs netiek uzskatīts par atkritumiem, bet gan par visnotaļ vērtīgu izejvielu citu materiālu ražošanai, — uzsvēra H.Šmits. — "Zaļā punkta" organizācijas darbojas vienpadsmit valstīs, un tas pierāda, ka Eiropas valstīs arvien vairāk dažādu nozaru pievērš uzmanību ekoloģijas jautājumiem tieši attiecībā uz iepakojumu. Es lepojos, ka mūsu stendā man ir iespēja iepazīstināt gan izstādes apmeklētājus, gan dalībniekus ar "Zaļā punkta" darbību, un esmu gandarīts par nozīmīgo semināru "Izlietotā iepakojuma otrreizējā izmantošana", kas 26.oktobrī notiks šīs izstādes ietvaros.

Tieši pretī ieejai izstādē atrodas Latvijā pazīstamās gofrētā kartona un iepakojuma ražotāja firmas "Stora Enso Packaging SIA" (līdz 1998.gadam to pazinām kā "Pakenso Baltika") stends,

virs kura patiešām kā izaugsmes un attīstības simbols ikvienu priecē milzīga lidojošā lokomotīve no gofrētā kartona, vienlaikus reklamējot šā ekoloģiski tīrā un videi draudzīgā materiāla plašās iespējas. To apliecina arī firmas produkcijas plašais klāsts — desmitiem lielu un mazu kartona iepakojuma paraugu jeb kastu un kastīšu, kas aptver diapazonu no zeltītas konjaka pudeles kārbas līdz televizora iesaiņojumam un "Balticovo" olu patvērumam. Visdažādākais dizains un piedāvājums. Ja padomā, bez iepakojuma vairs ne soli — mūsdienās taču viss un visur ir iesaiņots. "Stora Enso Packaging" ir viens no pasaulē lielākā papīra un celulozes koncerna "Stora Enso" meitas uzņēmumiem. 1998.gadā tā apgrozījums sasniedza 6,1 miljonu latu; Krievijas ekonomiskās krīzes rezultātā pērn tas jūtami samazinājās, taču šogad jau vērojama augšupeja, un 2001.gadā tas plānots jau 6,2 miljonu latu apmērā. Firmas pārdošanas vadītājs Modris Reinholds, kas kompānijā strādā kopš dibināšanas, sacīja, ka uzņēmums galvenokārt strādā valsts iekšējam tirgum un šogad produkcijas īpatsvars pārsniedzis pusi; likumsakarība ir vienkārša — jo vairāk Latvijā ražo, jo vairāk iepakojuma nepieciešams. Iepriekšminētie skaitļi vien liecina — uzņēmumi ražo arvien vairāk.

Ar savdabīgu reklāmu — sārtiem rudens ābolīšiem, uz kuriem dižojās Latvijas svītrkods, — apmeklētājus savā stendā sagaidīja nacionālās svītrkodēšanas organizācijas "EAN Latvija" ģenerālsekretāre Liene Šauriņa. Viņa atzina, ka tieši šī izstāde svītrkodēšanas attīstībā ikreiz dod nozīmīgu artavu: tajā piedalās gan iepakojuma ražotāji, gan, kas jo īpaši svarīgi, poligrāfijas uzņēmumi, kas apdrukā šo iepakojumu un tātad — iespiež svītru kodus. Tā kā tehniskais izpildījums ir ļoti svarīgs, lai svītrkodi būtu mašīnlasāmi un pildītu savu pamatfunkciju, bet ne vienmēr tas ir pareizs, izstādē iespējams gūt daudz noderīgas informācijas. Protams, reizē ar jauna iepakojuma nolūkošanu uzņēmēji it bieži pieņem lēmumus arī par piepulcēšanos svītrkoda pielietotāju pulkam. Biroja "EAN Latvija" biedru skaits aug gadu no gada, pašlaik sasniedzis jau septiņus simtus, jo, kā teica L. Šauriņa:

— Kaut gan svītrkods nav obligāts un noteikts ar likumu, tas ir viens no iepakojuma elementiem, jo ikviens ražotājs saprot, ka neviens solīds tirgotājs preci bez šī koda vairs nepieņems. Svītrkodu tagad pielieto gan visos lielajos veikalos, gan arī zemnieku saimniecībās, kur cep maizi, skābē kāpostus vai ražo medu un izmanto moderno iepakojumu.

SIA "Latvijas Zaļais punkts" valdes priekšsēdētāja un Iepakojuma institūta direktore Undīne Būde uzsvēra, ka Latvija bija pirmā Austrumeiropas valsts, kas šā gada janvārī tika uzņemta Eiropas Savienības "Zaļajā punktā". Šajā organizācijā sākotnēji bija paredzēts uzņemt tikai Eiropas Savienības dalībvalstis. Taču, pateicoties Norvēģijas un Latvijas aktīvajai interesei un darbībai ekoloģijas laukā, statūti tika mainīti, un arī šo abu valstu organizācijas iekļautas kopīgajā asociācijā. Pašlaik galvenais ir iedzīvināt Latvijā videi draudzīgas attieksmes idejas, mācīt cilvēku saudzīgi izturēties pret viņa rīcībā esošajiem resursiem, kā arī veikt reālus pasākumus gan Eiropas Savienības direktīvu, gan mūsu valsts likumdošanas un normatīvo aktu izpildei ekoloģijas sfērā, veicinot iepakojumu šķirošanu, otrreizēju pārstrādi utt.

Izstāde apmeklētājus gaidīs līdz 28.oktobrim. Šodien notiek Vācijas un Latvijas seminārs "Izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēma Eiropā".

P3.JPG (21355 BYTES) P2.JPG (23381 BYTES)

Izstādes atklāšanā: izstāžu sabiedrības "Prima" preses sekretāre Iveta Ālere–Zvaigzne, Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis un "Prima" izpilddirektors Aivis Krūmiņš

No kartona veidotā simboliskā Eiropas lokomotīve "Stora Enso Packaging SIA" stendā

Mudīte Luksa, "LV" nozares redaktore

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!