• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Soļi laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2005., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 26.oktobrī

Vēl šajā numurā

26.10.2005., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Soļi laikā

STAAV.JPG (26926 bytes)
Foto: Valda Rozenberga

Sestdien, 22.oktobrī, Cēsu pilsētas ģimnāzija savā 80.dzimšanas dienā pulcināja Ruckas kalnā absolventu un skolotāju paaudzes no visiem Latvijas novadiem. Skolas audzēkņu un pedagogu dzīvesstāstos atspoguļojas mūsu valsts un tautas likteņgaitas, un jubilejas svētku dienu ievadīja atceres brīdis pie skolas nama, kur dzīvības koku ielokā tika atklāts piemiņas akmens 1940.gadā dibinātās Cēsu skolnieku nacionālās apvienības aktīvistiem. Būdami uzticīgi Latvijas neatkarības idejai, šīs slepenās organizācijas dalībnieki sacerēja un izplatīja pret komunistisko režīmu vērstus uzsaukumus un izsludināto PSRS Augstākās padomes vēlēšanu karikatūras, centās uzturēt sabiedrībā pretestības garu. Seši no viņiem tika arestēti. Sākoties karam, viņus aizveda uz Krieviju. Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Alberta Amerika vecākajam dēlam Uldim Amerikam un trim viņa skolasbiedriem piesprieda nāvessodu, un viņi tika nošauti Čkalovā 1941.gada 19.decembrī. Diviem skolniekiem piesprieda 10 gadu ieslodzījumu, un viņi 1942.gadā miruši vergu darba nometnē. Pieminekļa autors ir skolas absolvents Matiass Jansons, slavenās tēlnieku dzimtas jaunākā atvase. Piemiņas ansamblis izveidots ar Cēsu pilsētas domes atbalstu. Līdzekļus ziedojuši arī absolventi gan Latvijā, gan ārzemēs.
Kā velte Cēsu pilsētas ģimnāzijas lielajai jubilejai skolas direktores Guntas Bērziņas vadībā tapusi grāmata “Soļi laikā”. Arhīvos meklētas un ar Latvijas Valsts vēstures arhīva daļas vadītājas Ingūnas Slaidiņas vērīgo skatienu atlasītas autentiskas vēstures liecības, vēsturnieku Antona Anspaka un Tālivalža Vilciņa pētījumu fragmenti, pedagogu un absolventu atmiņu pieraksti, ieskats kordziedāšanas, dejošanas un sporta tradīcijās un skaista nodaļa par gaismas ceļu, ko ģimnāzijas saime iet atdzimušajā Latvijā. Skolas himna, ko Jānis Ozoliņš komponējis ar 1957.gada absolventes Līgas Niklases vārdiem, un 1945.gada absolventa Oļģerta Grāvīša muzikālie veltījumi skolas korim. Daudz fotoattēlu un daudzas lappuses ar skolas direktoru, skolotāju un itin visu absolventu vārdiem. Svētku koncertā Cēsu kultūras centrā zelta un sudraba medaļnieku vārdā savai skolai un skolotājiem paldies teica ārste Anda Skrastiņa, bet Cēsīs izaudzināto “ģenerāļu” vārdā – Latvijas Republikas ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Aina Rozeniece
no 1953.gada absolventiem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!