• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
EP amatpersona vērtē cilvēktiesības Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2005., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119516

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas iedzīvotāji telefonsakaru izvēles vērtējumos

Vēl šajā numurā

21.10.2005., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

EP amatpersona vērtē cilvēktiesības Latvijā

Vakar beidzās Eiropas padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Pārraudzības komitejas priekšsēdētāja Ģerģa Frundas vizīte Latvijā. Preses konferencē amatpersona paziņoja, ka Latvijas nepilsoņiem būtu jāpiešķir pašvaldību vēlēšanu tiesības un jāatvieglo naturalizācijas process gados vecākiem cilvēkiem.

FRUNDA-PRESE5.JPG (14859 bytes)
Ģerģs Frunda
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I

Pēc Ģ.Frundas domām, pusotra gada laikā, kopš Latviju apmeklēja viņa priekšgājējs, valsts ir sasniegusi lielu progresu cilvēktiesību jomā. Atzinīgu novērtējumu Latvija saņēma par nacionālo minoritāšu konvencijas ratifikāciju. Taču EPPA pārstāvis uzskata, ka parlamentam nevajadzēja konvenciju ratificēt ar atrunām, jo tās nav politiski produktīvas un nevairo minoritātēm līdztiesības izjūtu.
Ģ.Frundas vērtējumā apsveicams ir izglītības procesa regulējums likumos. Atbildīgās institūcijas ir daudz darījušas, lai panāktu latviešu valodas pieejamību. Atzinīgi novērtēti arī naturalizācijas procesi Latvijā. Ģ. Frunda ieteica likumos noteikt, ka visiem jaundzimušajiem automātiski un bez liekām formalitātēm būtu jāpiešķir Latvijas pilsonība. Savukārt ar atvieglotas pilsonības iegūšanas procesu cilvēkiem, kuriem ir vairāk par 60 gadiem un kas dzīvo Latvijā kopš neatkarības atgūšanas, EP pārstāvis saprot neobligātas prasības naturalizējamai personai zināt valsts valodu vai vēsturi. Latvijā vajadzētu arī atļaut nepilsoņiem balsot pašvaldību vēlēšanās, jo tas atbilst Eiropas standartiem.
Noslēdzot sarunu ar Latvijas medijiem, Ģ.Frunda uzsvēra, ka saprot, cik Latvijas Saeimai ir grūti rast līdzsvaru, jo jāaizsargā nacionālo minoritāšu tiesības un vienlaikus jāpanāk, lai visi runā latviešu valodā. Norādot, ka atmaksa nav labākā politika, Ģ.Frunda pastāstīja, ka pats nāk no valsts, kura bija pakļauta padomju okupācijas režīmam, un no piecdesmitajiem gadiem atceras krievu karavīrus.
Pēc Ģ.Frundas teiktā okupācijas režīma pastāvēšana pagātnē nenozīmē, ka minoritātēm nav jāpiešķir tiesības. “Nav jāliek ciest krievu minoritātei tāpēc, ka to ir darījuši citi okupācijas laikā. Galvenais ir respektēt vienam otru un skatīties nākotnē. Dāvājot nacionālām minoritātēm tiesības, Latvija varētu rādīt Krievijai piemēru.”
23.novembrī Parīzē Ģerģs Frunda sniegs Eiropas Komisijai ziņojumu par vizīti Latvijā. Eiropas komisijas rekomendācijas ir politiski saistošas dalībvalstīm, taču juridiski par to neievērošanu nevar uzlikt sodu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!