• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EK tiesību aktu vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES gatavību eventuālai gripas pandēmijai

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EK tiesību aktu vienkāršošanu

Eiropas Komisija 25.oktobrī spērusi vēl vienu soli, pildot savu apņemšanos modernizēt ES tiesību aktus un atbrīvoties no liekas birokrātijas un regulējuma. Tā ir nākusi klajā ar trīs gadu programmu, kuras mērķis ir vienkāršot kopš 1957.gada pieņemtos ES tiesību aktus (acquis), kas ir vairāki lappušu tūkstoši. Veikusi plašu apspriešanos ar dalībvalstīm un dažādām ieinteresētajām pusēm, Eiropas Komisija ierosina nākamajos trijos gados atcelt, kodificēt, pārstrādāt vai grozīt 222 pamataktus (kopumā vairāk nekā 1400 ar tiem saistītu tiesību aktu). Šī programma tiks regulāri atjaunināta. Sākumā plānots pievērsties visvairāk regulētajām jomām, kā, piemēram, automobiļiem, atkritumiem un būvniecībai, pēc tam tādām jomām kā pārtika, kosmētika, farmaceitiskie līdzekļi, pakalpojumi. Eiropas Komisija arī iecerējusi ķerties pie administratīvā sloga samazināšanas, jo īpaši attiecībā uz mazajiem uzņēmumiem,– vienkāršojot apgrūtinošu statistikas datu veidlapu aizpildīšanu vai modernizējot Muitas kodeksu, lai atvieglinātu informācijas elektronisko apmaiņu. Vienkāršošana var kļūt par realitāti tikai tad, ja to atbalsta likumdevēji – Eiropas Parlaments un dalībvalstis.
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Labāks tiesiskais regulējums ir mūsu izaugsmes un darba vietu radīšanas partnerības stūrakmens. Vienkāršāki ES tiesību akti – tas ir viens no mūsu labāka tiesiskā regulējuma programmas pamatelementiem, un tas veicinās mūsu uzņēmumu konkurētspēju. Komisija pilda savus solījumus.”
Priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens piebilda: “Šī iniciatīva ļaus ievērojami vienkāršot ES noteikumu kopumu. Tam būs pozitīva ietekme uz mūsu ekonomikas konkurētspēju. Tomēr labāks tiesiskais regulējums nenozīmē atcelt ierobežojumus. Politiskie mērķi nemainās, taču to sasniegšana gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem kļūs vieglāka, lētāka un efektīvāka.”
Šonedēļ pieņemtā darba programma galvenokārt balstās uz dalībvalstu, interešu grupu un pilsoņu ieguldījumu. Internetā notiekošās apspriešanas provizoriskā analīze liecina, ka liela daļa sabiedrības komentāru saistās ar valsts vai vietējo, nevis ES normu radīto birokrātiju. Tādēļ jaunās izaugsmes un nodarbinātības partnerības ietvaros labāka tiesiskā regulējuma princips būs neatņemama sastāvdaļa dalībvalstu reformu programmās.

Eiropas Komisija ierosina šādas darbības:

1. ES tiesību aktu atcelšana
Eiropas Komisija ir iecerējusi no tiesību aktu kopuma izņemt tos tiesību aktus, kas ir nevajadzīgi, nepiemēroti vai novecojuši. Lai turpmāk novērstu tiesību aktu novecošanas gadījumus, Eiropas Komisija tiesību aktu priekšlikumos iekļaujs to darbības beigu vai pārskatīšanas klauzulu.
Kokmateriālu zarainība. Atcelt kokmateriālu klasificēšanas direktīvu, saskaņā ar kuru nosaka kokmateriālu kvalitāti, pieļaujamo zarainību un neapstrādātu kokmateriālu diametru.
Transportlīdzekļu tipa apstiprināšana. No 56 ES direktīvām 28 tiks atceltas un aizstātas ar ANO Eiropas ekonomikas komisijas (UNECE) noteikumiem.

2. Kodifikācija
Kodifikācija ļauj ievērojami samazināt ES tiesību aktu apjomu un vienlaikus panākt, lai tiesību akti būtu vieglāk saprotami un juridiski pamatotāki, kas veicina pārskatāmību un atvieglo to piemērošanu.
Piemērs
Kosmētikas līdzekļi – 45 direktīvas apvienot vienā. Padomes Direktīvu 76/768/EK par kosmētikas līdzekļiem un 7 pēc tās pieņemšanas izdarītos grozījumus, kā arī 37 direktīvas sakarā ar pielāgošanos tehnikas attīstībai kodificēs un apvienos vienā direktīvā.

3. Pārstrādāšana skaidrības un konsekvences uzlabošanas nolūkā
Pārstrādāšana ir iedarbīga vienkāršošanas metode, jo tādējādi attiecīgos tiesību aktus reizē groza un kodificē. Par prioritāti tiks noteikta tiesību aktu apvienošana, lai maksimāli palielinātu sinerģiju, samazinātu pārklāšanos un nevajadzīgus noteikumus, kā arī uzlabotu ES normu skaidrību un konsekvenci.
Piemērs
Darba ņēmēju drošība un veselības aizsardzība darbā – pašreiz šo jomu regulē 20 direktīvas. Pēc pārskatīšanas tiks saskaņoti ziņojumu sniegšanas periodi un, iespējams, daudzie ziņojumi tiks aizstāti ar vienu, kurā aptvers visus jautājumus.

4. Plašāks kopīga regulējuma izmantojums
Atsevišķu politikas mērķu sasniegšanai kopīgs regulējums var būt izdevīgāka un ātrāka metode nekā klasiskie likumdošanas instrumenti. Viens atzīts “kopīga regulējuma” piemērs ir nodot standartizāciju neatkarīgām struktūrām.
Piemērs
Attiecībā uz daudzām rūpnieciskajām un patēriņa precēm “CE” marķējums apliecina, ka prece ir sertificēta kā Eiropas prasībām atbilstoša un to var tirgot Eiropas Savienībā. ES pieeja tehniskās saskaņošanas jautājumos ir tāda, ka ES tiesību akti nosaka tikai pamatprasības.
Sasniegto tajās jomās, kas var ietekmēt drošību, piemēram, attiecībā uz medicīniskajām ierīcēm vai iekārtām, noteikti var pielietot vai tālāk attīstīt citās jomās, piemēram, attiecībā uz kosmētiku, iekārtu radītajiem trokšņiem vai drošību un veselības aizsardzību darba vietā.

5. Regulu izmantošana vienkāršošanas nolūkā
Noteiktos apstākļos vienkāršošanu var veicināt direktīvu aizstāšana ar regulām, jo regulas var piemērot nekavējoties, tās visiem vienlaikus nosaka vienādus noteikumus un ļauj koncentrēties uz konkrētu ES noteikumu piemērošanu. Šīs pieejas devumu vienkāršošanā atzinuši daudzi apspriešanā iesaistītie.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!