• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad godā tiks celta poligrāfija un iesaiņojums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2000., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Teritoriālā noslāņošanās ir mazāka nekā sociālā. Tomēr liela

Vēl šajā numurā

19.10.2000., Nr. 368/369

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad godā tiks celta poligrāfija un iesaiņojums

No 25. līdz 28. oktobrim Olimpiskajā Skonto hallē atkal durvis vērs kāda izstāde, kas reprezentēs nozari profesionālā līmenī, bet būs visnotaļ saistoša arī ikvienam interesentam. Trešā starptautiskā izstāde "Iepakojums un poligrāfija 2000" ir Baltijas valstīs lielākā specializētā izstāde, kas iepazīstinās ar jaunākajām poligrāfijas un iepakojuma iekārtām, materiāliem, pakalpojumiem un jaunumiem papīra tirgū. Kā preses konferencē informēja šā pasākuma rīkotāji — izstāžu sabiedrība "Prima" — tā mērķauditorija ir ļoti plaša, jo arī piedāvājums ir vispusīgs — no komplicētām tehnoloģijām un iekārtām līdz apsveikumu kartītēm un vizītkartēm.

Šogad izstādē piedalīsies vairāk nekā 150 firmu no septiņām valstīm — Čehijas, Somijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Itālijas un mūsu pašu Latvijas. Pasākuma organizēšanā aktīvi piedalās Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija. Šīs asociācijas prezidents Visvaldis Trokša izstādei veltītajā preses konferencē vakar, 17. oktobrī, sacīja:

— Mūsu asociācijā ir 48 uzņēmumi, bet izstādē piedalās vienpadsmit. Mūsu galvenais uzdevums ir parādīt, cik kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu servisu spēj nodrošināt vietējie uzņēmumi, kā arī iepazīstināt ar Latvijas poligrāfijas nozares attīstības tendencēm un iespējām kopumā. Ja salīdzinām šīs nozares attīstību trijās Baltijas valstīs, tad Latvijas poligrāfija šajā trijniekā ieņem ļoti stabilu vietu, bet progresa ziņā, pēc manām domām, varbūt pat atrodas vadošajās pozīcijās; tai ir lielas perspektīvas nākotnē.

Asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere viņa sacīto apstiprināja ar skaitļiem. Nozares kopējais apgrozījums 1988. gadā bija 24,5 miljoni latu, 1998. gadā — 36 miljoni, bet pērn — jau aptuveni 40 miljoni latu. Tā kā poligrāfiju daļēji var uzskatīt arī par pakalpojumu sniedzēju nozari, tās izaugsmes straujā dinamika vienlaikus liecina arī par visas tautsaimniecības attīstību.

— Ja uzņēmumi ir ko saražojuši, tad tas arī jāiepako; ja iedzīvotāji ir pirktspējīgi, palielinās izdoto grāmatu klāsts un tirāža. Ja firmas ir spēcīgas, tās var pasūtīt dārgus un kvalitatīvus reklāmas materiālus, kas poligrāfijas uzņēmumiem atkal nāk par labu. Turklāt tieši pēdējā laikā arvien vairāk poligrāfijas uzņēmumu atrod sadarbības partnerus ārvalstīs. Pirms pāris gadiem mūsu nozari sāpīgi skāra Krievijas ekonomiskā krīze, taču tagad virkne uzņēmumu atraduši jaunus produkcijas noieta tirgus Rietumeiropā, un tie kļūst arvien plašāki, — sacīja I.Bečere.

Iepakojuma asociācijas izpilddirektore Dace Strode savukārt atzina, ka atšķirībā no poligrāfijas nozares mūsu valstī iepakojuma sfērā nav daudz lielu un modernu uzņēmumu. Tas saistīts arī ar moderno ražotņu specifiku: tās ir tik dārgas un jaudīgas, ka atmaksājas vienīgi tad, ja liels noieta tirgus, ko mūsu valstī un pat visā Baltijas reģionā nav iespējams nodrošināt. Tomēr Latvijā tradicionāli augstā līmenī turas, bet pēdējos divos trijos gados ir pat strauji attīstījusies kartona un gofrētā kartona iepakojuma ražošana. Atsevišķās ražotnēs tiek izgatavots arī iepakojums no polimēru materiāla, taču šādi iepakojuma veidi galvenokārt tiek importēti.

Kā parasti sabiedrības "Prima" rīkotajās profesionālajās izstādēs, arī šā pasākuma ietvaros paredzēta plaša semināru programma un konkurss "Labākais iepakojums 2000", kurā pirmo reizi aicinātas piedalīties arī Lietuvas un Igaunijas firmas; to rīko Iepakojuma asociācija, un konkursa laureātu apbalvošana paredzēta 27. oktobrī.

Īpaši nozīmīgs būs seminārs 26. oktobrī "Izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēma Eiropā", ko no Vācijas puses organizē Vides tehnoloģiju starptautiskās izplatības veicināšanas apvienība, bet no mūsu valsts puses — Latvijas "Zaļais punkts" sadarbībā ar Latvijas Iepakojuma institūtu un Vācijas tautsaimniecības pārstāvniecība Latvijā. Šā semināra ietvaros paredzēti vairāki nozīmīgi priekšlasījumi: "ES iepakojuma direktīvas 94/62 EC ieviešana Eiropā", "Iepakojuma likuma ieviešana Vācijā", "Likums "Par dabas resursa nodokli" un tā piemērošana iepakojuma otrreizējās pārstrādes veicināšanai Latvijā", "Iepakojuma otrreizējā izmantošana Austrijā" u.c. Semināru vadīs ārvalstīs un Latvijā autoritatīvi speciālisti, tā atklāšanā piedalīsies Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs, kā arī Vācijas Federālās Vides aizsardzības un spēkstaciju drošības ministrijas un "Zaļā punkta" pārstāvji.

Ar izstādi un tās dalībniekiem būs iespējams iepazīties arī internetā — izstāžu sabiedrības "Prima" mājas lapā: www.prima.lv.

Mudīte Luksa, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!