• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Spriež par tiesu nolēmumu publiskošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2005., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 27.oktobrī

Vēl šajā numurā

27.10.2005., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Spriež par tiesu nolēmumu publiskošanu

Lai pārrunātu projekta “Tieslietu sistēmas komunikācijas stiprināšana” gaitu, tieslietu ministre Solvita Āboltiņa vakar, 26.oktobrī, tikās ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programmas (UNDP) Latvijā vadītāju Initu Pauloviču un programmas vadītāju Ievu Belu.

Ministre ar I.Pauloviču pārrunāja darbu pie projekta ietvaros īstenotās tiesu nolēmumu publiskošanas. UNDP pārstāves atzina, ka šā uzdevuma izpildei izveidotā darba grupa novembrī beigs darbu.
I.Pauloviča informēja, ka darba grupā vēl notiek diskusijas par to, kādā veidā publiskot tiesu nolēmumus, samērojot cilvēktiesības ar sabiedrības tiesībām būt informētām par tiesu nolēmumiem. Viens no reālākajiem risinājumiem ir tiesu nolēmumu publiskošana vortālā www.tiesas.lv , tikai anonomizējot tiesājamās fiziskās personas vārdus un uzvārdus krimināllietās un fizisko personu vārdus un uzvārdus civillietās.
Pārējos gadījumos personu vārdus publiskos. Tiesnešu, pārstāvju un prokuroru vārdi tiks publiskoti visos gadījumos.
Turklāt visām personām, kas vēlētos iepazīties ar kādu tiesas spriedumu, būs jāreģistrējas sistēmā, norādot savu identitāti. Līdz ar to tiesas sprieduma aplūkotājs nevarēs palikt anonīms. Pakalpojums – tiesas sprieduma aplūkošana internetā – būs bezmaksas.
Kā jau minēts iepriekš, netiks publiskoti tiesu nolēmumi tajās lietās, kuras tiesas saskaņā ar procesuālajiem likumiem izskata slēgtās sēdēs.
Tieslietu ministre piekrīt šādam risinājumam.
“Tādā veidā tiek panākts galvenais tiesu spriedumu publiskošanas mērķis – sabiedrībai, plašsaziņas līdzekļiem ir iespēja sekot līdzi tiesu un tiesnešu darbam, tā kvalitātei. Tiem, kuriem būs interese par konkrētām personām, vajadzēs internetā uzrādīt savu identitāti, jo mēs vēlamies nodrošināties pret tiesas spriedumu negodprātīgu izmantošanu,” atzina ministre.
Panākta arī vienošanās, ka tiesas spriedumus publiskos pakāpeniski, pēc lietu kategorijām un pirmie publiskojamie spriedumi būs lietās par amatpersonu noziegumiem. Ministre arī atbalsta priekšlikumu vortālā publiskot visu tiesas instanču spriedumus pēc to pasludināšanas, nevis pēc tam, kad stājies spēkā galīgais tiesas spriedums.
Ministre jau iepriekš atzinusi, ka projekts tieslietu jomai ir ļoti nozīmīgs, jo tiesas procesam ir jābūt caurskatāmam un saprotamam ikvienam sabiedrības loceklim un šajā projektā piedāvāto risinājumu īstenošanas gadījumā gan masu mediji, gan sabiedrības locekļi varēs brīvi izsekot līdzi tiesas procesam un nekavējoties reaģēt un pievērst kompetentu valsts institūciju uzmanību, ja kāds tiesas spriedums būs neizprotams vai apšaubāms.

Pēc Tieslietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!