• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005.gada 8.novembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2005., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Latvijas Valsts mērnieks"

Vēl šajā numurā

09.11.2005., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2005.gada 8.novembra sēdē

Par aktuālākajām problēmām darījumos ar nekustamo īpašumu

Izvērtējot informācijas plūsmu un pieejamību par atsavinātajiem īpašumiem, konstatētas daudzas problēmas, kas skar darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, teikts starpministriju darba grupas informatīvajā ziņojumā, kuru otrdien, 8.novembrī, izskatīja Ministru kabinets.

Kā konstatējusi darba grupa, pašlaik personas laikus nereģistrē nekustamos īpašumus un darījumus ar nekustamajiem īpašumiem ne Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā, ne Zemesgrāmatā, īpaši tas attiecas uz valsts un pašvaldību iestādēm. Citu ieteikumu starpā arī minēts, ka ir jāvienkāršo īpašuma reģistrācijas procedūra šajās iestādēs, jo pašreizējā procedūra ir laikietilpīga un sarežģīta.

Kārtojot darījumus ar nekustamo īpašumu, klientiem Zemesgrāmatai ir jāiesniedz dokumenti, kurus Zemesgrāmata var iegūt nepastarpināti, neapgrūtinot klientu. Līdz ar to ir jāveicina datu apmaiņa elektroniskā formā, izmantojot un pilnveidojot pastāvošās sistēmas, kā arī ir jāsakārto normatīvās dokumentu bāzes, teikts ziņojumā.

Konstatēts, ka no darījuma akta nav iespējams identificēt nekustamo īpašumu vai tā objektu. Lai novērstu šo trūkumu, ir jāpanāk viennozīmīga īpašuma identifikācija darījuma aktā. Tāpat nav aktuālas informācijas par nekustamo īpašumu objektu apgrūtinājumiem un nekustamo īpašumu lietošanas tiesību aprobežojumiem.

Darba grupa ziņojumā norāda, ka oficiāli uzrādītā darījuma vērtība neatbilst faktiskajai darījuma vērtībai un līdz ar to tirgus vērtībai, tādēļ tiek kropļota kadastrālā vērtība. Kā uzskata ziņojuma autori, būtu jāveic pasākumi, kas veicinātu īpašnieku ieinteresētību darījumā uzrādīt patieso darījuma summu, jo valsts noteiktā nodeva – 2% no darījuma summas – ir nesamērīgi liela, un cilvēki līdz ar to tiek rosināti uzrādīt mazāku darījuma summu, nekā tā ir patiesībā.

Tāpat secināts, ka valsts un pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošana attiecībā uz nekustamo īpašumu iegādi ir neefektīva, nav pabeigta zemes reforma, kas nelabvēlīgi ietekmē nekustamā īpašuma tirgu u.c.

Ministru kabinets, iepazīstoties ar sagatavoto ziņojumu, 8.novembra sēdē uzdeva Tieslietu ministrijai izstrādāt pasākumu plānu ziņojumā minēto problēmu risināšanai un iesniegt izskatīšanai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā Ministru kabinetā līdz šā gada 16.decembrim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!