• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamie dzīves slazdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cietumos cer attīstīt arodapmācību

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamie dzīves slazdi

Cilvēks var nonākt dažādās bīstamās situācijās, kurās viņa veselība un pat dzīvība ir atkarīga no prasmes adekvāti rīkoties. Ugunsnelaime dzīvojamā vai publiskas nozīmes ēkā, ugunsgrēks transportlīdzeklī (uz kuģa, lidmašīnā, automašīnā, vilcienā), aizdedzies apģērbs, ārpus telpām pārsteigusi vētra vai negaiss, plūdi u.tml. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sagatavoto ieskatu dažādās bīstamās situācijas un būtiskākos ieteikumus “LV” publicēs rakstu sērijā.

AA1.JPG (20150 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Bīstamais faktors – tumsa

Televīzijā vai kino ugunsgrēkam parasti raksturīgas liesmas un gaisma. Bet tā tas notiek tikai filmās. Reāls ugunsgrēks rada tik daudz dūmu, ka telpa dažās minūtēs kļūst pilnīgi tumša: cilvēks nevarēs ieraudzīt pat savu roku. Ugunsgrēks telpā vienmēr ir tumsa.
To vislabāk izprast, pamēģinot izkļūt no savas mājas vai dzīvokļa ar aizvērtām acīm. Ja tas liksies grūti izdarāms, kļūs skaidrs, cik tas būs grūti īstā ugunsgrēkā, kad visapkārt valdīs tumsa, karstums un panika.

Dūmi un gāzes

Ugunsgrēka upuru vairākums iet bojā, nevis sadegot, bet gan nosmokot dūmos. Degot gultas veļai, apģērbam, plastmasai un mēbelēm, telpu piepilda indīgi dūmi.
Nelaime tā, ka cilvēks nepamostas, bet iemieg vēl ciešāk. Oža ir pirmā sajūta, ko zaudē iemiegot, un pēdējā, kas atjaunojas pamostoties.
Ugunsgrēka dūmi ir sajaukti ar tvana gāzi. Ieelpojot tvana gāzi, cilvēks parasti zaudē samaņu, tad ieslīgst dziļā miegā. Tas parasti beidzas ar nāvi.

Karstums

Karstums var nonāvēt dažos mirkļos. Ugunsgrēkā strauji ceļas temperatūra telpā. Karstums apdedzina elpošanas ceļus. Ja nebūs aizsargāta galva un elpošanas ceļi, var zaudēt samaņu.
Temperatūrai turpinot celties, uzliesmos viss degtspējīgais, kas atrodas telpā. Tādā karstumā nav iespējams palikt dzīvam.

Laika trūkums

Daudzi kļūdaini domā, ka ugunsgrēka gadījumā viņiem būs vismaz piecas minūtes laika, lai pamodinātu kaimiņus vai paņemtu vērtīgākās mantas.
Tā nav. Cilvēka rīcībā būs ne vairāk par 90 sekundēm, lai atbilstoši reaģētu – nodzēstu uguni vai izkļūtu no telpas.

Turpinājums sekos

Mārtiņš Muriņš,
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Galvenās ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes vecākais inspektors

 

Uzziņai:

Ugunsdzēsējus un glābējus izsauc pa tālruni 112 vai 01

Nosauciet adresi, kas un kur noticis, vai apdraudēti cilvēki, savu vārdu un tālruņa numuru! Sagaidiet ugunsdzēsējus!
Atcerieties! Pirms doties uz ārzemēm, laikus uzziniet šīs valsts glābšanas dienesta tālruni. Daudzās Eiropas valstīs tas ir tāds pats kā Latvijā – 112. Pa to var informēt par visiem negadījumiem, kas notikuši ar Latvijas pilsoņiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!