• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES atbalsta lauksaimnieku priekšlaicīgu pensionēšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2005., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119245

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesības dzīvot bez sāpēm

Vēl šajā numurā

19.10.2005., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES atbalsta lauksaimnieku priekšlaicīgu pensionēšanos

Eiropas Savienība (ES) ar struktūrfondu palīdzību finansē vairākus lauku attīstības atbalsta pasākumus: gan agrovides attīstību, gan ES lauksaimniecības standartu sasniegšanu, gan atbalstus daļēji naturālo saimniecību pārstrukturizācijai.

LAUKUMAJA.JPG (24258 bytes)
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I

Viens no daudziem Latvijas lauku iedzīvotājiem būtiskiem atbalsta pasākumiem ir priekšlaicīgā pensionēšanās, kas notiek sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD). Tā kā laukos ir daudz pirmspensijas vecuma saimniecību īpašnieku, kuri paši jaunus projektus saimniecību attīstīšanā vairs uzsākt nevēlas, ES viņiem piedāvā atbalsta pasākumus, ja tie atdod savu saimniecību gados jauniem un ekonomiski aktīviem cilvēkiem.

Priekšlaicīgās pensionēšanās nosacījumi

ES atbalsta pasākums paredz, ka priekšlaicīgās pensionēšanās atbalstu var saņemt tikai fiziskas personas – saimniecības atdevējs un strādnieks saimniecības atdevēja saimniecībā. Saimniecības atdevējam jāatbilst šādiem nosacījumiem:
• viņš/viņa ir vismaz 55 gadus vecs un nav vēl sasniedzis valsts vecuma pensijai atbilstošo vecumu brīdī, t.sk. priekšlaikus pensionējies, kad viņš/viņa tiek apstiprināts atbalsta saņemšanai (līgums ar LAD);
• vidējie ieņēmumi no saimnieciskās darbības četru iepriekšējo noslēgto gadu periodā (ieskaitot subsīdijas – LR un ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai) nav mazāki par saimniecības ekonomiskā un fiziskā lieluma mērvienību, un saimnieciskās darbības ieņēmumu lielākā daļa ir gūta no lauksaimnieciskās darbības;
• par savu saimniecisko darbību pēdējos četros gados ir atskaitījies Valsts ieņēmumu dienestam (VID), par atskaites brīdi ņemot iesnieguma iesniegšanas laiku;
• pilnībā pārtrauc komerciālo lauksaimniecisko darbību;
• viņš/viņa drīkst turpināt nekomerciālu lauksaimniecisko darbību un izmantot ēkas;
• ir nodarbojies ar lauksaimniecisko darbību desmit gadus pirms saimniecības atdošanas.
Atdotās saimniecības strādnieks var pretendēt uz priekšlaicīgās pensijas saņemšanu, ja:
• pilnībā pārtrauc lauksaimniecisko darbību;
• ir ne mazāk kā 55 gadus vecs, tomēr vēl nav sasniedzis valsts vecuma pensijai atbilstošo vecumu;
• pēdējos piecus gadus vismaz pusi no sava darba laika nostrādājis par zemnieku saimniecības palīgu vai strādnieku;
• saimniecības atdevēja saimniecībā ir nostrādājis ne mazāk kā divu gadu pilnu darba laiku četru gadu periodā pirms saimniecības atdevēja priekšlaicīgās pensionēšanās;
• ir sociālās apdrošināšanas sistēmas dalībnieks.

Pensijas aprēķināšanas kārtība

Kā “Latvijas Vēstnesim” skaidro LAD, pensija tiek aprēķināta, galvenokārt ņemot vērā to, vai pēdējos četros gados saimniecība strādājusi ar peļņu vai ar zaudējumiem. Jo lielāka peļņa, jo lielāka pensija. Maksimālais iespējamais pensijas apmērs ir 15 000 eiro gadā, minimālais – minimālās mēnešalgas apmērā. Taču, kā skaidro LAD darbinieki, ja peļņa ir bijusi kaut vai viens lats, cilvēks nesaņems mazāk kā 2064 latus gadā. Cilvēkiem, sākot saņemt valsts vecuma pensiju, priekšlaicīgās pensijas apmērs tiek samazināts.
Atbalsta saņēmējs – saimniecības atdevējs – var saņemt ikmēneša pensiju 15 gadus no lēmuma – apstiprinājuma brīža, bet ne ilgāk kā līdz 75 gadu vecuma sasniegšanai. Ja saimniecību nodod vairākas personas, tad kopējais atbalsta apjoms nepārsniedz to apjomu, kas paredzēts vienai personai, kura nodod saimniecību.
Atbalsta saņēmējs – saimniecības strādnieks – var saņemt ikmēneša pensiju no lēmuma apstiprināšanas brīža līdz valsts vecuma pensijas sasniegšanas brīdim, bet ne ilgāk kā 10 gadus.
Lauksaimniekiem, kam izmaksā priekšlaicīgās pensijas atbalstu, draud soda sankcijas, ja tie atsāk lauksaimniecisko ražošanu.
Saimniecību var pārņemt cita fiziska vai juridiska persona, kura nopērk vai saņem dāvinājumā atdevēja saimniecību vai visu vai daļu no zemes. Obligātie pārņemšanas nosacījumi ir:
• uzņēmējdarbības plāna izstrāde (LAD iesnieguma forma), kurā ir paredzēta nodotās saimniecības ekonomiskā dzīvotspēja nākamo trīs gadu laikā pēc iesnieguma apstiprināšanas;
• apņemas veikt saimniecisko darbību atdotajā saimniecībā vismaz piecus gadus.
Informācija par pieteikšanos uz pasākumu “Priekšlaicīgā pensionēšanās” atrodama “Latvijas Vēstnesī” (01.09.2005.) un LAD mājaslapā. Iesniegumu un gada atskaites veidlapas, kā arī rokasgrāmatu atbalsta pretendents var saņemt attiecīgajā LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē un LAD mājaslapā. LAD apstiprina priekšlaicīgās pensijas piešķiršanu, sākot ar nākamo mēnesi pēc saimniecības pārņemšanas, ko apliecina juridiski pamatoti dokumenti.

Uzziņai:

Kopš šā gada 1.septembra saņemti jau 10 iesniegumi, kas apliecina vēlmi priekšlaicīgi pensionēties:
5 iesniegumi Zemgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē (RLP),
2 iesniegumi – Ziemeļvidzemes RLP,
1 iesniegums – Ziemeļkurzemes RLP,
1 iesniegums – Ziemeļaustrumu RLP,
1 iesniegums – Dienvidkurzemes RLP.

Rūta Kesnere, “LV”
ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!