• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības īpašā pārstāvja Afganistānā vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2005., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Ministru prezidenta vizīti Islandē

Vēl šajā numurā

25.10.2005., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības īpašā pārstāvja Afganistānā vizīti Latvijā

Pie Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas un Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvjiem

Piektdien, 21.oktobrī, Aizsardzības un iekšlietu komisijas un Ārlietu komisijas pārstāvji tikās ar Eiropas Savienības īpašo pārstāvi Afganistānā Frančesku Vendrelu, kurš bija ieradies Latvijā darba vizītē.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas sekretārs Dainis Turlais sveica Eiropas Savienības (ES) īpašo pārstāvi Afganistānā Frančesku Vendrelu Saeimā un pastāstīja par darbu komisijā un parlamentā un uzsvēra, ka 20.oktobrī vēlu vakarā pieņemts ļoti svarīgs likums – par nākamā gada valsts budžetu.
Savukārt F.Vendrels iepazīstināja ar savas darbības galvenajiem virzieniem un pašreizējo iekšpolitisko un ekonomisko situāciju Afganistānā pēc “Taleban” režīma gāšanas. Viņš informēja par septembrī notikušajām parlamenta un provinču pašvaldību vēlēšanām, kuru rezultāti būtiski ietekmēs turpmāko demokrātijas attīstību valstī. F.Vendrels atzina, ka Afganistānas valsts atjaunošanas darbos un miera uzturēšanas misijā ir iesaistīta plaša starptautiskā sabiedrība, un uzsvēra, ka starptautiskajam atbalstam ir liela nozīme Afganistānas politiskajā un ekonomiskajā stabilitātē.
Runājot par Afganistānas ekonomisko stāvokli, F.Vendrels pastāstīja, ka liela daļa valsts ekonomikas saistīta ar narkotiku kultivēšanu, ražošanu un kontrabandu. Lai gan pēdējā laikā narkotisko vielu ražošana ir nedaudz samazinājusies, problēma ir ļoti smaga, un tās ietekmes mazināšanai uz valsts ekonomiku vajadzēs daudzus gadus. F.Vendrels informēja arī par starptautisko palīdzību Afganistānas ekonomikas atjaunošanā, kas pēdējo trīsarpus gadu laikā sasniegusi 7 miljardus ASV dolāru. Lielāko ieguldījumu devusi Eiropas Savienība, ASV un Japāna.
Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī sieviešu tiesību palielināšanas un augstākās izglītības iespējas Afganistānā.
Sarunas laikā skartas arī Afganistānas un tās kaimiņvalstu – Pakistānas, Indijas, Irānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas un Ķīnas – attiecības un to ietekme uz Afganistānas politiskās un ekonomiskās situācijas noregulējumu.
Abas puses bija vienisprātis, ka galvenais Afganistānas atjaunotnes un attīstības priekšnoteikums ir drošība, un atzina, ka tās nostiprināšanā valsts drošības struktūrām vēl nepieciešams starptautisko spēku atbalsts. F.Vendrels akcentēja NATO un ES lomu stabilitātes nodrošināšanā reģionā un norādīja uz abu organizāciju veiksmīgo sadarbību. Viņš arī aicināja Latviju palielināt savu kontingentu Afganistānā, lai aktīvāk veicinātu valsts atjaunotni.

Saeimas preses dienests

Aizsardzības ministrijā

Pagājušonedēļ, 21.oktobrī, aizsardzības ministrs Einars Repše tikās ar Eiropas Savienības (ES) īpašo pārstāvi Afganistānā Frančesku Vendrelu, lai pārrunātu Latvijas ieguldījumu NATO operācijā Afganistānā.
Latvijas aizsardzības ministrs ar ES pārstāvi Afganistānā pārrunāja Latvijas šābrīža dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā un informēja par Latvijas plānoto dalību Norvēģijas vadītajā provinču atjaunošanas grupā, sākot no 2006.gada pavasara. E.Repše uzsvēra, ka “dalība starptautiskajās operācijās ir svarīgākais ieguldījums starptautiskajā drošībā un mēs saprotam, ka politiskā stabilitāte Afganistānā ir ļoti atkarīga no tālākas starptautiskās palīdzības. Ir jāpalielina centieni, lai vairotu Afganistānas cilvēku iespējas pašiem pārņemt atbildību par drošību savā valstī”.
F.Vendrels sarunā norādīja, ka Afganistānā ir vērojams uzskatāms progress politiskajā jomā. Afganistānā ir demokrātiski ievēlēts prezidents un patiesa vēlēšanās tuvākajā laikā izveidot leģitīmu parlamentu. Viņš norādīja, ka līdz šim galvenā loma ir bijusi militārajām darbībām un provinču atjaunošanas darbi sniegs vēl vairāk drošības un veicinās stabilitāti valstī, tādēļ ir ļoti priecīgs dzirdēt par Latvijas lēmumu piedalīties.
F.Vendrels uzsvēra, ka tas būs nozīmīgs Latvijas ieguldījums, tā kā Latvija spēj piedāvāt vitāli svarīgus speciālistus, kā piemēru minot nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālistus.
Tikšanās nobeigumā aizsardzības ministrs un ES pārstāvis Afganistānā F.Vendrels vēlreiz uzsvēra, ka Afganistānas nākotne ir atkarīga kā no starptautiskās sadarbības, tā no pašas Afganistānas iedzīvotāju ieguldījuma valsts drošības veicināšanā un stabilitātes stiprināšanā.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļas

Ārlietu ministrijā

Ārlietu ministrijā F.Vendrels tikās ar politisko direktoru Ilgvaru Kļavu un valsts sekretāra vietnieku Edgaru Skuju. Vizītes noslēgumā notika apaļā galda diskusija, kuru organizēja Ārlietu ministrija. Tajā piedalījās arī eksperti no Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, nevalstisko organizāciju pārstāvji un diplomāti.
Vizītes tikšanos laikā apspriesta vispārējā politiskā un drošības situācija Afganistānā un reģionā, Latvijas un starptautiskā iesaiste militārajās un palīdzības sniegšanas operācijās, kā arī Afganistānas un ES politikas aktuālie jautājumi: ES un Afganistānas kopīgā deklarācija un Pēc-Bonnas līgums, kas paredzēs jaunu starptautisko stratēģiju Afganistānā.
ES īpašais pārstāvis pateicās par Latvijas ieguldījumu Afganistānā, kurā uzturas desmit Latvijas militārpersonas – sapieri ISAF (International Security Assistance Forces) sastāvā, un izteica atzinību Ministru kabineta pozitīvajam lēmumam par Nacionālo bruņoto spēku mandāta pagarināšanu Latvijas misijai Afganistānā.
Šī ir pirmā oficiālā F.Vendrela vizīte Latvijā. Kopš 2002.gada jūnija F.Vendrels ticis nozīmēts par ES īpašo pārstāvi Afganistānā, bet iepriekš bijis Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra īpašais sūtnis Austrumtimorā, Kambodžā, Papua-Jaungvinejā, Mjanmarā, Haiti un Kalnu Karabahā, kā arī bijis ANO ģenerālsekretāra sarunvedis Gvatemalā, Salvadorā, Nikaragvā un Kubā. F.Vendrels strādājis dažādu ANO programmu ietvaros, kā arī vadījis studiju programmu Hāgas Starptautisko tiesību akadēmijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!