• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamie dzīves slazdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2005., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lidostā uzgavilē prestižā maratona uzvarētājai

Vēl šajā numurā

10.11.2005., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamie dzīves slazdi

Turpinājums. Sākums – “LV”, 8.11.2005.

HONG-KONG.JPG (16035 bytes)
Ceļojot var nākties saskarties ar dažādām draudīgām situācijām
Foto: EPA/A.F.I.

Ceļojot var piedzīvot dažādas bīstamas situācija, jo ugunsnelaime var izcelties gan lidaparātos, gan uz kuģa, metro vai vilcienā. Par to, kā sevi pasargāt, – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ieteikumos.

Ugunsgrēks lidmašīnā

Klausieties un izpildiet ekipāžas locekļu pavēles. Piesedziet ķermeņa atklātās vietas ar apģērbu vai pledu, lai aizsargātu pret apdegumiem.
Lai sargātos no dūmiem, ejot jāpieliecas vai jārāpo tuvākās izejas virzienā. Kad lidmašīna nolaidusies un apstājusies, tā nekavējoties jāatstāj.
Ja lidmašīnas salona centrālā eja ir pieblīvēta un to nav iespējams izmantot evakuācijai, nolieciet sēdekļu atzveltnes un kāpiet pāri sēdekļiem.
Nestāviet pūlī pie tuvākās izejas, ja rinda nevirzās uz priekšu. Atcerieties, ka lidmašīnai ir vairākas izejas. Nevajag vērt vaļā lūkas tajās vietās, kur ārpusē ir uguns un dūmi.
Tā nav īstā reize, kad domāt par rokas bagāžas likteni, jo tas var maksāt dzīvību. Svarīgi ir pašam nekrist panikā un palīdzēt citiem saglabāt savaldību. Panikai lidmašīnā var būt bēdīgas sekas.
Pēc izkļūšanas no lidmašīnas jāmēģina no tās maksimāli attālināties. Ja tas nav iespējams, jānoguļas uz skrejceļa ar seju pret zemi un ar rokām jāaptver galva un ausis, tas var pasargāt no iespējamās eksplozijas sekām. Galvenais – lidojuma laikā pašam nekļūt par ugunsgrēka izraisītāju.

Nelaime uz kuģa

Pēc paziņojuma par ugunsgrēku paņemiet glābšanas vesti, kas parasti glabājas kajītē, un dodieties uz klāju pie glābšanas laivām.
Ja deg gaitenis un izkļūt no kajītes nav iespējams, cieši aizveriet durvis un mēģiniet tikt laukā caur iluminatoru. Ja tas nav iespējams, ietinieties mitrā segā vai dvielī, aizturiet elpu un mēģiniet izskriet cauri ugunij un dūmiem.
Ja nav glābšanas laivu un nevar izvērtēt situāciju, leciet pāri bortam un peldiet projām no kuģa. Atbrīvojieties no apaviem un smagā apģērba, vieglo apģērbu atstājiet, tas palīdzēs saglabāt siltumu.
Apķeriet jebkuru peldošu priekšmetu, piesieniet sevi pie tā gadījumam, ja vēlāk zaudēsit samaņu.
Dodiet signālu par to, ka nepieciešama palīdzība.

Aizdedzies vilciens

Paziņojiet vagona pavadonim par aizdegšanos un pamodiniet guļošos pasažierus. Visiem iespējamajiem līdzekļiem jācenšas nepieļaut paniku.
Laika šādās situācijās ir ļoti maz. Nekādā gadījumā neveriet vaļā logus, jo svaigā gaisa plūsma pastiprinās degšanu. Labāk ejiet uz vilciena priekšējiem nedegošajiem vagoniem, bet, ja tas nav iespējams, – uz vilciena aizmuguri. Aiz sevis cieši aizveriet durvis.
Ja vagons deg un gaitenī iziet nav iespējams, palieciet kupejā un cieši aizveriet durvis, bet atveriet logu. Lēkt no braucoša vilciena ir ļoti bīstami. Gaidot palīdzību, pievērsiet sev uzmanību, saucot palīgā vai sitot pa sienām ar kādu priekšmetu.
Citā situācijā, kad ar stopkrānu apturēts vilciens, evakuācijai atveriet durvis vai izsitiet logus. Palīdziet evakuēties bērniem un cietušajiem. Attālinieties no vilciena drošā attālumā.

Metro sprostā

Ja, braucot ar metro, sajūtat vagonā dūmus un tie ieplūst vagonā, elpojiet caur kabatas lakatiņu, piedurkni vai kādu auduma gabalu. Kāds no pasažieriem pa iekšējo sakaru sistēmu nekavējoties ziņo par notiekošo vilciena vadītājam. Tālāk jārīkojas atbilstoši viņa norādījumiem.
Kamēr vilciens atrodas tunelī, palieciet savā vietā. Ja vagonā redzama atklāta uguns, pamēģiniet to nodzēst ar ugunsdzēšamo aparātu, kas atrodas katrā vagonā – atrašanās vieta ir apzīmēta ar norādījuma zīmi. Vagonu ar stopkrānu nedrīkst apturēt tunelī, jo tas ļoti sarežģī evakuāciju. Ja vilciens apstājies tunelī, vagonu drīkst atstāt tikai pēc vilciena vadītāja atļaujas. Līdz sprieguma atslēgšanai centieties nepieskarties vagona metāliskajām daļām, tās var būt zem sprieguma. Kad saņemta vilciena vadītāja atļauja, atstājiet vagonu. Ja nav iespējams atvērt durvis, izsitiet logu. Virzieties gar sliedēm uz tuvāko metro staciju, cenšoties nepieskarties elektriskajiem vadiem blakus sliedēm. Esiet ļoti uzmanīgi. Nav izslēgta iespēja, ka sliežu ceļu krustojumā var parādīties vilciens. Tādā gadījumā vienīgā iespēja ir iespiesties tuneļa nišā.

Turpinājums sekos

Mārtiņš Muriņš,

VUGD Galvenās ugunsdrošības pārvaldes vecākais inspektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!