• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par divdomīgo Eiropas nostāju pret savām pamatvērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2005., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119800

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšējo tirgu un Eiropas sociālo modeli - saistībā ar "Laval un partneri" lietu

Vēl šajā numurā

26.10.2005., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par divdomīgo Eiropas nostāju pret savām pamatvērtībām

25.oktobra debates Eiropas Parlamentā “Laval” lietā diemžēl apliecina, ka atsevišķu šīs savienības dalībvalstu politisko grupu izpratne par Eiropas pamatvērtībām – brīvu darbaspēka, preču, kapitāla un pakalpojumu kustību – ir, mazākais, atšķirīga, atzīst Nāciju Eiropas grupas deputāts Roberts Zīle. Uzstājoties debatēs pēc Eiropas Komisijas (EK) vadītāja un iekšējā tirgus komisāra atbildēm uz sociālistu grupas deputātu pieprasījumu, R.Zīle atzīmēja: Latvija jau ilgi pirms iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) uzskatīja par svarīgām un, kas zīmīgi, arī pildīja visas četras Eiropas Savienības pamatbrīvības. Diemžēl dažās vecajās dalībvalstīs atsevišķas politiskās grupas protekcionismu uzskata par normu.
R.Zīle debatēs uzsvēra: “Daudzi no tiem, kuri šodien ir sašutuši par Latvijas strādniekiem maksāto zemāko samaksu, politiski parlamentā pārstāv arī tos, kuri savulaik un dažviet vēl tagad pelna virspeļņu manā zemē Latvijā, tāpat citās jaunajās dalībvalstīs, jo var nopirkt lētus īpašumus un uzņēmumu akcijas, jo var mūsu darba ņēmējiem maksāt desmit un vairāk reižu mazāk nekā savējiem par to pašu darbu. Kur tad bija sociālo modeļu aizstāvji?”
R.Zīle turklāt kā zīmīgu norādīja zviedru kolēģes teikto, ka paši zviedru strādnieki par zemāku algu strādā Vācijā.
“Es esmu pārliecināts, ka vienīgi konkurence, kas balstās uz četrām ES pamatbrīvībām, ir tā, kas dos iespēju jauno dalībvalstu kompānijām un darbaspēkam nepalikt par mūžīgajiem nabagiem un šī konkurence arī būs vienīgā iespēja kaut cik saglabāt augstos sociālos standartus tā dēvētajās bagātajās dalībvalstīs,” debatēs atzīmēja R.Zīle.

Iveta Bojāre, preses administratore EP Nāciju Eiropas grupā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!