• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju savstarpēju atzīšanu ES dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tīrām jūrām un okeāniem Eiropā

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju savstarpēju atzīšanu ES dalībvalstīs

Saskaņā ar jauno Eiropas Komisijas direktīvu strādājošie Eiropas Savienībā varēs mainīt darbu un valsti, nezaudējot pensiju ienākumus.
Eiropas Savienībā strādājošajiem vairs nebūs jāuztraucas par būtisku pensiju ienākumu samazināšanos, ja viņi maina darbu vai valsti saskaņā ar “pensiju savstarpējās atzīšanas direktīvu”, ko 20.oktobrī ierosinājusi Eiropas Komisija. Pašlaik dažās dalībvalstīs, mainot darbu vai valsti var zaudēt fondēto pensiju ienākumus. Direktīva palīdzēs tam pieaugošajam ES strādājošo skaitam, kuri maina darbu. 9% darba ņēmēju ik gadu maina darba devēju.
Direktīva atbalstīs Eiropas Komisijas “darbavietu un izaugsmes stratēģiju”, atvieglojot strādājošajiem darbavietu un valstu maiņu. Tā kā pieaug strādājošo mobilitāte, palielinās arī iespējas izmantot īstās prasmes īstajās darba tirgus vietās visā Eiropas Savienībā. Direktīva ir iznākusi laikā, kad pastiprināta uzmanība tiek pievērsta papildu pensijām Eiropas Savienībā, kad daudzās valstīs tiek īstenotas reformas, lai sagatavotos tam iespaidam, ko atstāj iedzīvotāju novecošana.
Vladimirs Špidla, Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un līdztiesīgu iespēju komisārs, paskaidroja, ka priekšlikums pieņemts laikā, jo tas notiek neilgi pirms 2006. – Eiropas strādājošo mobilitātes gada sākuma. “Ja mēs sagaidām, lai strādājošie būtu mobili un elastīgi, mēs nevaram sodīt viņus par to, ka viņi maina darbavietas. Tiesībām uz pensiju ir jābūt pilnīgi pārvedamām. Un šī direktīva ir ļoti nokavēta.”
Šis priekšlikums ir paredzēts, lai samazinātu tos šķēršļus mobilitātei dalībvalstīs un starp dalībvalstīm, ko radījuši pašreizējo papildu pensiju shēmu noteikumi. Šie šķēršļi attiecas uz pensijas tiesību iegūšanas nosacījumiem, neaktīvu pensijas tiesību saglabāšanas nosacījumiem (piemēram, pensiju tiesības, kas, laikam ejot, zaudē savu vērtību) un iegūto tiesību pārvedamību. Priekšlikumā mēģināts arī uzlabot informāciju strādājošajiem par to, kā mobilitāte var ietekmēt papildu pensijas tiesības.
Kad tas tiks iekļauts tiesību aktos, veiks pārbaudi, kā darbojas direktīvas noteikumi. Atsevišķu pārbaudi veiks tad, kad būs pagājuši desmit gadi, kopš dalībvalstīm bijusi izvēle neaplikt ar nodokļiem rezerves uzkrājumus un atbalstīt palīdzības fondus, kas bija vispārpieņemts tādās valstīs kā Vācijā. Šī izvēle kopā ar “maksā, kad ej” finansēšanas principu tika ieviesta, lai izvairītos no pārvedamības iespējas, kas sagādā finansiālas grūtības shēmām vai uzņēmumiem. Atbrīvojums ļauj arī vieglāk pielāgoties, pārņemot direktīvas elastīgākās darba tirgus prasības.
Eiropas Komisijas priekšlikums attiecas tikai uz fondētajām pensijām – tiesību akti, kas atļauj valsts (likumā noteikto) pensiju mobilitāti, ES likumos ir pastāvējuši jau ilgāk nekā 30 gadu. Tāpat tas neattiecas uz pensiju aplikšanu ar nodokļiem vai to indeksāciju. Tomēr Eiropas Komisijas dienesti turpinās pētīt nodokļu likumdošanas iespaidu uz papildu pensiju savstarpēju atzīšanu.
Tā kā Eiropas Savienībā ir sarežģīti un daudzveidīgi noteikumi par papildu pensijām un Eiropas Komisija plaši apspriedās ar ieinteresētajām pusēm, bija vajadzīgs zināms laiks, lai panāktu vienošanos par priekšlikuma redakciju. Notika viedokļu apmaiņa pensiju forumā, kas ietvēra sociālos partnerus (darba devēju un darba ņēmēju pārstāvji), dalībvalstis un pensiju jomas pārstāvjus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!